İstanbul’daki fahiş hesap oyunlarına özel operasyon

Özellikle turistlere fazla hesap çıkararak haksız kazanç elde eden işletmelere 7/24 çalışan özel ekip kuruldu. Bir turistin yemeğe binlerce dolar kaptırması üzerine kurulan özel ekip onlarca suçüstü yapıp işletmelerin ruhsatlarını iptal etti.

İstanbul’un simgesi ve turist merkezi olan Beyoğlu, son günlerde işletmelerinin kapatılmasıyla ve dayak skandallarıyla anılan gece kulüpleriyle gündeme geliyor. İşletmelerin kapatılmasının nedeni ise özellikle turistlere gelen fahiş hesaplar… Özellikle turistler, gece kulübü ve mağazalarda yüksek hesap geldiğini, itiraz edince darp edildiklerinden şikayet ederek polise başvuruyor. Turistlerin, ‘Bir yemeğe 11 bin dolarlık hesap ödemek zorunda kaldım’ ya da ‘Taklit çantalara binlerce dolar kaptırdım’ başvurularına, Beyoğlu esnafının ‘Hanutçular müşterilerimizi dükkândan alıp götürüyor’ şikâyetleri de eklenince emniyet harekete geçti.  Aralarında işletme yetkilileri ve hanutçuların da olduğu çok sayıda kişiye ‘yağma’ suçundan işlem yapıldı.

21 KİŞİLİK ÖZEL EKİP

Turistlerin şikayetleri giderek artmaya başladı. Özellikle geçen hafta yaşanan dar olayından sonra polis harekete geçti. Turistin fazla hesaba itiraz etmesi üzerine İstiklal Caddesi’nin ortasında dövülüp parasının alınması görüntüleri ortaya çıktı. Beyoğlu Emniyeti 7 gün 24 saat çalışan özel bir ekip kurdu. Asayiş Büro kadrosundaki 1 komiser ve 20 memurla kurulan sivil ekip mekânları gezmeye başladı. Polis bazen mekanlarda müşteri gibi dolaşırken bazen de sokakta yürürken, yüksek hesaba itiraz eden turistin ayrı odaya alınarak dövüldüğünü görünce suçüstü yaptı.

İŞLETMELER DE CEZA ALDI

Polis tarafından suçüstü yapılan işletme yetkilisi ve hanutçu 50 kişiye yağma’ suçundan işlem yapıldı. İşletmede cezadan kurtulamadı. ‘1 yıl içinde 4’üncü defa benzer işlem yapılan işletmelerin ruhsatının iptal edileceği maddesi’ göz önüne alınarak ceza kesildi. Turistlerin en çok şikayet ettiği yerlerden 6 gece kulübü ve 4 restoran ise ruhsatları iptal edilerek kapatıldı.

BELGESELE DE KONU OLMUŞTU

2012’de National Geographic’in ‘Dolandırıcılar Şehri’ belgeseline Türkiye’de başta turistik merkezlerde yaşanan dolandırıcılık olayları, konu olmuştu. Belgeselde, başta Beyoğlu ve Sultanahmet olmak üzere turistik mekânlar ve gece kulüplerinde yaşanan benzer olaylar anlatılmıştı.

Yorumlar