Kalp hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli?

Ramazan ayıyla birlikte pek çok soru da akıllara geliyor. Oruç süresinin uzun olması ve sıcak havaların da etkisiyle özellikle bazı hastalıkları bulunanların daha da dikkat etmesi gerekiyor.

Deniz Çelikoğlu / AjansHaber

Bunlardan biri de kalp hastaları… Kalp hastalığı bulunanların oruç tutup tutamayacağı yıllardır tartışılagelen bir konu. Bu konuda sorunun yanıtı kişiden kişiye değişiyor. Uzmanlar stabil olarak kontrol altında bulunan hastaların oruç tutabileceğini belirtirken bazı durumlarda oruç tutmanın çok tehlikeli olduğunu söylüyorlar.

Peki, oruç tutan kalp hastaları nelere dikkat etmeli, iftarda ve sahurda nasıl beslenmeli?

Akıllardaki bu soruları AjansHaber’e yanıtlayan Prof. Dr. Atilla Bitigen dikkat edilmesi gerekenleri açıklayarak önemli uyarılarda bulundu:

KALP HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Kalp ameliyatı olmuş hasta ilk 3 ay, yeni kalp krizi geçirmiş hasta ilk 1 ay ve dekompanse dediğimiz stabil olmayan ileri kalp yetmezliği olan hastalar kesinlikle oruç tutmamalı ama onun dışındaki stabil olan, kontrol altında olan hipertansiyon ve kalp hastaları ilaçlarını düzenli ayarlayarak kontrol altında oruç tutabilirler.

Prof. Dr. Atilla Bitigen, saat 9.00-16.00 arasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

EN HAYATİ UYARI!

Ramazan ayının sıcak havalara denk gelmesi sıvı kayıplarına neden olacağı için havanın en sıcak olduğu ve sıvı kaybının en yüksek olduğu dönem olan saat 9.00-16.00 arasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu dönemde kesinlikle dışarı çıkmamak, sıcak altında kalmamak, sıcağın en koyu olduğu dönemde açıkta çalışmamak gerekiyor. Evdeyse imkanları varsa daha serin ortamları, klimalı ortamı tercih etsinler.  Aşırı sıcaktan, terlemeden ve dolayısıyla sıvı kaybından uzak durmaları lazım. Hem oruç tutup hem de ağır işler yapmamak lazım. Burada kastettiğim günlük çalışma değil, elbette ki çalışabilir ama ağır işler yapmamak lazım.

KALP PİLİ VE STENT OLAN HASTALAR NE YAPMALI?

Kalp pili olan hastada sıkıntı olmaz. Tek sorun kalp yetmezliği var mı ve bu kontrol altında mı? Yani ciddi nefes darlığı olan, 3-4 yastıkla yatabilen, bacaklarında şişlik olan ciddi kalp yetmezliği olan hastalar tutamaz ama onun dışındaki hastalar tutar. Dolayısıyla stent takılan hastalar genelde kalp krizinden 1 ay sonraki dönemde tutabilir.

SAHURDA VE İFTARDA NASIL BESLENİLMELİ?

Ağır yemekten kaçınmak lazım. İftar sonrası ağır egzersiz ve ağır spordan kaçınması gerekir. İftar ve sahur arasında bol sıvı tüketmeleri gerekir. Tuzdan uzak durmaları gerekmektedir. Aşırı yağlı, aşırı tuzlu şeyler yerine sulu gıdayı özellikle tercih edilmeli. Hoşaf, ayran gibi sıvı tüketimini arttırmak gerekiyor. İftarla sahur arasında mümkün olduğu kadar her saat başı sıvı tüketmeye dikkat edilmelidir. Sıvı olarak bu su olabilir ayran, meyve suyu olabilir ama kesinlikle sıvı tüketimini artırmak gerekir.Yemeklerde özellikle hoşafı hem iftarda hem sahurda öneriyoruz.

 

ORUCUN KALP SAĞLIĞINA FAYDASI…

Özellikle kalp hastalığı olan hastalarda oruç tuttuğu zaman iyi huylu kolesterol dediğimiz HDL kolesterolü artıyor. Dolayısıyla bu koruyucu etki sağlıyor. Hastalarımız hem yemek olarak da az yedikleri için bu tansiyon kontrol regülasyonuna da fayda sağlıyor. Eğer hiç kalp hastası olmayan bir hasta için oruç koruyucu kalp hastalığı olan hastalarda ise faydalı.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar