Kamuda görevden atılan memurlar için göreve geri dönme şansı doğuyor!

Hükumet tarafından hazırlıkları süren KHK’nın maddeleri arasında sürpriz niteliğini taşıyacak ve kamudan ihraç edilen ve görevden atılan memurların ikinci bir şans olarak göreve geri dönmeleri için yargı yolu açılıyor.

Hükümetin büyük bir titizlikle hazırlıklarının sürdürdüğü öğrenilen yeni Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) yer alacak olan sürpriz bir maddenin ayrıntılarının belli olduğu belirtiliyor. Bu Kamudan atılan memurlara ikinci şans niteliği taşıyacak olan ve hazırlıkları süren yeni tasarıda KHK ile kamuda görevden atılan memurlar ve ihraç edilen kamu çalışanlarına "yargı yolu" açılacak.  Yeni kararnamede yer alan bu maddeyle, AB ile yaşanan sorunları çözümlemek ve kamudan ihraç edilen personelin AİHM’ye başvuruların önüne geçilmesi amaçlandığı öne sürülüyor.

"YARGIYA BAŞVUR, AKLANIRSAN DÖN"

Kamudan ihraç edilen çalışanların işlerine geri dönebilmelerinin yolunu açan müjde niteliği taşıyan haberde, hazırlanan yeni Kanun Hükmündeki Kararname'de (KHK) yer verilen sürpriz maddenin ayrıntıları belli oluyor. Habertürk tarafından yapılan habere göre; hükümet, OHAL kapsamında çıkarılan KHK'lar ile kamudan tasfiye edilenlere, "yargı yolu"nu açmaya hazırlanıyor. Çıkarılacak kararname ile on binlerce kişiye, "Yargıya başvur, aklanırsan dön" denilmiş olacak. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli bu düzenlemenin ana hatlarını, "Göreve iade için KHK geliyor. Öte yandan FETÖ mensuplarının ihracı var. FETÖ üyesi olmayanların sayısı çok düşük. Mağduriyet söz konusu değil, hatalar olabilir, onları düzeltiyoruz. OHAL biterken bir yetki vereceğiz idareye. Bu kapsamda hata tespit edilirse, düzenleme yıllar sonra da yapılabilecek" ifadeleriyle dile getirmişti.

ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Göreve iade kapsamında yapılan hazırlıklar için kaynaklardan edinilen bilgilere göre;  söz konusu maddenin nasıl düzenleneceğine ilişkin olarak, "Hukukçular madde üzerinde çalışıyor. İşin özü, kamudan atılanlara ve FETÖ kapsamında idari yaptırım uygulanan müteahhitlere 'yargı yolu'nun açılmasıdır. Madde, bunu düzenleyecek" açıklamasında bulunuldu.

 

YARGI SÜRECİNİ ETKİLEMEYECEK

Söz konusu KHK ile ilgili detaylara değinen kaynaklar;  FETÖ kapsamında bazı askerler, polisler, yargı mensupları ve eski kamu personeli hakkında devam eden yargı sürecine vurgu yaparak, "Çıkarılacak KHK, yargı süreçlerini etkilemeyecek" diye konuştu.

"İHRAÇ EDİLEN MEMUR DAVA AÇABİLECEK"

Yeni KHK ile ilgili gelen bilgilere göre; yapılacak düzenlemeyle kamudan ihraç edilen memurlara dava açma hakkı vereceği belirtiliyor. Kısa bir süre önce Nurettin Canikli'nin, "zaten çıkacak karanamede ne zaman olursa olsun ihraç edilenlerin aklanmaarı durumunda göreve iade edilebilmeleri için iadarelere yetki verilebileceğini" söylemesi ile belirginleşmeye başlayan kararnameyle; İhraç edilen memura, öğretmene, polise, askere, doktora kendini mahkemede akla, "FETÖ'cü olmadığını veya terörle irtibatının olmadığını ispatla ve göreve geri dön" denileceği öğrenildi. Çıkacak olan yeni KHK, hem yeni ihraçları hem göreve iadeleri hem de binlerce kişinin beklediği kararları barındırdığı belirtiliyor. 

Yorumlar