Milyonlarca vatandaş kademeli emeklilik düzenlemesini bekliyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden sigorta giriş tarihi nedeniyle yararlanamayan milyonlarca vatandaş seslerini duyurmaya çalışıyor. Henüz olumlu bir açıklama yapılmasa da 9 Eylül 1999 ile 2008 yılı arasında sigortalı olanlar için kademeli emeklilik sistemi gündeme alındı.

AJANS HABER - ULAŞ KAYA

Geçtiğimiz yıl Meclis'ten geçen EYT düzenlenmesiyle yaklaşık 4 milyon 800 bin vatandaş emekli olmaya hak kazandı.

Düzenleme, 8 Eylül 1999'dan önce sigorta girişi yapılanların yaş şartı aranmaksızın, yeterli prim gün sayısına ulaşmak kaydıyla emekli olabilmesinin yolunu açtı.

EYT'yi birkaç gün ya da birkaç ayla kaçıran vatandaşlar ise düzenlemenin ardından büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

EYT düzenlemesinde kritik tarih olan 8 Eylül 1999'dan sadece 1 gün sonra sigorta girişi yapılanlarla 1 gün önce yapılanlar arasında emeklilikte yaklaşık 17 yıla yakın büyük bir fark oluştu. Yani, 43 yaşında emekli olabilecek bir vatandaş 1 hafta ya da 1 ay yüzünden emeklilik için 60 yaşını beklemek zorunda kaldı.

Bugünlerde, EYT düzenlemesinden yararlanamayan milyonlarca vatandaş kademeli emeklilik talebiyle seslerini duyurmaya çalışıyor. 

9 Eylül 1999 ile 2008 yılı arasında çalışmaya başlayan milyonlarca vatandaş; yaş ve prim gün sayıları doğrultusunda kademeli emeklilikten faydalanmak için yapılacak yeni düzenlemeyi bekliyor. 

Konu hakkında geçtiğimiz günlerde kısa bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Sosyal güvenlikle ilgili şu anda bir çalışmamız yok. Bu gelecekte olmayacak anlamına gelmiyor” diyerek kademeli emeklilik düzenlemesine açık kapı bıraktı.

Kademeli emeklilik düzenlemesi, 2023 yılı bütçe görüşmeleri öncesi Yeniden Refah Partisi tarafından kanun teklifi olarak TBMM'ye sunulmuştu. AK Parti cephesinden kademeli emeklilik konusunda henüz olumlu bir açıklama yapılmasa da mağduriyetin giderilmesi için önümüzdeki süreçte düğmeye basılması bekleniyor.

Seçim sürecinde yoğun bir çalışma temposuna girecek olan TBMM'de, kademeli emeklilik düzenlemesini içeren taslağın torba yasa ile birlikte Meclis'teki ilgili komisyona sunulması bekleniyor. 

 

 

 

 

Yorumlar