İşsizlik maaşı artıyor başvurular çoğalıyor!

Yapılacak olan yeni düzenleme ile artık işsizlik maaşı çalışanın kazancına göre olacak. Hükümet yetkilileri çalışmalara başlarken işsizlik maaşı başvuruları da artış gösterdi.

Hükümetin düzenleme çalışmalarını başlattığı işsizlik maaşı için başvurular artıyor. Yeni bir formül hazırlığı yapan yetkililer Hak-İş'in maaşlar yeterli değiş çağrısına kulak verdi. Herkesin gözü yapılacak olan çalışmaya çevirilirken işsizlik maaşı ile çalışılırken kazanılan miktarın çok farklı olması da büyük bir sorun halindeydi. İşsizlik fonunun Kalkınma Bakanlığı düzenlemeleri sonucunda Eylül ayı sonunda 100 milyar 144 milyon lira olduğunu, bu rakamın 2016 yılı sonunda ise 12 milyar olacağı belirtiliyor. Fonun büyüyüp katlanarak 2017 yılında 113.3 milyat TL'ye kadar yükseleceği belirtiliyor. Ayrıca işsizlik maaşı başvurusu yapan kişi sayısının 2002 yılının Mart ayından bu yana sekiz milyon olduğu bu sayıdan yalnızca beş milyona yakınının maaş almaya hak kazandığı belirtidi.

"SİSTEM DEĞİŞMELİ"

İşsizlik maaşı ile ilgili Hak-İş Başkanı fonun yeniden düzenlenmesi gerektiğini, hem işsizlik ödeneğinden yaralanılan kapsamın genişletilmesi hem de süresinin uzatılması gerektiğini ifade etti. Verilen miktarların işsiz kalanların geçimine yeterli olmadığını da belirten Başkan Mahmut Arslan sistemin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu açıklamalar doğrultusunda hükümetinde işsizlik maaşı düzenlemelerinde çalışırken alınan maaşa göre miktar belirlemesi bekleniyor.

MAAŞ VERİLİRKEN SON DÖRT AYA BAKILIYOR

Halihazırda bulunan işsizlik maaşı sisteminde son dört aylık kazanca bakılıyor ve bu maaşın %40'ı kadar ödeme yapılıyor. Fakat maaş asgari ücreti aşamıyor ve işsizlik maaşı alırkenki miktar daha az kalıyor. Bu sebepten ötürü yapılacak olan düzenlemenin aradaki farkı kapatması bekleniyor. Verilen maaşların kademeli olarak arttırılması beklenirken maaş üst sınırının 1.500 TL'ye, daha sonra ise 2.000 TL'ye kadar çıkması üzerinde duruluyor. Şuan verilen maaşlarda ise damga vergisi düşürüldükten sonra en düşük 653, en yüksek ise 1.307 miktarına ulaşılıyor.

2 BİN LİRA OLABİLİR

İşsizlik maaşı başvuruları artarken düzenlemlerin ardından maaş alımının da kolaylaşabileceği ifade ediliyor. Fondaki para 100 milyar liradan 133 milyar liraya çıkartılabilir, böylece işsizlik maaşı yükseltilerek, 2 bin lirayı bulabilir. Şuan ki sistemde kendi isteği dışında işini kaybedenlere 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış ve son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak şartı ile maaş veriliyor. Bunun ilerleyen günlerde yapılacak olan değişiklerle birlikte prim ödeme süresinin 30 güne düşürülmesi ve 3 yılda 600 gün prim ödeme şartının da 100 güne çekilmesi aynı zamanda kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması bekleniyor.

Yorumlar