İşte Altın niteliğinde tavsiyeler!

Ramazan ayının sıcak havalara denk gelmesiyle birlikte oruç tutarken halsizlik ve susuzluk şikayetleri artıyor.

Muhammed Cesim IŞIK / AjansHaber

Ramazan ayının son yıllarda yaz mevsimine denk gelmesi, artan su ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Artan hava sıcaklılarında oruç tutacak olanlar için ise iftar ve sahur vakitlerinde doğru besinlerin uygun ölçülerde tüketilmesinin önemi, yeniden önümüze çıkıyor.

Ramazan ayı boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine değinen Diyetisyen Simge Çitak, “İftarla sahur arasında geçen vakitte bol bol su içmemiz lazım. Ramazan ayında artan su ihtiyacını gidermek için bol miktarda sebze, karpuz gibi yiyecekleri tüketebiliriz. Bunların haricinde aşırı tuzlu aşırı soslu yiyeceklerden de uzak durmamız gerekiyor.” dedi.

İşte Diyetisyen Simge Çitak’ın AjansHaber’e yaptığı değerlendirme:

İŞTE ALTIN NİTELİĞİNDE TAVSİYELER!

Ramazan ayı son yıllarda hep yaz mevsimine geldiği için ilk olarak özellikle ağır yemeklerden uzak durmamız gerekiyor. İkinci olarak ise muhakkak sahura kalkmamız gerekiyor. İnsanlar genelde sahur yapmayıp, yemek yiyerek uyuyorlar. Halbuki sahurun büyük bir özelliği var. Sabaha karşı kalkıp çok hafif kahvaltı tarzı birşeyler yiyip birazda vakit geçirdikten sonra yatmamız gerekiyor. Sahurdan sonrada iftar vaktinde orucumuzu mutlaka bir çorbayla ya da hafif kahvaltılıklarla açıp, 20 dakika mola vermemiz gerekiyor. En az 20 dakika bekledikten sonra ana yemeğe geçmemiz gerekiyor. Ana yemeklerde de ağır ve yağlı yemeklerden kaçınmamız gerekiyor.

 

“TEK ÇEŞİT YEMEK YEMELİYİZ”

Tüm bunların yanı sıra iftarda yiyeceğimiz yemekleri de çok karıştırmamamız gerekiyor. Tek çeşit, etli bir sebze yemeği ile iftar yapılması gerekiyor. Ayrıca çok şekerli tatlılardan da kaçınmamız gerekiyor. Güllaçın aslında ramazan ayı tatlısının olmasının bir sebebi var, nişastalı olduğu için güllaç vücuda hiçbir zarar vermez.

AŞIRI SU İHTİYACININ ALTINDA YATAN SEBEPLER…

İftarla sahur arasında geçen vakitte bol bol su içmemiz lazım. Ramazan ayında artan su ihtiyacını gidermek için bol miktarda sebze, karpuz gibi yiyecekleri tüketebiliriz. Bunların haricinde aşırı tuzlu aşırı soslu yiyeceklerden de uzak durmamız gerekiyor. Aslında yemeği hafif yersek fazla su ihtiyacı da yaşamayız. İnsanlar ağır ve çok çeşitli yedikleri için su ihtiyacı çekiyorlar.

 

“ÇAY YERİNE O İÇECEĞİ TÜKETİN…”

Gün içinde oluşabilecek susuzlukla mücadele etmek için sahurda hoşaf tüketebiliriz. Hoşaf kuru üzüm ya da kuru kayısının kaynatılmasıyla elde edilen ilave şeker içermeyen ideal bir içecek. Sahurda çay tüketmek yerine hoşaf içerek susuzluğun önüne geçebiliriz. Hazır meyve sularını tüketmek vücuda boş kalori almak demek. Bunun yerine meyve tüketmemiz daha iyi olacaktır.

“MUHAKKAK YOĞURT TÜKETMELİYİZ”

Bir de ramazan ayında yoğurt ve süt tüketimi ciddi oranda azaltılıyor. Muhakkak sahurda ya da iftarda bir kase yoğurt tüketmemiz gerekiyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar