Hamilelikte bu besinleri tüketmeyin!
Dr. Fevzi Özgönül, özellikle hamilelik esnasında bazı besinlerin anneler için tehlikeli olduğunu belirtti.
Dr. Fevzi Özgönül, özellikle hamilelik esnasında bazı besinlerin
anneler için tehlikeli olduğunu belirtti.
Özellikle şeker metabolizmasının bozulması hem anne hem de bebek
sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu anlatan Dr. Fevzi
Özgönül, “Zaten hamilelik esnasında çok hassas bir konuma gelen bu
durum, hamile bir hanımın fazla şekerli veya unlu gıdaları
tüketmeye başlaması ile hem kilo problemi hem de diyabet riski
olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.
Dr. Fevzi Özgönül, soyanın genetiği, oynanmış enzimler içerdiği
için hem anne hem de bebek sağlığı açısından bu dönemde
tüketilmemesi gereken besinlerin başında geldiğini ifade ederek,
“Listeria adlı bir bakteri en çok süt ve süt ürünlerinden
bulaşabilmektedir. Süt ürünlerinde kaynatma veya pastörize etmek bu
bakterinin ölmesini sağlar.Fakat çiğ olarak hazırlanan süt ve süt
ürünlerinde üreyen bu bakteri, soğuk algınlığına benzer bir belirti
ile başlayıp hamilelikte risk oluşturabilmektedir. Bu nedenle
kaynatılmamış ya da pastörize edilmemiş ürünler kullanılmamalıdır.
Toxoplazma veya salmonella barındırabileceği için düşüğe hatta
bebekte hidrosefali mikrosefali gibi ağır nörolojik hastalıklara
neden olabilmektedir. İyi yıkanmamış çiğ sebze ve salataların
yenmesi toxoplazma riski nedeniyle anne tarafından tüketilmemesi
gereken gıdalar listesindedir.
BİTKİ ÇAYLARINDA AŞIRIYA KAÇMAYIN!
Bazı bitki çayları konusunda da uyaran Özgönül, "Bazı bitki
çaylarının çok tüketilmesi vücutta normalin üzerinde bir su
kaybına, bağırsak pasajının hızlanması nedeniyle besinlerin iyi
emilememesine neden olur. Hatta bazıları rahimde kasılma gibi
etkiler oluşturabilmetke ve hamilelik sürecini tehlikeye
sokmaktadır. Bu tür gıdalar az miktarda sindirimi kolaylaştırdığı
gibi çok miktarda alınmasında tam tersi bir etki göstererek
sindirimi engelleyebilir.Örneğin kepekli ekmek çocuklarda olduğu
gibi hamilelerde de demir emilimini olumsuz etkileyerek demir
eksikliği ve kalsiyum eksikliği yapabilmektedir.
Alkol ve sigara tüketimi de özellikle hamilelik esnasında bebeğin
gelişimini olumsuz etkileyen davranışların başında gelir. İlk 3
ayda yüksek kafein alımı ise düşüğe, erken doğuma, düşük doğum
ağırlıklı bebeklerin doğmasına neden olabilmektedir. Kafein hem
uyarıcı hem de vücuttan su atılımını tetikleyen etkisi nedeni ile
gebelikte risklere de neden olmaktadır. İlk 3 aydan sonra da kafein
alımını artırmamakta yarar vardır. Midye, istiridye gibi kabuklu
deniz ürünleri özellikle sığ sularda yaşadığı için bir çok
hastalığa açıktır. Kabuklu deniz ürünleri genellikle çok
pişirilmeden hazırlanır fakat fazla pişirilse bile hastalık riski
tamamen yok olmadığı için hamilelik boyunca bu tür yiyeceklerden
uzak durmakta yarar vardır. Özellikle salmonella riski nedeni ile
çiğ yumurta tüketmekten kaçınılması gerekir” şeklinde konuştu.
Yorumlar