İnternetten uzak duramama, gelişmeleri kaçırma korkusu, FOMO çok yaygınlaştı!

İnternetten kopmamak ve sürekli yeni gelişmeleri kaçırdığından endişe etmek bir hastalık olabilir. Uzmanlar bu hastalığı FOMO, ingilizce karşılığı Fear of Missing Out olarak adlandırıyor.

İnternetten kopmamak ve sürekli yeni gelişmeleri kaçırdığından endişe etmek bir hastalık olabilir. Uzmanlar bu hastalığı FOMO, ingilizce karşılığı Fear of Missing Out olarak adlandırıyor.

İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte günden güne yaygınlaşan sosyal medya kullanımı artmaktadır. Kullanıcı oranının artması ile birlikte yeni gelişmeler sanal dünyaya olan bağımlılığı arttırmakta. Uzmanlar sanal dünyaya olan bağımlılığın bir hastalığa neden olduğunu açıkladılar. 

İnternette olan olayları kaçırma ve gelişmeleri kaçıracağından endişe etme korkusu olarak adlandırılan hastalığın ingilizce karşılığı FOMO yani Fear of Missing Out.

FOMO ile mahremiyet ortadan kalktı

İnternetin ve internetti kullanım araçlarının artması ile birlikte Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, “Ancak mahremiyet bir ölçüde ortadan kalktı. Bir başka gelişme ise bizim yapamadığımız ve diğerlerinin yaptıklarından ve keşfettiklerinden de zaman zaman kendimizi geri kalmış olarak hissetmeye başladık. İşte bu noktada yeni bir sorun çıkmaya başladı ve gelişti. Bu duruma gelişmeleri kaçırma korkusu, diğer adıyla FOMO (Fear of Missing Out) denmektedir” diyerek açıklama yaptı.

Gelişmeleri kaçırmaktan korkuluyor

FOMO hastalığı sosyal medya uygulamalarında arkadaş sayılarının artması ile birlikte kullanıcılarda olumsuz etkiler oluşturuyor. Kullanıcının her arkadaşını takip edilebilmesine imkan olmaması ile birlikte kişi için sürekli sosyal medyayı kontrol etme durumu söz konusu oluyor. FOMO hastası olan bir insan bu endişe ile birlikte sık sık sosyal medyayı kontrol etmekte ve uykusuz kalabilmektedir. Hatta kendi sosyal yaşantısından ulaşmak durumunda kalabilmektedir. Sosyal medyada katılamadığı veya davet edilmediği bir etkinlikten ötürü mutsuz olan Bu durumla karşılaşan FOMO hastaları için uzmanlar, paranoya ve kıskançlık duygularının yoğun yaşandığını belirtmektedir.

FOMO'dan kurtulabilmek mümkün

Uzmanların FOMO hastalığından kurtulabilmelerinin mümkün olduğu belirtilmiştir. Sosyal medya uygulamalarında bulunan hesaplardan bir süre uzak durmak, asıl sosyal hayata odaklanmak, sosyal medya kullanırken yapılan alışkanlıklardan vazgeçmek, planlı olmak, hobiler edinmek, egzersiz yapmak ve kitap okumak FOMO hastalığdan kurtulunması için uzmanlar tarafından uyarılıyor. 

Yorumlar