Hamas ve Fetih'in uzlaşı anlaşmasını imzalaması

Filistin uzlaşı hükümetinden iki bakan, Gazze'deki görevlerini devralamadığını duyurdu.

Filistin ulusal uzlaşı hükümetinden iki bakan, Gazze'deki bakanların görevlerini devretmediğini ileri sürdü.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, uzlaşı hükümetinde Çevre Kalite Bakanı olan Adale el-Etira, görevi devralmak için Gazze'ye gitti. Etira, Hamas tarafından görevlendirilen Çevre İdaresinden sorumlu Bakan Kenan Ubeyd'in engellemeleri nedeniyle görevini devralamadığını kaydetti.

Ubeyd ise yaptığı yazılı açıklamada, "Başbakan Yardımcısı Ziyad Ebu Amr ile Ubeyd'in Gazze'deki görevinde kalması ve İdari Komite görevini tamamlayıncaya kadar Etira'nın Gazze'deki memurlarla iletişimini Ubeyd aracılığıyla sağlaması konusunda anlaşmaya varıldığını" duyurdu.

Ubeyd, Etira'ya bu bilginin resmi olarak iletildiğini ancak kendisinin söz konusu anlaşmayı tanımak istemediğini belirtti.

Gazze'de Hamas'a bağlı Enformasyon Bürosunun açıklamasında da Ubeyd'in görevinden istifa etmediği, yaşanan olayın, Mısır'ın başkenti Kahire'de varılan uzlaşı anlaşmasına yönelik görece anlayış farkından doğan doğal bir anlaşmazlık olduğu belirtildi.

Öte yandan, Arazi İdaresinden sorumlu Bakan Saib Nazif, beraberindeki çalışma arkadaşlarıyla Ramallah'a dönüşünün ardından yaptığı açıklamada, Hamas tarafından görevlendirilen Kamil Ebu Mazi'nin Gazze'deki görevini bırakmayı kabul etmediğini bildirdi.

Gazze'de Arazi İdaresinden sorumlu Bakan Mazi tarafından konuyla ilgili henüz açıklama yapılmadı.

Hamas ve Fetih heyetleri Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim'de, Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzalamıştı.

Anlaşmayla Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümetinin en geç 1 Aralık tarihine kadar Gazze'deki tüm görevlerini Batı Şeria'da olduğu gibi yerine getirmesi planlanıyor.

Yorumlar