İstinaf Mahkemesi'nin Yasin Börü kararı belli oldu

İstinaf Mahkemesi, Yasin Börü ve 3 arkadaşının öldürülmesi davasının kararına yapılan itirazları esastan reddetti, mahkemenin kararını yerinde buldu.

İstinaf mahkemesi, Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Ayn el-Arap) bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü ve 3 arkadaşının öldürülmesiyle ilgili davanın kararına sanık ve mağdur avukatlarının yaptığı itirazları esastan reddetti.

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince 24 Nisan 2017'de sanıklardan 16'sının "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ile "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlarından 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 22'şer yıl, 2 sanığın 5'er kez müebbet ve 19'ar yıl ve suça sürüklenen 6 çocuğun ise 124'er yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırılması kararına yapılan itirazı inceledi.

İnceleme sonucu Ankara 2. Ceza Mahkemesinin hükmünü uygun bulan 4. Ceza Dairesi, sanık ve sanık avukatlarının tahliye ve beraat kararı verilmesine yönelik taleplerin esastan reddine hükmetti.

Suç tarihinde 18 yaşını doldurmayan Börü'nün öldürülmesiyle ilgili sanıklar Sedat Çoban, Mecnun Akkoyun, Uğur Doğanay, Abdurrahim Pamuk, Mehmet Şah Yüce, Ali Güler, Cihan Yıldız, Ümit Doğanay, Rıdvan Baş, Ahmet Taylan, Hasan Uyanık, Burhan Dicle, Ali Karakurt, Cevher Türk, Erkan Balaban, Mehmet Çağlar, Remzi Özşan ve Resul Savur ile suça sürüklenen çocuklar Y.O, M.D, A.S, A.K, F.G ve M.İ'ye "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçundan dolayı ceza verilirken, TCK 82/1-e maddesinde yer alan "çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi" maddesinin uygulanmamasının verilen cezalarda değişikliğe yol açmayacağı belirtildi ve davanın yeniden görülmesine gerek olmadığı kaydedildi.

TUTUKLU SANIKLARIN TUTUKLULUK HALİ DEVAM EDECEK

Daire, sanıklardan Remzi Özşan hakkında "ölü üzerinden hırsızlık" suçu, sanıklar Hasan Aldemir ve Abdulvahap Turan hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçu ve yine sanık Turan hakkındaki "konut dokunulmazlığını ihlal etmek" suçundan verilen beraat kararının kaldırılması istemini de esastan reddetti.

Mağdur ve katılan avukatlarının davada bazı sanıklar hakkında verilen beraat kararlarının bozulması itirazları da 4. Ceza Dairesince reddedildi.

Daire, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Yorumlar