Kış saati uygulaması 'Şuan saat kaç' sorusuna neden oldu! İşte o cevap

Bu yıl Türkiye'de kış saati uygulaması yapılmayacak. Kafası karışan vatandaşlar sosyal medyada şuan saat kaç sorusuna yanıt aradı. Saatler ileri alınacak mı sorusunun ise ardı arkası kesilmiyor.

Bugün birçok kişi şuan saat kaç sorusunun yanıtını merak etti. Kış saati uygulaması yapılmadığından vatandaşların kafası oldukça karıştı ve sosyal medyada saatler ileri alınacak mı sorusunun ardı arkası kesilmedi. Resmi gazetede yayınlandıktan sonra kaldırılan uygulama ile birlikte artık saatler geri ya da ileri alınmayacak. Faka bu uygulama Avrupa Birliği ülkelerinde kaldırılmadığı için bu ülkeler saatlerini 1 saat geri alacak. Saatlerle ilgili karmaşa vatandaşların akıllı telefonlarını da etkiledi. Otomatik olarak ayarlı olan tüm akıllı telefonlar saatleri bir saat geri aldığı için birçok kişi güne bir saat erken uyanmış olarak başladı. Daha önce yapılan saat uygulamalarında da aynı nedenlerle karışıklık yaşandı.

KARMAŞAYA NEDEN OLDU

Her yıl düzenli olarak uygulanan kış saati uygulanmasının bu yıl yapılmayacak olması kafaların karışmasına neden odu. Özellikle Google ve Twitter'da en çok konuşulan konulardan biri bu uygulama oldu. Tüm Türkiye'nin yanı aradığı soruya namaz saatleri için de yanıt arandı. Diyanet İşleri yetkilileri 81 il müftülüğüne Eylül ayı içerisinde genelge göndererek Diyanet Takvimi'nin ön yüzünde bulunan namaz vakitlerinin Bakanlar Kurulu'nun yeni kararı uyarınca yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesinin kararlaştırıldığını ifade etti. Böylece saatler ileri alınacak mı sorusuna kesin bir dille yanıt verilmiş oldu.

DİYANET'TEN AÇIKLAMA

Vatandaşların namaz saatlerini şaşırmaması için Avcılar Müftüsü Ömer Erden'de açıklamalarda bulundu. Bu açıklamada alınan kararla Türkiye'de saatler artık ileri veya geri alınmayacağını belirtti. Ayrıca namaz saatlerini gösteren takvimlerimiz yılın belirli dönemlerinde ileri veya geri saat uygulamalarına göre belirlenerek hazırlanıyordu. Örneğin bugün için öğle namazı vakti takvimlerde 12.55 olduğu halde, pazar gününden itibaren 11.55'e dönüşecek. Geri saat uygulaması olmayacağı ve biz de saatlerimize müdahale yapmadığımız için aslında namaz saatleri için herhangi bir sorun yok. Takvimdeki öğle ezanı vakti 11.55'i, 12.55 gibi okumak durumundayız. 2017 takvimleri buna göre düzenleneceği için böyle bir şeye ihtiyacımız olmayacak. Yılbaşına kadar başkanlığımızın veya özel sektörün bastırdığı takvimlerde 1'er saat ekleme durumundayız. Ezanlarımız bugün kolumuzdaki saat hangi zamanı gösteriyorsa yine o saatte okunacak ancak, takvimlerde 1 saat geri görünecek açıklamalarında bulundu.

TRT'NİN AYARLARI BAZ ALINDI

Saat karmaşasına çözüm bulmaya çalışan vatandaşlar Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) ayarlarını baz alarak düzenleme yaptı.

TELEFONLAR İÇİN DÜZENLEMELER

Akıllı telefonlarındaki saat sorununu çözmek isteyen vatandaşların belli bir ayarları  yapması gerekiyor. Eğer İOS işletim sistemli telefon kullanıyorsanız telefonunuzda bulunan ayarlar bölümüne daha sonra da ayarlar kısmında yer alan genel butonuna tıklamalısınız. Genel butonuna tıkladıktan sonra tarih ve saat kısmına girerek otomatik tarih ve saat bölümünü kapatarak devre dışı bırakmak gerekmektedir. Böylece saatlerde yaşanan karmaşa ortadan kalkacaktır. Android bir telefona sahipseniz yine genel bölümünden tarih ve saat kısmına giriş yaparak otomatik kısmı devre dışı bırakmak gerekmektedir.

Yorumlar