Hicri Yılbaşı İslam Dünyasında En Güzel Kutlama Mesajları İle Kutlanıyor

İslam Dünyası yarın hicri yılbaşını kutlayacak. Hicri Takvime göre Muharrem ayının ilk günü hicri yılbaşı olarak kabul edilir. Miladi Takvime göre, 2 Ekim'e karşılık gelir. Müslümanlar bu günü kutlama mesajları ve güzel sözler ile kutlarlar.

Müslümanlar, Hicri Takvime göre 1 Muharrem 1438 (2 Ekim) tarihini hicri yılbaşı olarak kutlarlar. İslamiyetin doğduğu yıllarda Müslümanların Mekkw'den Medine'ye hicret ettiği tarih ve gün temel alınarak belirlenen hicri yılbaşı, Miladi Takvimde uygulanan farklı gün sayısı nedeniyle 11 gün önceye karşılık gelir. Hicri aylardan Muharrem ayının ilk hilalinin görülmeye başlandığı gün yılın ilk günü olarak kabul edilir. Muharrem ayı Allah katında haram olan aylar içerisinde yer almaktadır. İslam tarihte bazı mühim hadislerin bu ay içerisinde yaşanmış olmasından dolayı bu ayı takvim başlangıcı olarak kabul etmişlerdir. Peygamberimizin Medine-i Münevvereye hicretinden sonra İslamiyet Tarihinin dönüm noktası olması ve Peygamber Efendimizi vefatından sonra kendilerine takvim başlangıcı aramaları nedeniyle Hz. Ömer zamanında toplanan islam Şurası islam tarihindeki büyük önem arz eden hicret olayını hicret yılını başlangıç olarak kabul edildi. O tarihten itibaren Muharrem ayı yılın ilk ayı 1 Muharrem ise “Hicri Yılbaşı” olarak kutlanmaya başlandı. Müslümanlar, İslam Dünyası için büyük bir başlangıç olan Hicri Yılbaşını, sevdiklerine ve doslarına Hicri Yılbaşı Kutlama mesajları ve onlara kısa mesaj olarak gönderdikleri anlamlı sözler ile kutlamaktadırlar.

İSLAM ALEMİNDE DÖNÜM NOKTASI

Müslümanlar tarafından Hicri Aylar içersinde yılın ilk ayı olarak kabul edilen Muharrem Ayında İslam tarihini derinden etkileyen olaylar yaşanmıştır. Allah katında haram aylar içerisinde yer alan bu ayın en büyük olayı Peygamber Efendimizin Mekke'den Medine'ye Hicret etmesidir. Hicretten sonra İslam nuru bütün cihanı aydınlatmıştır. Bu nedenle Hicret hadisesi İslam tarihinde bir dönüm noktası olmuştur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hicri Takvime göre, 632 yılında vefatından sonraki dönemlerde Müslümanlar kendilerine yeni bir takvim başlangıcı aramaya başlamlışlardır. Bunun üzerine, Hz.Ömer r.a. zamanında toplanan islam şurası, islam tarihindeki büyük önem arz eden hicret olayını hicret yılını başlangıç olarak kabul etmiştir. Bu tarihten sonra 1 Muharrem yılın ilk günü ve Hicri Yılbaşı olarak kabul edilmiştir. Hicri Takvim'in oluşmasından sonra, bütün Müslümanlar dini ibadetlerini hicri takvimine göre yapmaya başlamışlardır. Hz. Ömer zamanında takvim başlangıcı olarak kabul edilen muharrem ayı tarih boyunca peygamberle ilgili birçok kurtuluş mucizelerine sebep olmasından dolayı diğer dinlerde de kutsal ay olarak kabul ediliyor. Muharrem ayı içerisinde ‘Aşure' gibi önemli bir günün yanı sıra ‘Kerbela' gibi hüzünlü bir vakayı da içinde barındırmaktadır. 

MİLADİ TAKVİME GÖRE 11 GÜN ÖNCE GELİR

Miladi takvim kullanan İslam Ülkelerinde “Hicri Yılbaşı” 11 gün önce gelmektedir. Hicri takvimde sene kameri ay denilen 354 gün esasına dayanması nedeniyle her sene 11 gün önce gelen yıl esası benimsenmiştir. Muharrem ayının önemiyle ilgili ayeti kerimede "Allah katında yerlerin ve göklerin yaratıldığı günden beri ayların adedi 12 dir. Bunlardan dört tanesi haram aylardır." şeklide buyurulmuştur. Allah tarafından belirlenen kameri aylar ise şunlardır;

Bu aylar içerisinden dördü; Recep, zilkade, zilhicce ve Muharrem ayı Allah katında ziyade hürmet edilmesi gereken aylardır. Bu ayda yapılan iyilik ve ibadetin mükafatı ne kadar çok ise, kötülük ve isyanın cezası da bir o kadar ağır olacaktır. Bu aya cahiliye devrinde de Araplar çok hürmet gösterir, yolda babalarının katili ile bile karşılaşsalar ona ilişmeyip yürür giderlerdi. Bu ayda yapılacak bir çok ibadetlerle birlikte oruç tutmakta çok faziletlidir. Zira Efendimiz (s.a.v.): "Ramazan orucundan sonra oruçların en faziletlisi Allahın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur." Farz namazlardan sonra kılınan en faziletli namaz da gece kılınan namazdır." Buyurmuşlardır. (müslim tergıp c.2 sh.462)

DİĞER DİNLERDE DE ÖNEMLİ OLAYLAR OLMUŞTUR

Bu gün aynı zamanda Musevilere göre, Firavun'un boğulduğu gün olarak kabul edilmektedir. Peygamber Efendimiz’in (sas) Medine'ye hicretinden sonra orada yaşayan Yahudilerin bu ayda oruçlu olduklarını öğrenmiştir. Bu orucun ne niyetle tuttuklarını sorması üzerine “Bugün Allah'ın Musa'yı düşmanlarından kurtardığı, Firavun'u boğdurduğu gün. Hz. Musa, şükür olarak bugün oruç tutmuştur.” denilmiştir.

 

HİCRİ YILBAŞI GÜZEL SÖZ VE MESAJLAR İLE KUTLANIR

İslam Dünyası için dönüm noktası olarak kabul edilen bu önemli güne Müslümanlar tarafından büyük hürmet edilir. Bu günün ehemmiyetini yakınlarında olan sevdiklerine dostlarına ve akrabalarına güzel sözler söyleyerek, yakınlarında olmayanlara ise kısa mesaj göndererek kutlarlar. Müslümanların göndermiş oldukları SMS ve Sanal mesajlardan bazıları ise şöyle;

Allah'ım yeni yılda , İslamiyeti gerçek manası ile anlamayı ve layıkıyla yaşamayı tüm kullarına nasip etsin amin. Nice Güzel Yıllara....

Yeni Yılınız Kutlu Olsun... Sağlık, huzur ve mutluluğunuz daim olsun. Rabbim, bütün hastalara şifa, dertlilere deva olsun. Zamanımızı en güzel şekilde değerlendirmeyi nasip etsin.

Mutluluğunuz daim dualarınız kabul, amellerinin makbul olsun. Nice yıllara...

Yeni hicri yılın ümmeti Muhammed'e hayırlara vesile olması dileğiyle .Yeni yılınız kutlu olsun.

Hicri yenı yılımız ve Muharremi Şerif ayımız mübarek olsun...

Yeni bir yılda yüzünden gülücükler, gönlünden sevgiler eksik olmasın mutlu yıllar....

Bütün İslam Aleminin Ve Sadakat Aleminin Hicri Yeni Yılını Tebrik Eder, Hayırlara Vesile Olmasını Mevlamızdan Niyaz Ederim.

Yeni yılın tüm insanlığa ve ülkemize barış, mutluluk getirmesi dileğiyle yeni yılın kutlu olsun.

Yeni yılda tüm sgüzellikler seninle olsun... mutlu yıllar...Mutlu yarınlar...

Yarabbi bizleri sana layık kul, efendimize layık ümmet eyle. Her anımızı layıkı ile yaşamayı nasip et. Amin Mutlu Yıllar...

YARABBİM!

YAVRULARIMIZA

Hayırlı kısmetler, başarı, huzur,

Bereket ve sağlık içinde bir ömür lütfeyle!

Onları her türlü kötülüklerden

Ve zararlı alışkanlıklardan

Muhafaza eyle, Yeni Yılımızı Mübarek kıl.

................

Tadımlık dünyadan,

Doyumluluk tat bekliyoruz Ya Rab!

Nefsimizi ıslah eyle,

Bizi kendine kul kabul eyle.

Göz kapanıncaya kadar,

Bizi nefsimizle baş başa bırakma,

Amin... Mutlu Yıllar

Yorumlar