İşte şehirlerden silinen PKK'nın yeni amacı…

TSK, PKK'ya yönelik şehir operasyonlarının ardından kırsalda da operasyonlara başladı. Şehirlerde hemen hemen etkinliği sıfırlanan ve çekilmek zorunda kalan PKK, yeni hedefler peşinde…

PKK'nın Cizre'de başlattığı Sur ve Silopi ilçeleriyle sürdürmeye çalıştığı şehir savaşı stratejisi çökerken, PKK’nın şehir yapılanmasına vurulan büyük darbenin ardından operasyonlarda ikinci aşamaya geçildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nce PKK mensuplarına karşı ortak olarak gerçekleştirilen Sur, Cizre ve Nusaybin merkezli askeri operasyonlarda sona gelindi. PKK'nın saldırıları sonrası başlayan operasyonların gerçekleştirildiği bölgelerde sokağa çıkma yasakları uygulanmış ve bazıları geçici süreyle askeri güvenlik bölgesi ilan edilmişti. PKK mensuplarının etkisiz hale getirildiği, hendeklerin kapatıldığı, barikatların kaldırıldığı ve güvenliğin sağlandığı bölgelerde sokağa çıkma yasakları kaldırılırken, kapana kısılan örgüt üyerinde çözülme başlamış pek çok terörist güvenlik güçlerine teslim olmuştu.

OPERASYONLARDA 2. AŞAMAYA GEÇİLDİ

Şehir savaşında başarısız olan PKK'nın, gönderdiği mensuplarını kırsal alana çekmeye başladığı tespit edilirken, operasyonlarda ikinci bir aşamaya geçildi.

Suriye'nin kuzeyindeki bölgenin PKK'nın Suriye kolu PYD'nin eline geçmesi ile birlikte PKK'nın Orta saha komutanlığı olarak görevlendirdiği Diyarbakır'ın Lice, Hani, Silvan, Hazro ve Kulp ilçeleri arasında bulunan Şenyayla ile Lice-Hazro arasında bulunan eski Musa Anter kamplarının bulunduğu kırsal alanda operasyonlar başladı. Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgiye göre operasyonların ilk üç gününde havadan operasyonlarla bölgedeki köyler ile örgüt kampları arasındaki bağlantının kesilmesi hedeflendiği kaydedildi. Kara unsurlarının dağlık sarp arazide rahat hareket alanı oluşturabilmesi için ise İHA, Skorsky tipi Helikopter ve Diyarbakır'dan havalanan savaş uçaklarından destek alındığı belirtiyor.

TSK'nın, şehir operasyonlarının ardından kırsalda operasyonlara başlamasıyla, PKK'nın şehirdeki etkinliğinin sona erdiği iddia edilirken emekli Özel Harpçi Abdullah Ağar AjansHaber' yaptığı değerlendirmede "Gelinen noktada tam anlamıyla şehir operasyonlarının bittiği söylenemez. Saldırılar bir yerde tekrarlandığı zaman şehir operasyonları da tekrar başlayacaktır" dedi.

İşte terör uzmanı Abdullah Ağar'ın Ajanshaber'e yaptığı değerlendirmeler;

30 İLÇE İÇİN NİYETLENDİ, 9’UNDA CÜRET ETTİ

Bölücü terör örgütü büyük yara aldı. Bölücü örgüt 30 kadar ilçede niyetlenmişti, 9’unda cüret edebildi ama bunların hiçbirisinde başarılı olamadı. Başarılı olamamasının neticesinde de iddiasını devam ettirebilmek amacıyla kırsalda faaliyetlerine devam etti. Kırsalda faaliyetlerine devam ederken stratejilerini çeşitlendirdi. Irak ve Suriye alanlarında elde etmiş olduğu sofistike silah sistemleri, el yapımı patlayıcı düzenekleri veya gelişmiş patlayıcı düzenekleriyle kendince bir terör üretmeye çalışıyor. Bunu hem belirli mahallelerde devam ettirmeye çalışıyor, çünkü ‘buralarda ben bitmedim’ demek istiyor; hem de kırsalda eylemlerine devam ederken büyükşehirlerde de eylemler yapmak istiyor.

HİBRİT TERÖR ÜRETME ÇABASINDA

Bölücü terör örgütü artık algıladığımız anlamda bir terör değil, bir melez terör yani hibrit terör üretmek çabasında. Bilgi teknolojilerini, diğer terör örgütlerini ve bir takım ülkelerden aldığı desteği kullanmak istiyor.

OPERASYONLAR TAM OLARAK BİTMEDİ

Gelinen noktada şehir operasyonları bitti gibi görünüyor, ancak tam anlamıyla şehir operasyonlarının bittiği söylenemez. Saldırılar bir yerde tekrarlandığı zaman şehir operasyonları da tekrar başlayacaktır. Bununla ilgili geçmişte yaşanmış pek çok örnek mevcut. Bir bölgede 2, hatta 3 kere yapılmış şehir operasyonları var.

PKK FIRSAT KOLLUYOR

PKK, şehre yönelmeyle ilgili temel insiyatifini kaybetti ama yine de pusuya yatacaktır. Bir fırsat bulduğu zaman uyguladığı metotların daha gelişmiş şekillerini denemeye çalışacaktır. Her mücadele alanından tecrübe üreten ve bu tecrübesini gelecekte yapacağı eylemlere bir şekilde uyarlamaya çalışan bir yapıları var. Şehirlere tutunamadıysa buralarda getirdikleri sesten daha büyük ses getirmek için yapacakları eylemlerde bu tecrübelerinden yararlanacaklardır. Tabi tüm bunlar kendi insiyatifleri  çerçevesinde. Sonuçta güvenlik görevlerinin düzenlediği operasyonlarda PKK çok ciddi anlamda yara aldı.

Güvenlik güçlerinin almış olduğu tedbirlerden farklı olarak örgütün almış olduğu önlemler daha pratik. Yani güvenlik güçleri bütün Türkiye’de önlemler almaya çalışırken, PKK kendi eylem yapacağı alanlarda gelişme göstermeye çalışıyor.

CANLI BOMBA MASASI VE TİMİ

İhtiyaç duyulmuş ve bu ihtiyaca göre alınmış bir karar. Hem uzmanlık anlamında hem de konuya bire bir eğilme açısından anlamlı bir adım. Bu yapı, doğal olarak bütün altyapıyı, bilgiyi, bilinci, hafızayı ve eylemselliği bir araya getirmesi anlamında oldukça önemli. Ama işlevselliği, etkinliği ve diğer alanlarla ilgili işbirliği bir süreç gerektiriyor.

Terör örgütü büyükşehirlerde eylemler yapma çabasında ve bunları denedi. Ama tabi bu eylemleri nedeniyle kendisine dahil olan örgütler tarafından bile eleştirildi.  Hatta TAK’ın iptal edilmesi, bu yapılar tarafından açık açık dile getirildi. Gelinen noktada operasyonlar ve bu yeni kurulan birimler ile PKK’ya karşı mücadeledeki başarı süreç içinde ortaya çıkacaktır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar