Cumhurbaşkanı Erdoğan Rakka ve Musul operasyonuna işaret etti

Çin'de düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'nin dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan Rakka ve Musul operasyonuna işaret etti.

Çin'de düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi'nin dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan Rakka ve Musul operasyonuna işaret etti. Operasyonla ilgili olarak Erdoğan, "Rakka’da ABD’nin tavrı belirleyici olacak. Neler yapılabileceği, görüşmeler neticesinde netleşecek. Ancak biz artık bölgede var olduğumuzu göstermek durumundayız" dedi.

"AT İZİ, İT İZİNE KATIŞTI"

FETÖ ile mücadele çerçevesinde ihraç edilenleri kriptoların seçtiği, asıl kriptoların ise halen görevde durduğu, yanlış insanların gönderildiği söyleniyor sorusuna Erdoğan, "Bunu söyleyenler kendilerine göre doğru da söyleyebilirler. Ama şu var ki at izi, it izine karışmış vaziyette. “Ben bir şey atayım da nasılsa tutar” diyenler var. Bazıları böyle yapıyor. Özellikle yazılı ve görsel medya dünyasında bu çok var. Bazen fırsat bulduğumda TV’leri izliyorum. Öyle yorumlar yapıyorlar ki suçladıkları o insanın bu işle hiç alakası yok. Ama o insana o yaftayı yapıştırıyor. Bunlar doğru şeyler değil. Bu tür yanlışlıklardan uzak durmak lazım." ifadesini kullandı. 

"2030 GÜNDEMİNİ UGULANMASINA YÖNELİK EYLEM PLANINI KABUL ETTİK"

G-20 Zirvesi kapsamında 4 günlük Çin gezisini tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüş yolunda uçakta şunları söyledi:

Türkiye olarak büyümenin G20 ülkeleriyle birlikte tüm dünyaya yayılması ana fikrine, kapsayıcılık konusuna biliyorsunuz Antalya G20 zirvesinde bizler özel bir önem vermiştik. Hangzhou zirvesinde G20 liderleri olarak sürdürülebilir kalkınma için 2030 gündeminin uygulanmasına yönelik de bir eylem planını bugün kabul ettik. Bir sonraki G20 zirvesi 7- 8 Temmuz tarihlerinde Almanya’nın Hamburg eyaletinde olacak. Bizler ilk çeyrekte Türkiye olarak 4.8 büyümeyi yakaladık. Şu anda G20 ülkelerinin hemen hemen büyük bir çoğunluğu daha artıya geçme noktasında bile değil. Çoğu ekside.

GÜVENLİ BÖLGEDE MÜLTECİLERLE İLGİLİ ADIMLAR ATILABİLİR

Mülteci sorunu konusunda dünya maalesef iyi bir sınav veremedi ve hâlâ veremiyorlar. Bazı ikili görüşmeler yaptık. Gerek sayın Putin’le gerek sayın Obama’yla, Sayın Merkel’le görüşmeler bunlar arasında. Sayın Merkel’in mülteci sorununa daha olumlu yaklaştığını açıkça söyleyebilirim. Körfez’le bazı görüşmeler yaptığımızı söyledik. Oralardan da alınacak desteklerle, oluşturulacak güvenli bölgede, hatta gerekirse Türkiye’nin güney sınırında mülteciler için yerleşimiyle ilgili adımlar atılabilir. Güneyden kastım, Hatay’dan doğuya doğru uzanan bölge.

YAPILAN ÖDEMENİN TUTARI 178 MİLYON AVRO

Güvenli bölge, G20 Antalya zirvesinde aslında liderlere açtığımız bir konuydu. Prensipte kimse karşı çıkmıyor. Ama o günden bugüne, muhataplarımızın beklenen adımları attıklarını da görmedik. Bunu da üzülerek belirtmek durumundayım. AB Başkanı Tusk, AB Komisyonu Başkanı Juncker’le bir görüşme yaptık. Bize şu ana kadar yaptıkları ödemenin, 178 milyon Avro olduğunu ifade ettiler. Halbuki 3 milyar Avroluk bir ödeme yapma vaadinde bulunmuşlardı. Hatta onun ardından bir 3 milyar Avro daha ödenecekti. Ama dediğim gibi, söz verdikleri 3 milyar Avroyu henüz ödemiş değiller. Kendilerine bunu ödemeleri durumunda, güvenli bölge noktasında da ciddi mesafe kat edebileceğimizi belirttik.

"ATEŞKESİ BİR AN ÖNCE SAĞLAYALIM"

Ateşkesin sağlanması, yardımların ulaştırılması için çalışıyoruz. Çin’de Sayın Putin’e gerekenleri söyledik. ‘Şu ateşkesi bir an önce sağlayalım’ dedik. Bundan sonraki süreç biraz da bizim Mevlüt Bey, (Çavuşoğlu) Kery ve Lavrov arasındaki görüşmelere bağlı. Gerekirse Putin’i olsun, Obama’yı olsun, biz de arayacağız kendilerini. Halep’te bayram öncesinde ateşkesin sağlanması, bu insanların huzur içerisinde bayrama girebilmeleri için çalışıyoruz.

RAKKA VE MUSUL OPERASYONU

Rakka’da ABD’nin tavrı belirleyici olacak. Neler yapılabileceği, görüşmeler neticesinde netleşecek. Ancak biz artık bölgede var olduğumuzu göstermek durumundayız. Buradan geri adım atma şansımız yok. Benzer riskler Irak için de söz konusu, onu da söyleyeyim. Orada da görüyorsunuz, PKK kendine yer edinmeye çalışıyor. Musul, Musul’un kuzeyinde Telafer, Telafer’de Türkmenler var. Yarın orada ne olacağı belli değil. Türkmenleri orada tamamen bitirmeye kalkabilirler. Bir taraftan Başika kampımız da orada. Aynı şekilde Barzani’nin bizlerle olan münasebeti, ‘Dayanışma içinde olalım, bizi orada yalnız bırakmayın’ gibi yaklaşımları var. Dolayısıyla oraların güvenliği ile ilgili olarak da her şeyi gözden geçirmemiz gerekiyor.

Yorumlar