Haşhaş nedir? Faydaları ve zararları

Genellikle tıp alanında uyuşturucu ilaçların üretimi için kullanılan haşhaş başka birçok alanda da kullanılmaktadır. Peki bu haşhaş nedir ve nerelerde kullanılır? Detaylı bilgi Ajanshaber.com'da.

Adını sıkça duyduğumuz haşhaş uyuşturucu üretiminde kullanıldığı için devlet tarafından kontrolü sağlanan bitkiler arasındadır. Tam manasıyla Haşhaş nedir? Bilimsel adı papaver somniferum olan ve kapsüllerinden elde edilen yapışkana 'Afyon' adı verilen bitki, uyuşturucu ve ağrı kesici etkisi vermesi amacıyla da kullanılır. Peki birçok etkisi ve kullanım alanı daha bulunan Haşhaş'ın faydaları ve zararları nelerdir? Detayları haberimizin devamında bulabilsiniz.

HAŞHAŞ NEDİR?

Üretimi bir zamanlar serbest olan, uyuşturucu yapımında kullanılmaya başlanmasıyla devlet kontrolünde üretimi sağlanan haşhaş en çok Afyonkarahisar'da üretilmektedir. Haşhaşın kullanılan kısmı tohumlarıdır. Haşhaş bitkisinin tohumları toplanarak ezilir ve bu elde edilen tohumlar poğaça, börek, katmer gibi hamur işlerinde kullanılır. Fakat haşhaşın aşırı tüketiminden kaçınılması gerekir. 

Haşhaş üretimini yapanlar bu ürünleri topalarken kabukları ve tohumlarını ayırırlar. Çünkü satılırken ayrı satılır. Kabukları devlet tarafından genellikle sağlık alanında kullanılır. Tohumlardan ve yapraklarından elde edilen haşhaş yağı da oldukça yaygındır ve kullanılmaktadır. 

Yazları kurak ve sıcak, kışları az yağış alan bölgelerde çok şart aramadan kolaylıkla yetişen haşhaş her yıl 1 defa ürün vermektedir. Haşhaş üretiminin amacı tıp sektörü içindir ki neredeyse tüm mahsulün %90’ı bu alanda kullanılmaktadır. Ülkemiz haşhaş üretiminde Hint’lerden sonra 2. sırada yer alarak bu ürünün yüksek miktarda ihracatını da gerçekleştirmektedir.

HAŞHAŞ FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?

HAŞHAŞ FAYDALARI;

Linoleik asit (F vitamini veya omega-3 olarak da bilinir.) bakımından zengin oluşu ile kalp hastalıklarına karşı etkili olduğu bilinir. Kalp krizi riskini önlediği gibi damar sertleşmesi problemlerine karşı da koruyucu olduğu bilinmektedir.

-Haşhaş yağının mesane iltihaplanmasına fayda sağladığı bilinmektedir. Masaj yaparak cilde uygulanması cildi besler ve canlandırır.
-İyi bir çinko kaynağı olması ile hücre yenilenmesinde ve yeni hücrelerin üretimine katkı sağlar.
-Demir ve bakır mineralleri açısından zengin oluşu ile beyin sağlığına ve dolaşım sistemine faydaları vardır.
-Haşhaş kalsiyum içermesi ile kemik sağlığını korur ve kemikleri güçlendirir.
-İshal kesici özelliğinin yanında kabızlık halinde dışkıyı yumuşatıcı özelliği vardır.
-Yiyecek ya da içeceklerden bulaşan bağırsak enfeksiyonlarına karşı da etkilidir.
-Özellikle diş doktorları tarafından bazı merhemlerin içeriğinde tedavi maksatlı kullanılır. Bitkinin kabuğundan elde edilen morfin en etkili ağrı kesicilerdendir.

HAŞHAŞ ZARARLARI;

Haşhaş zararları arasında ise; aşırı tüketimi ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceği gibi, nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü, cinsel güçte azalma gibi sorunlara neden olabilir. Kapsüllerinden çıkan öz kesinlikle yenilmemeli veya içilmemelidir. Tohumlarının haricindeki kısımlarının tüketici tarafından kullanılmaması gerekir.

Yorumlar