İngiltere'nin kararı Türkiye-AB ilişkilerini nasıl etkiler?

İngilizler referandum yaparak Avrupa Birliği’nde kalmama kararı aldı. Peki, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkacak olması Türkiye-AB ilişkilerini nasıl etkiler?

İngiltere halkı yapılan referandum sonrası Avrupa Birliği'nde kalıp kalınmaması konusunda kararını verdi. Sandıktan yüzde 52 ‘hayır’ oyu çıkarken 'evet'çilerin oyu yüzde 48 de kaldı. Bu sonuçların ardından İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış süreci başlamış oldu. Kararın ardından açıklama yapan İngiltere Başbakanı David Cameron da ekim ayındaki seçimde aday olmayacağını ve görevi bırakacağını açıkladı. İngiltere'de yaşanan bu gelişmeler dünyadaki ekonomik ve siyasi dengeleri de sarstı. İngiliz Sterlin'i tarihinin en büyük kayıplarından birini yaşarken dünya piyasalarında da hem ciddi bir düşüş hem de bir belirsizlik hakim.

Tüm bunlar yaşanırken akıllara gelen en önemli soru ise, "İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması Türkiye'yi nasıl etkiler?" oldu. Peki, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması Türkiye'yi nasıl etkileyecek? İngiltere'nin Avrupa Birliğinden çıkacak olması hem Türkiye’nin İngiltere ile olan ilişkilerini hem de Avrupa Birliği ile olan ilişkilerine zarar verir mi? Türkiye’yi nasıl bir süreç bekliyor? Tüm bu soruları  Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, AjansHaber için yanıtladı.

İşte  Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen’in AjansHaber’e yaptığı o önemli değerlendirmeler;

Avrupa Birliği ülkeleri arasında İngiltere’nin özel bir statüsü vardı. Fransa eski Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bize önerdikleri de özel statüydü. İngiltere, para birliğine girmedi, Schengen vizesini  kabul etmedi. Avrupa Birliği’nin bütçesine katkı ve bütçeden para alma konusunda kendisinin özel bir statüsü vardı onu kabul ettirmişti. Şimdi özel statülü bir ülkenin Avrupa Birliği’nden çıkma kararı alması söz konusu oldu.

“İNGİLTERE’NİN AB’DEN ÇIKMAYACAĞI KANAATİNDEYİM”

Henüz kesinlik kazanmış bir şey yok önümüzde iki yıllık bir süreç var. Bu süreçte özellikle İskoçya ve Galler’in de baskısıyla İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmayacağı kanaatindeyim.

“AVRUPA BİRLİĞİ ÜÇ HALKADAN OLUŞACAK”

Avrupa Birliği eski Avrupa Birliği değil. Şuanda aralarında Fransa ve Hollanda gibi ülkelerin de olduğu ilerleyen dönemde sayısının artması muhtemel ülkeler, İngiltere gibi referandumu gündeme getirir oldu. 28’lerin Avrupası eskisi gibi olmayacak. Üç halkalı Avrupa olacak. Bir çekirdek Avrupa;  Bu çekirdek Avrupa’da Almanya, Fransa, İtalya ve Kuzey Avrupa ülkeleri olacak.  İkinci halkada İngiltere gibi ülkeler yer alacak. Üçüncü halka ise zayıf halka. Bu halka da Türkiye, Makedonya hatta Ukrayna’nın Batı bölgesinden oluşacak.

“İNGİLTERE’DEKİ BU GELİŞME TÜRKİYE’YE OLUMLU YANSIYACAK”

Bu durum Türkiye için olumlu bir sinyal çünkü katı prensiplere sahip bir Avrupa Birliği yok artık karşımızda. Bundan sonra ayrılması düşünülen ülkelere daha farklı yaklaşılacaktır. Çıkışların gündeme geldiği bir yerde Türkiye’nin durumunu tekrar gözden geçirmek durumunda kalacaklar. İngiltere’deki bu gelişme Avrupa Birliği’nin Türkiye politikası açısından olumlu.

“TÜRKİYE EN BÜYÜK MÜTTEFİKİNİ KAYBETTİ”

Türkiye için tehlikeli gelişmelerde mevcut. Bunlar arasından en önemlisi de gümrük birliği olacak. Serbest dolaşım gibi konular da tekrar gündeme gelecektir. Avrupa Birliği içe dönecektir. İçe dönen Avrupa Birliği’nin dış ülkelerle ilişkilerinde belirli kopukluklar olacak. Avrupa Birliği’nin en önemli iki aday ülkesi var.  Biri Ukrayna’nın batısı diğeri ise Türkiye. 2020-2026 yılları arasındaki bütçede Avrupa Birliği, Türkiye’ye para koymuyor.  Buna karşılık Avrupa Birliği, Ukrayna için büyük para koydular. Türkiye’nin bugüne kadar Cameron’un son çıkışları haricinde Avrupa Birliği içinde en büyük savunucusu İngiltere’ydi. Almanya ve Fransa sürekli karşı ya da mesafeliydi. Biz şimdi en büyük müttefikimizi kaybetmiş durumdayız. Bu bizim ticaretimizi de belirli ölçüde etkileyecektir.

İNGİLTERE’NİN AB’DEN ÇIKMASI TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRİR Mİ?

İngiltere dış politikasını tamamen ABD ile paslaşan bir ülke. İngiltere, Avrupa Birliği dışında kaldığı zaman ABD ile Avrupa Birliği arasında kurulan ekibin de dışında kalacak. Bu yüzden de İngiltere’nin AB’den çıkacağını düşünmüyorum. İngiltere, AB’den çıkarsa Türkiye ile aynı statüye geldiği için Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye ekonomik statüsü daha iyi olabilir. Bu durumdan da Türkiye kazançlı çıkabilir. Avrupa Birliği’nden çıkmış bir İngiltere’nin de satın alma gücünün düşeceği düşünülebilir.

  YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar