İngiltere’nin yeni başbakanı ve yeni algı

İngiltere’de Brexit’ten ‘hayır’ kararı çıkmasının ardından istifa edeceğini açıklayan Başbakan David Cameron’ın yerine yeni ‘Demir Lady’ olarak adlandırılan İçişleri Bakanı Theresa May geçecek.

İngiltere tarihinin en önemli gelişmeleri yaşanıyor… Ülkede Avrupa Birliği’nden çıkış kararının verilmesinin ardından Başbakan David Cameron’un istifasını sunması sonrasında yeni başbakan belli oldu. Tek aday olarak kalan İçişleri Bakanı Theresa May, koltuğu Cameron’dan devralacak.

Yeni başbakan Theresa May, İngiltere’nin tartışmalı döneminin en önemli aktörü Margaret Thatcher’a olan benzerlikleri ile öne çıkıyor. Muhafazakar Parti lideri Margaret Thatcher’ın, tüm dünyada salan ‘Demir Leydi’ olarak anılması nedeniyle May de, ‘Yeni Demir Leydi’ olarak anılmaya başlandı.

Peki, yeni aday profili İngiltere’de yeni dönemin şifreleri anlamında ne mesajlar veriyor?

AjansHaber’e İngiltere’de yaşanan süreci ve yeni başbakan profilini değerlendiren Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ensar Nişancı, İngiltere’de alınan kararın resmi olmadığını ancak devletin geleneklere uyma alışkanlığının önemli olduğunun belirterek ülkenin yeni başbakanı ile yeni bir algı ortaya konabileceğini söyledi.

“İNGİLTERE’DE GELENEĞİN KENDİSİ HUKUKTUR”

İngiltere’de yapılan referandumun mutlak bir bağlayıcılığı yok. Parlamento bunu yeniden görüşebilir, ama İngiltere geleneklerine göre seçim yapan bir ülke olduğundan halkın kararını uygulayacaklardır. Halkın kararına göre hareket etme geleneği var. İngiltere’de geleneğin kendisi hukuktur ama hukuki olarak referandumdan çıkan karar yüzde yüz bağlayıcı değil. Brexit uygulanırsa o zaman bir dizi gelişme yaşanabilir.

“BUGÜN BİRÇOK YERDE TOPLUMSAL HAREKETLENME VAR”

Bugün birçok yerde toplumsal hareketlenme var. Bunlar daha çok gençler üzerinden yürüyor. Amerika’da siyahiler üzerinden yürüyen bir protesto serisi var. İngiltere’de de gençlerin AB’den çıkmaya yönelik olarak çok ciddi bir endişesi var. Yaşlılar daha çok AB’ye karşı, gençler ise gelecek endişesi ile yaşıyorlar ve AB’yi kendilerine bir sığınak görüyorlar

İNGİLTERE’NİN YENİ BAŞBAKANI VE YENİ ALGI

İngiltere AB’den çıkar ve bunun ekonomi üzerinde hasarı olursa ki bu çok muhtemel, o zaman İngiltere’deki toplumsal sorunların, huzursuzlukların olma ihtimali var. İngiltere devleti bunun öngörür. Bunun önlemeye yönelik olarak yeni ve ilginç bir figürü başbakanlığa getirip toplumda yeni bir iklim, yeni bir algı ve harita dünyası oluşturmaya çalışabilirler.

THERESA MAY YENİ ‘GÜÇLÜ LİDER’ FİGÜRÜ MÜ OLACAK?

Güçlü lider figürü üzerinden toplumu teskin etmek, galeyana gelen toplumu teskin etmek amacı güdeceklerdir. Bir imaj yaratarak bu konuyu yeniden görüşecek bir platforma taşıyabilirler. Yalnız bu bir olasılık, devlet bunu bir yedek lastik olarak düşünebilir. Yolda bir patlama olursa bunu devreye sokabilirler. İngiltere gelenekleri ile menfaatleri arasında sıkışmış vaziyette. İngiltere’de bugün hukuku ile teamülleri arasında bir gerilim var.

“İNGİLTERE’NİN AB’DEN ÇIKIŞININ BÜYÜK SONUÇLARI OLACAK”

İngiltere’nin AB’den çıkışının büyük sonuçları olacak. Ben bu sorunların geri döndürülebilir olmasından ümitli değilim açıkçası. Amerika’daki olaylara baktığımızda da toplumsal hareket siyahiler üzerinden şekilleniyor. Burada sorun ise yapısal. Siyahilerin sorunlarının çözülmesi ile çözülebilecek bir sorun değil bu. Bu sorun çözülse bir başka yerden sorun patlak verebilir. Dünyadaki sistem çözülüyor ve yeni bir sistem oluşacak.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar