İkale ile işten ayrılanlara işsizlik maaşı için kötü haber

İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşlara dikkat etmeleri için ikale uyarısı yapıldı. İşveren ve işçi arasında iş sözleşmesi olan ikalenin sonlandırılmasının ardından işsizlik maaşı alınamıyor.

İşsizlik maaşı son günlerde alımı için gereken şartlar kadar dikkat edilmesi gereken detayları ile de dikkat çekiyor. İşçi ve işveren arasındaki iş akdinin sonlandırılmasının giderek artması ve iş değiştirenlerin çoğalmasında "ikale" konusuna dikkat çekiliyor. Her iki tarafında anlaşmalı olarak iş ilişkisini bitirmesi işsizlik maaşı alımına engel oluyor. İkale özellikle sıklıka iş değişikliği yaparken hukuki süreçlerle uğraşmak istemeyenler tarafından yapılıyor ve böylece çalışan işinden sorun yaşamadan ayrılmış oluyor. Bu aynı zamanda tazminatını da hemen almasını sağlıyor ve sorunsuz bir çalışan görünümü sağlıyor. İşten ayrılma nedeni işsizlik maaşı alımını belirlediği için bu şekilde işten ayrılan kişiler işsizlik maaşı da alamıyor. İşçiler kendi isteği ile bu şekilde işten ayrılmış olarak tanımlanıyor. 

BİLMEYEN BİRÇOK KİŞİ VAR

İşsizlik maaşı alımına engel olan bu anlaşma birçok kişi tarafından bilinmediği için işsizlik maaşı başvurusu yaptıklarında hayal kırıklığı yaratıyor. İşverenler İş Kanunu'ndaki fesih nedenleri olmadığı için ve aynı zamanda bu nedenler olsa dahi diğer hukuki süreç ve ek masraflarla uğraşmak istemedikleri için işten ayrılmak isteyen çalışanlarına ikale sözleşmesi tavsiye ediyor. Bu şekilde anlaşmalı olarak iş ilişkisi sonlandırıldığından işsizlik maaşı almak da mümkün olmuyor.

İŞVEREN KONU HAKKINDA BİLGİ VERMELİ

Çalışanların ikale sözleşmesinden habersiz olarak imza atması ikalenin geçerli olmamasına neden olmaktadır. İş ilişkisinin sonlandırılmasının hakkında işverenin çalışanına bilgi vermesi ve haklarını ihlal etmemesi gerekmektedir. Eğer çalışan ikale sözleşmesi sonucunda bir hakkını kaybediyorsa bu haklara ilişkin kanuni bir açıklama bulunması gerekiyor.

İŞÇİYE NE KADAR ÖDENMELİ?

İşveren ve işçi arasında iş ilişkisinin sonlanması sonucunda ödeyeceği tutarlar ve tazminat için bir öneride bulunması ve makul derecede orantılı olması gerektiği belirtiliyor. Bu yararın çalışanın iş güvencesi kapsamında olup olmadığı da önemli bir detay olarak dikkat çekiliyor. İş yerinde en az 30 çalışanın altı aydan daha fazla süre çalışan ve üst düzey işvereni olmayanlar iş güvencesi kapsamına girmektedir. İşçiler sözleşmelerini fesh ettiği takdirde daha fazla ve yüksek miktarda gelir elde edebileceği için ikale sözleşmesi sonucunda elde edecekleri yararında aynı oranda yüksek olması gerektiği ifade ediliyor. Özellikle yeni çalışan kuşak arasında ikale sözleşmesini bilmeyen ve sıklıkla iş değişikliği yapan kişilerin eğer işizlik maaşı almayı planlıyorsa sözleşme ayrıntılarına dikkat etmesi gerekiyor.

Yorumlar