İtalya'da skandal iddia!

İtalya'nın güneyindeki Crotone kenti çıklarında 26 Şubat’ta batan düzensiz göçmenleri taşıyan tekneye kurtarma operasyonu düzenlenmemiş olmasının savcılık tarafından soruşturulduğu belirtildi.

Ülkede geçen hafta pazar günü sabaha karşı meydana gelen ve 60'tan fazla kişinin öldüğü göçmen trajedisinin bir kurtarma operasyonu ile neden önlenemediğine yönelik tartışmalar sürüyor.

Crotone Cumhuriyet Başsavcılığının olayla ilgili başlattığı soruşturma çerçevesinde, İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan ve Mali Polis'ten göçmen teknesinin batmasından önceki saatlerdeki faaliyetlerine ilişkin bilgi istediği basına yansıdı.

İtalyan basınında dün çıkan bazı haberlerde, Avrupa Birliği (AB) sınır koruma ajansı Frontex'e ait bir uçağın 25 Şubat Cumartesi akşamı 22.30 sularında göçmen teknesini tespit ettiği, ancak kazanın yaşandığı 26 Şubat Pazar 04.10'a kadar İtalyan güvenlik güçlerinin tekneye yardım etmediği aktarılmıştı.

Frontex, konuya dair gerekli bildirimin İtalya'ya yapıldığını açıklarken, İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı ise kendilerine herhangi bir tehlikeli durum raporlanmadığını bildirmişti.

Bu arada, İtalyan basınında yer alan bilgilere göre, bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılan İtalyan itfaiyesi, faciada yaşamını yitiren göçmenlerden bir kişinin daha cesedini denizden çıkardı. Böylece hayatını kaybedenlerin sayısı da 68'e çıktı.

Yorumlar