Murat Tufan: ‘Ülke büyümesine katkı sağlaması bekleniyor’

Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesi ve kredi kartlarındaki taksit sayısının artışı uzmanlara göre, iç piyasayı da canlandıracak.

Şule ALTINEL / Ajanshaber

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 8,50’den yüzde 8,25’e indirdi. Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım’ın yaptığı açıklama ile kredi kartlarındaki taksit sayısı azami 12 ay, tüketici kredilerinde ise azami 48 aya çıkarıldı. Peki Hükümet’in aldığı bu ekonomi kararları iç piyasayı canlandıracak mı? Ekonomi Uzmanı Murat Tufan, Ajanshaber’e piyasalara ilişkin çarpıcı yorumlarda bulundu.

İç talebin canlandırılması adına hükümetin bu kararları aldığını söyleyen Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, şu değerlendirmelerde bulundu:

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan

Merkez Bankası’nın sadeleştirme politikası ve zorunlu karşılıklara yaptığı düzenleme ile bankaların maliyetlerini düşürerek kredi piyasasını canlandırmayı hedeflemektedir.

‘BU TEŞVİKLERLE İTHALAT AZALACAK’

Buna paralel hükümet tarafından da özellikle yerli ürünlere taksit sayısının artırılması ve kredide vadelerin artırılması kararı alınmıştır. Hem hükümet hem de TCMB tarafından iç talebin canlanması adına yapılan bu düzenlemeler şirketler ve ülke büyümesine ciddi anlamda katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca bu teşviklerle birlikte yerli ürüne talebin artması ithalatın azalmasıyla birlikte cari açığın finansmanına da katkı sağlayacaktır.

‘HEDEF: ENFLASYONU KONTROL ALTINA ALMAK’

Öte yandan, iç talebin canlanması enflasyonu artıran bir etken olabileceğinden hükümet tarafında gıda fiyatlarını düşürerek enflasyonu kontrol altına almak amaçlanmıştır. Bunun için de enflasyonun aşağı çekilmesi için üretim, ticaret ve dağıtım kanallarında kapsamlı bir çalışma başlatılmıştır. Dolayısıyla yapılan tüm bu düzenlemeler büyüme ve cari açığa katkı sağlarken enflasyonda dengede tutularak iç talebin canlanması sağlanmış olacaktır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar