İşsizlik Maaşı alma şartları değişiyor! Hükümet  işsiz kalanlara 2 bin lira maaş verecek!

Hükumet, işsizlik maaşı şartlarını değiştiriyor. Yeni düzenlemeyle işsizlere sağlanan imkanlar artırılırken, işsiz kalanlara 15 ay süresince 2 bin liraya varan maaş ödemesi yapmayı planlıyor.

İşsizlik maaşı ile ilgili hükümet tarafından yapılacak düzenleme ile işsiz kalan çalışanlar işsiz kaldıkları süre boyuncu 15 ay süresince yaklaşık olarak 2 bin TL’ye varan maaş ödemesi alacaklar. İşsizlik maaşı alabilme şartlarında azaltılacağı öğrenilen düzenleme için düğmeye basıldığı öğrenildi. Mevcut sistemde, işsizlik ödeneği almak için kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmek ve son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış ve son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak şartı aranıyor. Edinilen bilgiye göre, yeni düzenlemede çalışanın işten ayrılmadan önce son 120 gün olan eksiksiz prim ödeme süresinin 30 güne çekileceği ve  son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartının da 100 güne çekileceği ve mevcut sistemde bulunan kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması üzerinde durulduğu öğrenildi.

15 AY SÜRE İLE MAAŞ ÖDECEK

Hükümet, çalışırken işsiz kalan çalışanlara, işlerini kaybetmeleri durumunda 15 ay süreyle  2 bin liraya varan maaş ödenmesi üzerinde çalışmalara başladı. Bu çalışmalar kapsamında İşsizlik maaşı alabilmenin şartları azaltılırken, sağlanacak imkânlarda artırılıyor. Sağlanacak imkanlarla; İşçilere işsiz kaldıklarında ödenen maaşı artarken, maaş ödenecek süresinin uzatılması, yararlanmak kolaylaşacak.

İŞSİZLİK MAAŞI ALIM ŞARTLARI

Geçtiğimiz yıllarda uygulama başlayan mevut sistemde işsizlik maaşı alabilmek için; kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmek,  son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak ve son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak şartıyla maaş alınabilir.

YENİ DÜZENLEMDE  ŞARTLAR KALKACAK

Hükümetin işsizlik ödeneği ile ilgili yapacağı düzenlemede edinilen bilgiye göre; işsizlik maaşı almaya hak kazanmak için işten ayrılmadan önce son 120 gün olan eksiksiz prim ödeme süresinin 30 güne, son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartının da 100 güne çekilmesi, kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması üzerinde duruluyor.

 

MAAŞ SÜRESİ 15 AYA ÇIKACAK

Çaşırken işsiz kalanların alacakları İşsizlik maaşının yeni sistemde süresinin uzatılması ve tutarının artırılması da gündeme geldi. Mevcut sistemde işsizlik maaşı bağlanırken son 4 aylık dönemdeki ortalama brüt kazanca bakılıyor. Kazancın yüzde 40'ı kadar maaş ödeniyor ve maaş, brüt asgari ücretin yüzde 80'ini aşamıyor.

ÜST SINIR KADEMELİ ARTACAK

Mevcut sistemde verilen işsizlik maaşı, damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 653, en yüksek ise bin 307 lira seviyesinde bulunuyor. Yeni sistemde bu kuralın değişerel İşsizlik maaşında üst sınırın kademeli olarak artırılması formülü üzerinde olması planlanıyor. 

İŞSİZE MAAŞ 2 BİN LİRAYI BULACAK

Uzmanlar yeni düzenlemeyle işsizlik maaşının üst sınırının öncelikli olarak bin 500 liraya, sonrasında ise 2 bin liraya kadar çıkarılabileceğini belirtililirken aynı zamanda halen işsiz kalanlara 10 aya kadar süreyle maaş ödenirken, 15 aya kadar çıkarılması üzerinde duruluyor.

BAĞ-KUR'LU İÇİN DE "İŞSİZLİK FONU" 

Özel sektörde çalışanların işçiler işsiz kaldığında devreye giren 'işsizlik fonu'nu esnaf için de oluşturulması planlanıyor. Sistemin detayları henüz netleşmedi ancak fon kurulduğunda esnaf her ay işsizlik sigortası primi ödeyecek. İşsiz kaldığında da fondan para alabilecek. Fona devlet katkısı da sağlanması üzerinde duruluyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, daha önce yapmış olduğu açıklamada esnaf için işsizlik fonu oluşturulmasına yönelik bir çalışmanın bulunduğunu belirterek, "Bunun bir ayağı esnaf, bir ayağı devlet. Devlet katkı vermeye hazır" demişti.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI 

İşsizlik maaşından faydalanmak isteten özel sektör çalışanlarının belli şartları taşımaları gerekiyor. Bu işsizlik maaşı şartlar şu şekilde sırlanıyor;

işten çıkartılmış olmanız gerekiyor, yani kendi isteğiniz dışında işinizi kaybetmiş olmanız örneğin; iş yerinin iflas etmesi gibi kendi isteğiniz dışında gerçekleşen olaylara bağlı olması gerekiyor.

 İşsizlik maaşı alma şartları arasında çalıştığınız yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödeyerek çalışmış olmanız da gerekiyor ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortatı primlerinizi ödemiş olmak da gerekli oluyor. Eğer bu durumları yaşayan kişilerden biriyseniz bulunduğunuz statüye göre on aya kadar maaş alabiliyorsunuz.

İşsizlik maaşı başvurusu için ise hizmet akdinizin fesh edilmesinden sonra otuz gün içerisinde İşkur'a gitmeniz gerekiyor, eğer gidemiyorsanız İşkur'un resmi web sitesi olan 'www.iskur.gov.tr' ye online olarak başvurabiliyorsunuz. İşi olmayan kişiler işte bu şartları yerine getirdiği takdir de kolayca uygulamadan faydalanabiliyor.

Yorumlar