Türk Akımı'nda imzalar için geri sayım

Rus enerji Bakanı, Putin'in Türkiye ziyareti öncesi iki ülke arasındaki projelere değindi. Akkuyu Nükleer Santrali'nden Türk Akımı'na kadar birçok konuda önemli bilgiler verdi.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesiyle ilgili anlaşmanın Erdoğan ve Putin arasındaki görüşmede hazır olmasını istediklerini söyledi.

Novak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birlikte önümüzdeki hafta Türkiye'ye geliyor. Ziyaret öncesi önemli açıklamalarda bulunan Novak, Türkiye’nin doğrudan ve ilave Rus gazı almasına olanak sağlayan Türk Akımı projesinin büyük önem taşıdığını aktararak, “Bu büyük bir proje ve çok detaylı bir çalışma gerektiriyor. Şu anda ülkeler arası anlaşmanın tamamlanması için sona yaklaştık. Önümüzdeki hafta Erdoğan ve Putin arasındaki görüşmede bu anlaşmanın hazır olmasını istiyoruz.” diye konuştu.

YAPTIRIMLAR KONUSU

Bu yılın 8 aylık döneminde, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin yüzde 40 düştüğünü hatırlatan Novak, “Amacımız, ekonomik ve ticari işbirliğimizi kriz öncesi seviyelerin de üzerine taşımak. Yaptırımlar üzerine de çalışlarımız devam ediyor, tüm yaptırımları kademeli olarak kaldırmak istiyoruz.” dedi.

AKKUYU NÜKLEER PROJESİ

Türkiye'de nükleer enerji sektörünün ilk defa Rusya ile ortaklaşa geliştirileceğini vurgulayan Novak, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesi, Rusya ve Türkiye arasındaki stratejik işbirliğinin geleceği olarak görüyoruz." ifadesini kullandı.

Proje kapsamında Rusya’da yaklaşık 260 Türk öğrencinin de yüksek eğitim alarak bu alanda uzmanlaşacağını hatırlatan Novak, şunları kaydetti:

“Şu anda projede inşaata başlamak üzere olduğumuz bir safhadayız. İnşaat alanının seçilmesine ve geliştirilmesine yönelik çok büyük bir hazırlık sürecinden geçildi. Türkiye’ye de bu süreci kolaylaştırmaya yönelik attığı adımlar için teşekkür ediyorum. Akkuyu NGS’de yaklaşık 20 milyar dolarlık yatırım olacak ve bunun 6 ila 8 milyar dolarlık kısmı Türk şirketlere yönelecek. Bu nedenle, Türkiye ekonomisine de kazanç sağlayacak bu projenin stratejik yatırım statüsünü almasını umuyoruz. Ayrıca, eğer proje stratejik yatırım statüsü alırsa Türk yatırımcılar için de daha cazip bir proje haline geleceğini düşünüyoruz.”

Yorumlar