Artık istifa eden çalışanlar da işsizlik maaşından faydalanabilecek

İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşlara müjdeli haber geldi. Artık istifa ettikten sonra da işsizlik maaşı başvurusu yapanlar bu hizmetten faydalanabilecek. Fakat bazı şartların yerine getirilmesi bekleniyor.

Günümüzde işsizlik maaşı almak isteyen fakat haklarından haberdar olmadığı için alamayan binlerce kişi bulunuyor. Sigorta gün ve primlerine göre alınabilen maaşlarda önceden kendi kusuru ve rızası olmadan işten çıkarılma şartı da aranıyordu. Fakat bu sistem için çok fazla bilinmyen bir ayrıntı da istifa edenler için bulunuyor. İstisna bir durum olarak görülen ve çok fazla bilinmeyen uygulama da istifa eden çalışanlar da maaş başvurusu yapabiliyor. Bunun için bazı şartlar değişirken bazıları ise aynı kalıyor. Eğer istifa eden çalışan üç yılda 600 gün ve son dört ayda 120 gün prim yatırmış ise maaş alabiliyor.

FESİH ŞARTINA DİKKAT

İşsizlik maaşı başvurusu yaparken önemli detaylar bulunuyor. İşten çıkış şeklinin de önemli olduğu bu uygulama da haklı fesih adında bir sebep de bulunuyor. Çalışanlar isterlerse kendi isteği ile işinden ayrılmış olsa dahi haklı fesih ile işsizlik maaşından faydalanabiliyor. Kanunda 4447 sayılı yasanın 51. maddesinde eğer haklı bir sebep göstererek çalışan kişi işinden ayrıldıysa ihbarı hariç olmak üzere kıdem tazminatı da alabiliyor. Bu feshe sebep olarak gösterilebilecek nedenler arasında sağlık sebepleri, işverenin ahlak kuralları ve iyi niyete uymayan davranışlarda bulunması fesih nedenleri arasına girerek kişinin işsizlik maaşı almasını sağlıyor.

SÜRE AYRINTISI ÖNEMLİ

Maaş almak için prim gün sayısı kadar işten çıkış tarihi de önemli yer tutuyor. Maaşın yer aldığı kanunun b bendinde işten istifa edilmesi halinde istifa dilekçesi ile başvuru yapılması ve kıdem tazminatı için de bu şekilde belirtilmesi gerektiği belirtilmektedir. Başvuru işleminin ayrıldıktan 30 gün sonra yapılması gerekiyor. Aynı zamanda eğer işe iade davası açabilmek için de kurumda en az 30 kişinin olması ve en az 6 ay çalışıyor olmak gerekmektedir. Kurumda çalışan kişilerin iade talebi kabul edilirse 1 ay içerisinde işe başlatılmış olmalıdır. Bunun aksi halinde dört ve sekiz arasında brüt maaş tazminatı ödenmektedir. Çalışanlar için oldukça önemli olan bu uygulamalarda bir ay dolduysa herhangi bir dava hakkı bulunmuyor. Çalışanlar isterse tazminat için de dava açıp beş yıla kadar olan alacağını talep edebiliyor. 

Yorumlar