Kamuya Memur Alımları kökten değişiyor! Yeni sitemde 'sözlü sınav' var

Kamuya memur olmak isteyen vatandaşlar için önemli gelişmeler yaşanıyor. Kamuya memur alımlarında halen uygulanan merkezi yerleştirme sistemi yerine devrim gibi bir değişiklikle atamalarda sıkı denetim ve sözlü sınav yapılacak.

Kamuya memur alımları için halen yürürlükte olan Kamu Personeli Alımı sistemi kökten değişiyor. Edinilen bilgiye göre, halen uygulanan sistemde uygulanan merkezi yerleştirme yerine tüm kurumlarda uygulanacak olan sözlü sınav geliyor. Sistemin yasalaşmasından sonra kamu kurumlarına alınacak tüm memurların sözlü sınavdan geçeceği ve soruşturması yapılmayan memurun olmayacağı belirtildi.Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) öğretmen alımlarında uygulanan sözlü sınav sisteminin başarılı olması sonrasında sistemi artık tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılacağı öğrenilirken sistemin kamu kurumlarında ilk uygulamasının Sağlık Bakanlığı'nda 2017 yılında yapılacak personel alımında yapılacağı öğrenildi.

DEVRİM GİBİ PERSONEL REJİMİ

Temmuz ayında yaşanan darbe girişini gerçekleştirenlerin büyük bir çoğunluğunun kamu kurumlarında çalışan personellerden oluştuğunun tespit edilmesinden sonra kamuya alınacak olan personellerin seçiminde devrim niteliğinde yeni düzenlemeye gidiliyor. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı'nda sözleşmeli öğretmen alımlarında uygulanan sözlü sınav sisteminin başarılı olmasından sonra, uygulanan mülakat sisteminin tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılacağı öğrenilirken sistemin kamu kurumlarında ilk uygulamasının Sağlık Bakanlığı'nda 2017 yılında yapılacak personel alımında yapılacağı öğrenildi.   

GÜVENLİK TARAMASI YAPILACAK

Kamu Kurumlarında ağırlıklı olarak bulunan sözleşmeli personelin Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nda bulunması nedeniyle bu iki bakanlığa alınacak tüm sözleşmeli personelin sözlü sınav ve mülakattan geçirildikten sonra göreve başlayacakları açıklandı. Yapılacak sözlü sınava ilave olarak güvenlik ve arşiv soruşturmalarının da yapılacağı, söz konusu sistemin  daha sonra tüm kamu kurumlarında da uygulanacağı edinilen bilgiler arasında.  Bu şekildeki uygulama ile kamu personeli olacak olan vatandaşlar,  KPSS puanının yanında sözlü sınav da girecekler ve yeni sistem FETÖ mensuplarının kamuya sızmalarının önüne geçilmesini sağlayacak.

SORU ÇALSALARDA GİREMEYECEKLER

Halen uygulanan sisteme göre, kamuda görev almak isteyen memur adayları B grubu kadrolar için Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girdikten sonra ÖSYM tarafından ilan edilen kadro ve pozisyonlara müracaat edebiliyorlar. Adaylardan yüksek puan alanlar doğrudan kamuda memur olabiliyor. Bu uygulamayla özellikle FETÖ elemanlarını bu yolla kamuya sokabiliyor. Soruları çalarak yüksek puanlara ulaşan terör örgütü üyelerinin kamuya atamalarında sadece adli sicil kayıtlarına bakılmasından dolayı örgüt elemanları ayırt edilemiyordu.

 

MERKEZİ YERLEŞTİRME SONA ERECEK

Yeni sistemde sözlü sınavla birlikte ÖSYM'nin merkezi yerleştirme sistemi de sona ermiş olacak. Bundan sonra memur olmak isteyenler sözlü ve mesleğine göre uygulamalı sınava girmek zorunda kalacak. Böylece merkezi yerleştirme yerine kurumsal alım uygulanacak. Kamuda ilk defa görev yapacaklar için ayrıca güvenlik ve arşiv soruşturması da yapılacak. Güvenlik soruşturması neticelendirilmeden hiçbir aday kamuda memur olamayacak.

YERLEŞTİRMELERİ ÖSYM YAPIYOR

Kamu kurumlarına Merkezi yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından gerçekleştiriliyor. Uygulanan  sistemde Devlet Personel Başkanlığı ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak bir liste oluşturuyor. Listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından KPSS puan sıralamasına göre yerleştirme yapılıyor. Bu işlem yılda iki kez (kasım-haziran) gerçekleştiriliyor. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile KİT sözleşmeli personel alınıyor. Öğretmen alımları gibi kurumsal alımlar bunun dışında tutuluyor.

KAMUYA MEMUR OLCAKLAR DİKKAT! DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

Yorumlar