Kılıçdaroğlu HDP'li belediyelere sahip çıktı: Tam bir facia olur!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, OHAL kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameleri sert bir dille eleştirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, OHAL kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameleri sert bir dille eleştirerek KHK'ların hayata geçirilmesini facia olarak değerlendirdi. Kendisine yöneltilen 'Yenikapı ruhu bitti mi?' sorusuna da “Yenikapı ruhundan anladığımız farklı” yanıtını veren Kılıçdaroğlu, hükümetin, parlamentonun iradesini tanımadığını iddia etti. 

"YENİKAPI'DAN ANLADIĞIMIZ FARKLI!"

TBMM’de alınan bir kararın tam tersinin KHK ile hayata geçirilmesi konusunda “Tam bir facia” yorumunu yapan Kılıçdaroğlu, “Yenikapı ruhu bitti mi” sorusuna da “Yenikapı ruhundan anladığımız farklı” yanıtını verdi.

BELEDİYELERE KAYYUMU MECLİS REDDETMİŞTİ

Kılıçdaroğlu, belediyelere kayyum atanması yetkisine tepki gösterirken şöyle konuştu:“TBMM’de görüşülmüş, geri çekilmiş bir düzenlemeyi KHK ile getirdiler. Bu tam bir facia. Parlamento’nun iradesini tanımadıkları, TBMM kararına itibar etmedikleri bir süreç. Hem ‘Parlamento milli iradenin Kabe’si diyeceksiniz, hem Parlamento’da alınan bir kararın tam tersini yapacaksınız. Yenikapı’dan anladıkları bu…”

YENİ KHK İLE BELEDİYELERE KAYYUM ATANABİLECEK

Kararnamelerde belediyelere kayyum atanması düzenlemesi de yer alıyor.

Torba tasarıda yer alan ancak Meclis’te muhalefetin tepkisi üzerine tasarı metninden çıkarılan düzenleme kararnamelerde yer aldı.

Düzenlemeyle, belediye başkanı ve yardımcısı ile meclis üyelerinin “terör” ve “terör örgütüne yataklık” suçlarından görevden uzaklaştırılması durumunda yerlerine yeni isimler görevlendirilebilecek.

Bu isimleri 15 gün içinde büyükşehir belediyesi ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde ise vali belirleyecek.

Belediyelerin bütçe, muhasebe iş ve işlemleri valilik onayıyla mal müdürlüğünde görülecek.

Belediye meclisi, başkanın çağrısı olmadıkça toplanamayacak.

Söz konusu yeni düzenleme şöyle:

“Ancak belediye veya bağlı idarelerde; hizmetlerin aksatılmasının terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediğinin veya etkileyeceğinin valilik tarafından belirlenmesi halinde, valilik söz konusu hizmeti Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, il özel idaresi veya kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yapar veya yaptırır. Valiliğin talebi üzerine, yapılan veya yapılacak harcamalar karşılığı tutarlar, Maliye Bakanlığı veya İller Bankası Anonim Şirketince ilgili idare payından kesilerek ilgili kurum ve kuruluşa gönderilir. Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idarelerine aktarılan tutarlar bu idarelerin bütçeleriyle ilişkilendirilir. Bu fıkra kapsamındaki ihtiyaçlar; parasal ve bütçe sınırlamasına tabi olmaksızın 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22’nci maddesinde belirtilen usule göre temin edilir.

“Belediye ve bağlı idare imkanlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla kullanıldığının valilik tarafından belirlenmesi durumunda, terör ve şiddet olaylarına destek olmak amacıyla kullanılan belediye veya bağlı idare taşınırlarına mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulur. Bu fıkra kapsamında sorumluluğu tespit edilen belediye veya bağlı idare personelinin vali veya kaymakam tarafından görevden uzaklaştırılması halinde göreve iade işlemi ancak uzaklaştırma işlemini yapan makam tarafından yapılır.”

Yorumlar