Kanada, Yezidiler için Irak'a ekip gönderiyor

Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı McCallum: Bakanlığımıza bağlı bir keşif grubu Irak'a giderek, sorunu yerinde gözlemleyerek, olası eylem sürecine esas olacak gerçekleri saptayacak.

Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı McCallum: Bakanlığımıza bağlı bir keşif grubu Irak'a giderek, sorunu yerinde gözlemleyerek, olası eylem sürecine esas olacak gerçekleri saptayacak. Kanada yönetiminin, Irak'ta kalan Yezidilerin durumunu tespit etmek üzere bu ülkeye bir ekip göndereceği bildirildi.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı John McCallum, parlamentoda yaptığı açıklamada, Yezidileri karşılaştıkları 'soykırım'dan kurtarmak için bir karar aldıklarını söyledi.

'KEŞİF GRUBU GERÇEKLERİ SAPTAYACAK'

Son derece ciddi olarak nitelendirdikleri bu sorunu tanımak ve zorluklarını anlamak istediklerini vurgulayan McCallum, 'Bakanlığımıza bağlı bir keşif grubu Irak'a giderek, sorunu yerinde gözlemleyerek, olası eylem sürecine esas olacak gerçekleri saptayacak.' dedi. Bakan McCallum'un ofisinden yapılan yazılı açıklamada ise söz konusu ekibin güvenliği için nereye gideceği ya da kimlerle görüşeceğine ilişkin detay verilmeyeceği ancak heyetin bir-iki hafta içinde Irak'ta olacağı kaydedildi.

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion, ilk olarak 2014 yılında terör örgütü DAEŞ'in hedefi haline gelen ve birçoğu kaçarak Türkiye'ye sığınan Yezidilerin soykırım tehlikesi yaşadığını açıklamıştı. Kanada, Yezidilerin maruz kaldığı uygulamaları, 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Konvansiyonu kapsamında resmen soykırım olarak tanıyor.

Yorumlar