İnternet kullanıcılarına son tarih yaklaşıyor!

Adil kullanım noktası yeni yılda bizlere veda ediyor, limitsiz internetin keyfi sürülecek.

Adil kullanım noktası yeni yılda bizlere veda ediyor, limitsiz internetin keyfi sürülecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Adil Kullanım Noktası'sında geçen yıl hız artırımı yapılmıştı, bu yıl ise tamamamen kaldırılacak. AKN 31 Aralık'ta sona eriyor.1 Ocak 2019'dan itibaren işletmeciler, internetin limitsiz kullanılabileceği tarifeleri duyuracak.

Adil Kullanım Noktası nedir?

AKNi internet erişimi sırasında belirlenen miktarda data kullanılması sonrası bağlantının hızının düşürülmesi anlamına gelir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu düzenledi

Tüketicilerden gelen talepleri değerlendiren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Adil Kullanım Noktası ile ilgili düzenlemeler yaptı. 2016 yılının sonundaki ilk düzenlemede, AKN sonrası hız değerleri, paketlere göre farklılaşan oranlarda belirlenmişti. Tek bir AKN sonrası hız değeri yerine, paket hızına göre değişen değerler uygulanmaya başlanmış ve internet hızı arttırılmıştı.

1 Mayıs 2017'de uygulanmaya başlayan düzenlemeyle saniyede 16 megabit hızında AKN'li paketlerde kota dolduktan sonra saniyede 3 megabit olan indirme hızı 5 megabite arttırıldı. Saniyede 500 megabit AKN'li paketteyse belirlenen seviyeyi aştığında hızı saniyede 32 megabit olmuştu. AKN'li paketlerde 02.00-08.00 saatlerindeki internet kullanımları kotaya dahil edilmemişti.

Düzenlemenin ikinci sunumunda ise AKN 31 Aralık'ta tamamen kaldırılıp  1 Ocak 2019'dan itibaren internet limitsiz kullanılabilecek tarifeler ile bunulacak. 

 

Yorumlar