İşsizlik maaşı ne kadar? Kaç ay alınır ve başvuru yapma şartları

İşsizlik maaşı ne kadar ve kaç ay alınır 2016 yılında işsizlik maaşı başvurusu yapmak için bazı şartlar gerekiyor. Çalışanlar İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için prim ödeme koşullarının yerine getirilmeleri gerekiyor.

İşinden çıkmak zorunda kalanlar için devlet işsizlik maaşı 2016 yılı uygulamasında düzenlemeler yapmış ve maaşlar artış göstermişti. Sadece Türkiye'de değil Amerika'da da artan maaşlar işsizlik maaşı ne kadar oldu ve bunun gibi bir çok bilgi işsizlik maaşı başvurusu işlemi yapacaklar tarafından merak edildi. Maaş almak için İşkur'a başvuru yapanların sayısı giderek artıyor. Asgari ücrete bağlı olarak artan ve 305 TL'lik artan maaşlar için bazı kriterler bulunuyor. Düzenlemeden sonra işsizlik maaşı alma şartları değiştiği için nelerin değiştiği ile ilgili sorular gündeme geldi. Bakan Süleyman Soylu "2002-2015 yılları arasında 3 milyon 83 bin 488 erkek, 1 milyon 249 bin 675 kadın olmak üzere 4 milyon 333 bin 163 kişi" nin işsizlik ödeneği aldığnı söyledi. 

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

İşsizlik maaşı kademeli olarak artış gösterdiği için maaşı yüksek olan kişiler en çok 2.000 liraya kadar işsizlik maaşı uygulamasından fayadalanabilecek. İşsizlik maaşı belirlenirken kişinin son 4 aylık dönemdeki ortalama brüt kazancı göz önüne alınıyor ve bu miktara göre % 40 oranında işsizlik maaşı veriliyor. Ama bu maaş asgarinin brüt olan %80'ini aşmıyor. İşsizlik maaşı 3.300 TL ve üstünde olanların maaşı, 1 Ocak’tan itibaren 300 liraya kadar arttı. Geçen yıl toplamda 1 milyar 992 milyon TL işsizlik maaşı ödendiği açıklandı. İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için prim ödeme koşullarının yerine getirilmesi gerekiyor ve getirilmezse bütün işsizler ödenek alamıyor. 

2016 YILINDA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Yapılan zamlardan sonra maaş miktarı artınca işsizlik maaşı alan kişi sayısı 2016 yılında yaklaşık 193 binden 321 bine kadar yükseldi. İşinden kendi isteği dışında ayrılmak zorunda kalan kişilere verilen işsizlik maaşı 2016 yılı içerisinde hükümet tarafından değiştirildi. Değişikliklerden sonra işsizlik maaşı 2016 ne kadar oldu sorusu bir çok kişi tarafından sorulmaya başlandı. İŞKUR bünyesine kayıt olan işsizler için yeni istihdam imkanları çoğaltıldı. Asgari ücrete yapılan zamdan sonra artış gösterdiği için işsizlik maaşı 2016 ne kadar sorusu tekrar gündeme geldi ve buna göre asgari ücret 1.300 TL olduğu için işsizlik maaşı da 305 lira arttı. Bu uygulamada en ödenek sınırının 659 TL oldu üst ödenek sınırının da 1.316 lira olması bekleniyor. Yapılan son açıklamaya göre işsizlik maaşının 2.100 liraya çıkacağı belirtiliyor. İşsizlik maaşı almak kolaylaşmış ve 10 aydan 15 aya çıkartılmıştı. 

MAAŞ ALMA ŞARTLARI

İşsizlik maaşı alma şartları yerine getirildiğinde ve işsizliğiniz resmileştiğinde maaşınızı alabiliyorsunuz. Bu uygulamadan faydalanmak için işten çıkartılmış olmanız gerekiyor, yani kendi isteğiniz dışında işinizi kaybetmiş olmanız örneğin; iş yerinin iflas etmesi gibi kendi isteğiniz dışında gerçekleşen olaylara bağlı olması gerekiyor. İşsizlik maaşını kimler alabilir sorusunun cevabı ise belli oldu. İşsizlik maaşı alma şartları arasında çalıştığınız yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödeyerek çalışmış olmanız da gerekiyor ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortatı primlerinizi ödemiş olmak da gerekli oluyor. Eğer bu durumları yaşayan kişilerden biriyseniz bulunduğunuz statüye göre on aya kadar maaş alabiliyorsunuz. İşsizlik maaşı başvurusu için ise hizmet akdinizin fesh edilmesinden sonra otuz gün içerisinde İşkur'a gitmeniz gerekiyor, eğer gidemiyorsanız İşkur'un resmi web sitesi olan 'www.iskur.gov.tr' ye online olarak başvurabiliyorsunuz. İşi olmayan kişiler işte bu şartları yerine getirdiği takdir de kolayca uygulamadan faydalanabiliyor.

 

İŞSİZLİK MAAŞI HESAPLAMA 

İşsizlik maaşı hesaplama için en önemli noktalar primlerin ödenmiş olması ve gün sayısıdır. Eğer otuz günlük süre zarfında işsizlik maaşı için başvurmazsanız uygulamadan yararlanma şansınızı kaybediyorsunuz. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre; yüz yirmi gün primlerini ödeyen çalışanların 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün olarak, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün olarak ve son olarak da 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği alma hakkı kazanmış oluyorlar. 2016 yılı ile birlikte işsizlik maaşında başka ne değişiklikler olacağı ise şimdiden merak ediliyor. İşsizlik maaşı sorgulama için ise e-devlet resmi web sitesine girerek bilgi alabilirsiniz.

E-DEVLET ŞİFRESİ ALMA

E-devlet şifresi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 15 yaşını doldurmuş ve fotoğraflı kimliği olan kişiler tarafından alınabiliyor. Yetkili e-devlet şubelerinden ya da PTT aracılığı ile veya mahkeme kararıyla kendine vasi tayin edilmiş kişiler vasileri aracılığıyla e-devlet şifresi alınabilir. Fakat başkaları adına şifre almak mümkün değildir. Aslında şifre alındıktan sonra tek bir işlemden değil bir çok işlemdan faydalanabiliyorsunuz. Yani her bir işlem için farklı bir şifre almanız gerekmiyor. Önemli olan PTT'den aldığınız ilk şifreyi değiştirmek. Uygulamanın kolaylığını ilk kez duyanlar da e-devlet şifresi alma metotlarını öğrenmek istiyor. Kimlik numaranız olmadan uygulamaya giriş yapmak ve kullanmak mümkün olmuyor ve numaranız ile birlikte bir de şifreniz olması gerekiyor. Şifre işlemleri için de eğer daha önceden bir şifreniz yoksa almak için PTT'ye gitmeniz gerekiyor. Böylece PTT'den alacağınız şifre ile dilediğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu şifreyi aldıktan sonra da değiştirmeniz kendinize uygun hatırlayabileceğiniz bir şekilde oluşturmalısınız, şifrenizin kolay tahmin edilebilir olmaması ise dikkat edilecek en önemli detaylardan birisidir.

E-DEVLET KAPISI BÖLÜMLERİ

1-Adalet Bakanlığı
a-Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama
b-Adli Sicil Kaydı Sorgulama ve Belge Doğrulama
2-Doğal Afet Sigortaları Kurumu
a-Poliçe Sorgulama
3-Emniyet Genel Müdürlüğü
a-Araç Sorgulama
b-Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama
4-Milli Eğitim Bakanlığı
a-MEB Sınav Sonuç Sorgulama
b-MEB Sınav Yeri Sorgulama
5-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
a-Gelir Testi Sonucu Sorgulama
b-Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama
c-Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınları İstihdam Başvuru Sorgulama
6-Başbakanlık
a-BİMER Yeni Başvuru
b-BİMER Başvuru Sonucu Sorgulama
7-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
a-Mobil/Sabit/İnternet/Kablo TV/Uydu İşletmecilerinden Borç ve Alacak Sorgulama
b-Baz İstasyonları Ölçüm Bilgileri
c-IMEI - Cep Telefonu Numarası Eşleştirme
d-IMEI Kaydet
e-IMEI Sorgulama
f-Numara Taşıma Sorgulama
8-Milli Savunma Bakanlığı
a-Askerlik Durum Belgesi Sorgulama
b-ASAL Bedelli Askerlik Başvurusu
c-ASAL Celp Dönem Tercihi
9-PTT
a-Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama
b-Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlali Geçiş Bilgileri Sorgulama
10-Sosyal Güvenlik Kurumu
a-4A Emekli Aylığı Kesintileri
b-4A Emekli Aylık Bilgisi
c-4A Emekli Ödeme Bilgileri
- 4B Borç Durumu
- 4B Emekli Aylığı Kesintileri
- 4B Aylık Bilgisi
- 4B Tescil Kaydı
- 4C Emekli Aylığı Kesintileri
- 4C Bir Aylık Maaş Tercihi
- 4C Tescil Kaydı
Erken emeklilik yasası (2016) -Ne zaman çıkacak ve şartları neler? -Kamudakiler için yeni düzenleme!
Diğer16 Mayıs 2016 09:46
Erken emeklilik yasası ne zaman çıkacak ve şartları neler?

Yorumlar