Yarın Okullar Tatil mi? MEB’de son durum açıklaması geldi!

İstanbul’un Kurtuluşu olan 6 Ekim’de okulların tatil mi edilecek sorusunun cevabı öğrenciler tarafından büyük bir heyecanla bekleniyordu. MEB’den yapılan durum açıklamasıyla 6 Ekim'de okullar tatil olmayacak ve yarın okullarda eğitim devam edecek.

İstanbul’un Kurtuluşu'nun 93, yılının kutlamalarının yarın olması nedeniyle İstanbul’da eğitim gören öğrenciler okulların tatil olup olmayacağını merak ettiler. Geçen yıl 6 Ekim tarihi MEB tarafından tatil edilmemişti. Bu yıl tatil olacağı ile ilgili açıklama kısa bir süre önce geldi. MEB tarafından yapılan açıklamada "06 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu ile ilgili olarak; okullarımızın tatil olup olmadığı hakkında tereddüde düşüldüğü görülmüştür. 06 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu ile ilgili planlanan törenler icra edilmekle birlikte aynı gün tüm okullarımızın eğitim öğretime devam edecektir." Dendi. 23 Ağustos 1923'ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılması ve son itilaf birliğinin 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etmesi sonrasında bu tarih İstanbul'un kurtuluşu olarak kutlanmaktadır.  

OKULLAR TATİL Mİ AÇIKLANDI

İstanbul’un Kurtuluş’u nedeniyle 6 Ekim tarihinde okulların tatil olup olmayacağı ile ilgili açıklama geldi. Yapılan açıklamada "06 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu ile ilgili olarak; okullarımızın tatil olup olmadığı hakkında tereddüde düşüldüğü görülmüştür. 06 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu ile ilgili planlanan törenler icra edilmekle birlikte aynı gün tüm okullarımızın eğitim öğretime devam edecektir." Dendi.

VALİ ŞAHİN’DEN İSTANBUL’UN KURTULUŞUNUN YIL DÖNÜMÜ MESAJI

İstanbul Valisi Vasip Şahin İstanbul’un Kurtuluşunun Yıldönümü ile ilgili kutlama mesajı yayınladı. İstanbul Valiliği’nin İnternet sitesinden yayınlanan mesaj şöyle;

Kıymetli İstanbullular!

Emsalsiz güzelliğinin yanı sıra zengin tarihi dokusuyla ve bağrında yeşeren medeniyetlerin her taşına sinmiş kokusuyla dünyanın göz bebeği olan İstanbul, 29 Mayıs 1453’te fethedilerek vatan vasfına bürünmüş; böylece çağlar değişmiş, karanlık bir devir bitmiş ve aydınlık bir devir başlamıştır. 6 Ekim 1923’te ise bu topraklarda Türk Milleti’nin varlığına, bu semalarda ay-yıldızlı bayrağımızın dalgalanmasına tahammül edemeyen emperyalist güçler, Mondros Ateşkes Antlaşması’na dayanarak işgal ettikleri İstanbul’umuzdan geldikleri gibi gitmek zorunda kalmışlar ve karanlıklar yeniden aydınlıklara tebdil olmuştur. Milletimiz her ahvâl ve şerâitte istiklâline sahip çıkacağını, karşılığı ne olursa olsun kimsenin boyunduruğu altında yaşamayacağını bütün dünyaya bir kez daha haykırmış ve işgalci güçlerin Türk bayrağını selamlayarak İstanbul’u terk etmelerinin akabinde 6 Ekim günü İstanbul’a giren 3. Kolordu’yu bayram coşkusuyla karşılamıştır.

Kahraman milletimiz, birlik ve bütünlüğüne, bayrağına, egemenliğine ve bağımsızlığına kasteden her türlü işgalci zihniyete ve zorbalığa dün olduğu gibi bugün de geçit vermemektedir. 15 Temmuz’da yaşanan menfur darbe girişiminde bunun en yakın örneğine şahit olduk ve vatan söz konusu olunca kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla yekvücut olan bu büyük milletin karşısında hiçbir gücün duramayacağını bir kez daha dünyaya gösterdik.

6 Ekim, tarihimizden gerekli derslerin çıkarıldığı, çocuklarımızı tarihimizden haberdar ve milli bilince sahip bireyler olarak yetiştirmemize vesile olan müstesna günlerdendir. Bu düşüncelerle İstanbul’un düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümünü kutluyor, başta cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanı uğruna canını feda etmekte bir an bile tereddüt etmeyen tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

 

İSTANBUL'UN KURTULUŞU

Mondros Ateşkes Antlaşması’na dayanarak 13 Kasım 1918'de Haydarpaşa önüne demir atan itilaf Devletleri donanmaları Fiilen gerçekleşmiş olan işgali, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştürmüşlerdi.  Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesinden sonra Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu İtilaf Devletleri kontrolündeki tarafsız bölgeye doğru ilerlemeye başladı. Bunun üzerine Müttefik kuvvetlerde bulunan Fransız ve İtalyan birlikleri derhal geri çekildiler. Türk Halkının ve Türk Ordusunun zorlu geçen mücadeleleri sonrasında 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması imzalanmış, 23 Ağustos 1923’ten itibaren de İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılmaya başlamışlardı. Son İtilaf birliğinin 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk Bayrağı’nı selamlayarak şehri terk etmesinden sonra 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Sonraki yıllarda her yılın 6 Ekim tarihi İstanbul'un Kurtuluş Günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.

Yorumlar