İbadi'den küstah açıklama

Irak Başbakanı İbadi, yaklaşan Musul operasyonuna ilişkin, Türkiye'yi tehdit ederek, 'Irak’taki Türk askerinin yerinden kıpırdamamaları tavsiyesinde bulunuyoruz' diyerek haddini aşan açıklamalarda bulundu.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, yaklaşan Musul operasyonu öncesinde Türkiye'yi tehdit ederek, 'Irak'taki Türk askerinin yerinden kıpırdamamasını tavsiye ediyoruz' dedi. Şiilerin kutsal mekanı Kerbela'yı ziyaret eden İbadi, Musul operasyonuna Türk askerinin hiçbir şekilde katılmayacağını söyledi. Operasyona sadece Iraklıların katılacağını belirten İbadi, 'Musul operasyonu vakti gelince başlayacaktır ve sadece Iraklılar katılacaktır.'

ABD AĞZIYLA KONUŞUYOR

Herhangi bir yabancı gücün varlığı Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlal anlamına gelir ve Türk liderlerin, askerlerinin Irak'ta kalacağı yönündeki ısrarlarını garipsiyorum" dedi. İbadi, ayrıca 'Irak'taki Türk askerine yerlerinden kıpırdamamaları tavsiyesinde bulunuyoruz' dedi.

IRAK’A YILDIRIM YANIT: SİZ ÖNCE DEVLET OLMAYI BİLİN

Irak Başbakanı İbadi’nin Musul krizine ilişkin 'Irak’taki Türk askerinin yerinden kıpırdamasın' küstahlığına, Başbakan Yıldırım’dan 'Siz önce devlet olmayı bilin; sonra Türkiye'ye laf edin' cevabı geldi.

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (ITÜ) açılışında Başika krizi, Suriye’deki iç savaş ve olası Musul harekatına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Irak Başbakanı İbadi’nin, 'Irak'taki Türk askerinin yerinden kıpırdamamasını tavsiye ediyoruz' küstahlığına anında yanıt verdi.

BAŞKA ÜLKELERE SESİ ÇIKMIYOR

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el İbadi'ye verdiği yanıtta, 'Önce siz vatandaşlarınıza sahip çıkın, yok olmalarının önüne geçin, devlet olmayı bilin; sonra Türkiye'ye laf edin' dedi. Binali Yıldırım konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: 'Suriye ve Irak'ta yaşanan istikrarsız durum en fazla Türkiye'yi etkilemektedir. Bölgeyle fiziki ve gönül bağı olmayan ülkeler, bu bölge bir takım çalışmalar yaparken, bölge ülkelerinin sesi çıkmıyor. En büyük bedeli ödeyen Türkiye'nin meseleye sahip çıkmasından rahatsız olduklarını görüyoruz. Bunu söyleyenlerin önce ülkelerine sahip çıkmaları lazım. Önce siz vatandaşlarınıza sahip çıkın, yok olmalarının önüne geçin, devlet olmayı bilin; sonra Türkiye'ye laf edin. Bunu yapmazsanız, söylediğiniz laflar mizahi olur. Orada cirit atan terör örgütleri, bir takım unsurları orada barındırmaya devam ederseniz, Türkiye elbette hudutlarını korumak, vatandaşlarının can ve mal güvenliğini sağlamak için her türlü tedbiri alır'

EN ÇOK TÜRKİYE ETKİLENİYOR

Bu coğrafya tarih boyunca hep hareketli olmuştur. Çünkü bu coğrafya medeniyetlerin buluştuğu zaman zaman da medeniyetlerin çatıştığı topraklar olmuştur. Günümüzde Suriye'de yaşananlardan en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye'nin bu meseleye sahip çıkmasından rahatsız olduklarını görüyoruz.

'KABADAYILIĞINIZI PKK'YA YAPIN'

Başbakan Yıldırım, Sputnik’in sorularını yanıtladı. Yıldırım, 'Irak hükümetine sormak lazım; 30 seneyi aşkın bir süredir Türkiye'nin canını yakan, Türkiye'nin birliğine beraberliğine kasteden alçak PKK yuvası haline gelmiş ülkeniz. Bu kabadayılığınız, bu afra tafranız biraz da onlara olsun. Onlara gelince ses soluk yok.' dedi. Rusya ile ilişkiler konusunda Yıldırım, iki ülkenin daha yakınlaştığını söyledi. Yıldırım, 'Mesela Fırat Kalkanı operasyonunda, Rusya bizi makul ve haklı görüyor. Geçmişe göre, özellikle uçak krizinden sonra ilişkilerin normalleşmesiyle birlikte bölgesel konulardaki bakış açılarımızda birbirimize daha yakın durmaya başladık' şeklinde konuştu.

ÖZELDE HALEP ÜZERİNDE DURULACAK

Yıldırım, Putin’in İstanbul ziyaretine ilişkin değerlendirmesinde şöyle konuştu: 'Görüşmekten başka bir çözüm yok, silahla, öldürmekle, bombalamakla bugüne kadar hangi sorun çözülmüş? Ancak yaralar daha büyümüş, acılar daha büyümüş, ayrışmalar daha büyümüş. Sayın Putin, Türkiye'yi Dünya Enerji Kongresi vasıtasıyla ziyaret ediyor ama Sayın Cumhurbaşkanımız ile ikili ilişkiler olacak, tabi ki genelde Suriye ve bölge sorunları ve özelde de Halep kenti üzerinde durulacağını düşünüyorum.'

Yorumlar