İki ülke de kabul etmedi, yüzlerce göçmen denizin ortasında kaldı!

Aralarında çocuk ve hamile kadınların da bulunduğu 629 göçmen, İtalya ve Malta tarafından reddedilince denizin ortasında kaldılar.

Sivil toplum kuruluşu SOS Mediterranee'nin, dün Orta Akdeniz'de kurtardığı 629 kaçak göçmen, İtalya ile Malta arasında krize sebep olurken, bugün, Akdeniz'de 800 göçmen daha kurtarıldı. Ancak iki ülke de göçmenleri kabul etmedi.

İSPANYA KABUL EDECEK

İspanya hükümeti az önce yaptığı açıklamada, İtalya ve Malta'nın limanlarına yanaşmasına izin vermediği 600'den fazla göçmeni taşıyan gemiyi "insani nedenlerle" kabul etme kararı aldığını açıkladı.

İspanya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Pedro Sanchez'in, insani krizlere ilişkin uluslararası yükümlülükler çerçevesinde 600'den fazla göçmeni taşıyan Aquarius gemisinin İspanya limanlarına demirlemesine izin verdiği bildirildi.

İtalya, göçmenlerin bulunduğu Acquarius gemisinin limanlarına yanaşmasına izin vermezken, Malta'dan "en yakın ve güvenli liman" olduğu gerekçesiyle geminin Valletta Limanı'na girişine izin vermesini istemişti. Malta’nın bunu reddetmesi ve tarafların birbirlerini eleştirmeleri iki ülke arasında krize sebep olmuştu.

İTALYA'DAN AÇIKLAMA

İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığından konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, hükümetin ortaklarından aşırı sağcı Lig Partisinin lideri, İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, sosyal medyadaki Facebook hesabından paylaşımda bulundu. Salvini, şu ifadeleri kullandı:

 ''Bugün yine bir Alman sivil toplum kuruluşu gemisi Sea Watch 3, sayısız göçmenle dolu bir şekilde Libya açıklarında İtalya’ya gelmeyi bekliyor. Alman kuruluşu ve Hollanda gemisi. Malta bir şey yapmıyor, Fransa reddediyor. Avrupa’nın umurunda değil, bu kadar yeter. Hayat kurtarmak bir görevdir ama İtalya’yı kocaman bir sığınmacı kampına çevirmeye hayır. İtalya, boyun eğmeye ve itaat etmeye bir son verdi. Artık burada 'hayır' diyen birileri var. ''

BM'DEN ÇAĞRI: HIZLI ÇÖZÜM
 
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) İtalya birimi ise, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda taraflara "hızlı çözüm" çağrısında bulundu. UNHCR İtalya paylaşımında, "Olayda dahli bulunan ülke ve aktörlerin Aquarius'taki göçmen ve sığınmacıların güvenli ve hızlı şekilde karaya çıkabilmeleri için hızlı bir çözüm bulmaları gerekmektedir. Operasyonların yavaşlaması, acil yardıma ihtiyaç duyan yüzlerce insanın hayatını riske sokmaktadır." ifadelerine yer verdi.

ÖNCELİK GEMİDEKİ İNSANLARIN GÜVENLİĞİ
 
Acquarius'ta göçmenlerle birlikte personeli bulunan uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) da Twitter hesabı üzerinden, "MSF, bir kez daha Avrupa ülkelerinin politikalarının insan hayatına üstün geleceğinden korkmaktadır. Öncelik, gemideki insanların güvenlik ve esenliği olmalıdır." açıklamasında bulundu.

Yorumlar