5- Kagami – mochi [鏡もち]

Kagami-mochi, “ayna pirinç keki” geleneksel Japon Yeni Yıl dekorasyonudur. Fakat aynayla hiç bir alakası olmamasına rağmen bu kekin neden’ ‘ayna pirinç keki’ ‘olarak isimlendirildiğini merak ediyor olabilirsiniz. Uzun zaman önce Japonya’da kullanılan aynaların şekli yuvarlaktı ve Shinto ayinlerinde sıklıkla kullanılırlardı. Tanrıların aynaların içinde yaşadığına inanıldığından, yeni yılı tanrılarla birlikte kutlayabilmek için pirinç keklere (mochi) antik aynalar gibi yuvarlak şekil verilir.

Pirinç kekin üzerinde bir çeșit portakal olan daidai bulunur. (Artık çoğunlukla daidai yerine mikan kullanılıyor.) Farklı bir kanji ile yazıldığında ”代々” “nesiller boyunca” anlamına gelir ve gelecek nesillerin refahının dilenmesi anlamına gelir.

Shimekazari [しめ飾り ] ya da sicim, kağıt şeritler ve mikandan yapılan yeni yıl çelenkleri ev ve iș yerlerine asılan yaygın dekorasyonlardandır.

6- Yılbașı Günü (1 Ocak) – Ganjitsu [元日]

Aynı gibi görünen fakat aslında farklı anlamlara sahip olan iki kelime ganjitsu [元日] ve gantan [元旦] size biraz kafa karıştırıcı gelebilir. Bu iki kelime arasındaki farkı Japon arkadaşlarınıza sorduğunuzda bile size muhtemelen “bunu daha önce hiç düşünmemiştim… aynı anlama gelmiyorlar mı” diyeceklerdir. Ganjitsu yeni yılın ilk gününün 24 saatinin tamamını kastederken guntan sadece yeni yılın ilk gününün sabahı anlamına gelir. Kelimedeki ikinci kanji ”旦” ufukta yükselen güneş yani gün doğumu anlamına gelmektedir. Ganjitsu, Japon aileler için oldukça yoğun geçen bir gündür. Akrabalarla birlikte yapılan büyük kahvaltının (osechi ryori) ardından aileler mabetleri ve tapınakları ziyaret ederler ve yeni yıla özel indirimlerden faydalanıp alıveriş yaparlar. Tüm bu geleneklerin kendine özgü gizli bir anlamı, amacı ve uygulanış biçimi vardır ve bazen bunlar karmaşık bir şekilde gerçekleştirilir.

7- Osechi Ryori [おせち料理]

Osechi Ryori, yeni yılın hemen başında yenilen geleneksel Japon yemeklerinden oluşur. Masa ortasına yerleştirilmiş 3 veya 4 bölmeden oluşan güzel bento kutuları (jubako) içinde servis edilir ve masa etrafında toplanmış eş, dost ve aile üyeleriyle paylaşılır. Osechi geleneği Heian Dönemi’nde (794-1185) başlamıştır ve o dönemden beri Osechi’de yer alan her yemek yeni yıla dair bir dileği temsil etmektedir. Mesela renkon (lotus kökü) engelsiz mutlu ve iyi bir geleceği temsil eder, zira lotus kökündeki boşluklar sayesinde karşı tarafı engelsiz ve rahat bir biçimde görebilirsiniz.

8- Iwai-bashi [祝箸]

Osechi ryori yerken iwai-bashi denilen özel bir yemek çubuğu kullanmanız gerekir. Genelde yemek çubuklarının bir ucu yemeğin daha rahat kavranabilmesi için sivri ve inceyken diğer tarafı küt ve kalındır. Iwai-bashi çubuklarında küt kısım bulunmaz, bu çubukların her iki tarafı da sivridir. Bunun sebebi çubukların bir tarafı sizin tarafınızdan kullanılırken diğer tarafının bir Tanrının kullanımına sunuluyor olmasıdır.

Osechi Ryori öncelikle tanrılara sunulur, onların izni alındıktan sonra siz tüketirsiniz, böylelikle sizi bekleyen bereketli bir yılla kutsanmış olursunuz. Iwai-bashi çubuklarının her iki tarafının da kullanırım ben derseniz tanrılara karşı saygısız davranmış olursunuz ve bu davranış hoş karşılanmaz.