İran'dan dikkat çeken açıklama: "ABD ile müzakere yok, Türkiye ile aşabiliriz"

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, ülkesinin yaptırımları, Çin, Rusya ve Türkiye'yle aşacağını belirterek ABD ile müzakerelerin söz konusu olmadığını söyledi.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, ülkesinin ABD'nin ekonomik yaptırımlarının üstesinden Çin, Rusya ve Türkiye'yle geleceğini belirtti.

"BU SORUNU ÇİN, RUSYA VE TÜRKİYE'YLE AŞABİLİRİZ"

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, ABD'nin ekonomik yaptırımları ve ülkesine etkileri hakkında konuşan Velayeti, "Şu an sorunun başındayız ama bu sorunu Çin, Rusya, Türkiye ve diğer dost ülkelerle aşabiliriz." dedi.

İran'ın petrol ihracatının ABD'nin baskılarıyla sıfırlanmasının mümkün olmadığını savunan Velayeti, ABD'yle müzakerenin söz konusu olmadığını kaydetti.

ABD, Başkan Donald Trump'ın 8 Mayıs'ta nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinden 90 gün sonra 7 Ağustos'ta devreye giren ilk aşama yaptırımlarla İran'ın ABD dolarına, altın ve değerli madenlere erişimini yasaklarken, İran'ın çelik, kömür, alüminyum ticareti ile otomotiv ve sivil havacılık sektörlerini hedef aldı. İran'da döviz kuru tarihin en yüksek seviyesini görürken temel gıda ürünleri, otomobil ve uçak bilet fiyatlarında astronomik artışlar yaşandı.

Washington yönetiminin, 5 Kasım'da ikinci yaptırım paketini devreye sokmasıyla İran petrol şirketlerine uluslararası kısıtlamalar getirilecek ve ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı İran'dan petrol ve ürünlerinin satışını engellemeye çalışacak.

Yorumlar