Halep’in geleceği Rusya ve ABD’nin pazarlık masasında

Suriye’de Cenevre görüşmelerinin çıkmaza girmesi sonrası rejim güçleri Halep çevresinde yığınaklarını güçlendirirken, büyük saldırı için kış aylarını beklediği iddia ediliyor.

Suriye’de Rusya ve ABD’nin sahadan kısmen çekilmesi sonrası çatışmalar azalsada Esed rejiminin Halep kuşatması ve muhaliflere yönelik saldırıları devam ediyor.

Ocak ayından bugüne dek Rusya’nın aktif desteğiyle birlikte başlayan rejim güçlerinin ilerleyişi, yaz aylarının başlamasıyla yavaşladı. Esed rejiminin sivillere yönelik saldırıları yer yer devam etse de Rusya’nın desteğini kısmen geri çekmesi bölgede dengelerin yeniden oluşmasını sağladı.

Oluşan denge ortamında rejimin büyük saldırı hazırlığında olduğu ve operasyon için kış aylarını beklediği iddia edilirken, Halep ve Suriye’nin geleceğini ABD ve Rusya arsındaki pazarlıklar belirleyecek.

Suriye’de yaz aylarında artması beklenen çatışmaların şaşırtıcı bir şekilde azaldığını belirten Ortadoğu Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Atlıoğlu AjansHaber’e yaptığı açıklamada, “Rusya’nın kararsız tutumu rejimin ilerlemesini engelledi. Bu ortamda büyük bir aktör bölgeye ağırlığını koymadığı sürece en azından bu senenin sonuna kadar Halep’te istikrarlı bir ortamın olacağını bekleyemeyiz” dedi.

İşte Ortadoğu uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasin Atlıoğlu’nun AjansHaber’e yaptığı o açıklamalar;

ÇATIŞMALAR SIRADANLAŞTI

Suriye, Rusya’nın birliklerini çekmesi ve ABD ile birlikte ateşkes görüşmelerine başlaması sonrası bir anda gündemden düşmeye başladı. Ateşkesin büyük ölçüde uygulanamadığı görüldü. Suriye’de yer yer çatışmalar sürse de bir yavaşlama var; bu çatışmalar da artık sıradanlaşmış durumda.

İKİ TARAFTA İLERLEME KAYDEDEMEDİ

Halep çevresinde çatışmalar devam etse de iki tarafta ciddi bir ilerleme kaydedememiş durumda. Muhtemel ateşkes görüşmelerinde bir bekleme süresi zaten vardı. Fakat bu bekleme süresinde bölgede dikkat çeken bir toprak değişimi görülmedi.  Tüm taraflar arasında belli bölgelerde düşük yoğunluklu çatışmalar olsa da, bu çatışmalar güç dengesi açısından önem arz etmiyor. Yaz aylarında çatışmaların daha da şiddetlenmesi beklenebilirdi, ama şuan için şaşırtıcı derecede bir durağanlık hakim.

RUSYA’NIN DESTEĞİ GÖRECE AZALDI

Rusya’nın karasız tutumu rejimin ilerlemesini engelledi. Rusya’nın ABD ile bir taraftan masada pazarlık yaparken Halep çevresini tamamen kontrol etmeden ateşkese girişilmesi İran’ın da tepkisini çekmişti. Rusya ise muhtemelen ABD ile yaptığı pazarlıkların sonucu olarak yavaşladı. Rus desteği azalınca Ocak ayında çok ciddi ilerleme kaydeden Suriye ordusunun ilerleyişi de durdu. Suriye ordusunun Rusya’nın desteği olmadan hızlı ilerlemesi çok mümkün görünmüyor.

MUHALİFLER ÇIKMAZDA

Bölgede muhalifler de çok parçalı bir yapı içerisinde. Halep civarında ÖSO’dan kalan gruplar var, El-Nusra var ve çok güçlendi son dönemde, yine DAEŞ bir taraftan bastırıyor. Bu gruplar bazen birbirleriyle birlik olurken bazen de çatışma ortamına giriyorlar. Yani taraflar bir çıkmaz içine girmiş durumda. ABD ile Rusya’nın masada ne konuştukları bilinemese de bölgede muhakkak ki bir planları olduğu görülüyor.

DİNAMİK BİR DENGE OLUŞTU

Yakın bir zamanda Halep’te ne olacağını tahmin etmek çok kolay değil. Şubat ayındaki gelişmelere baktığımızda rejimin Halep’te ciddi ilerlemesi bekleniyordu ama Rusya rejime desteğini azaltınca bölgede esnek ve dinamik bir denge oluştu.

RUSYA GÜÇ GÖSTERİSİ YAPTI

Rusya ve ABD’nin müdahaleleri bu dengenin taraflar için yön belirlemesine neden oluyor zaman zaman. Bu ortamda büyük bir aktör bölgeye ağırlığını koymadığı sürece en azından bu senenin sonuna kadar Halep’te istikrarlı bir ortamın olacağını bekleyemeyiz. ABD açısından seçimler öncesi böyle bir girişimde bulunması zor görünüyor. Rusya ise aslında 6-7 ayda yapmak istediklerini yaptılar. Çünkü bu bir güç gösterisiydi ve bu güç gösterisini yaptılar. Silah satışı konusunda da iyi bir reklam yaptılar.

RUSYA’NIN ÜZERİNDE CİDDİ BİR BASKI VAR

Rusya daha fazla sürecin içine girmek istemiyor gibi gözüküyor. Aynı zamanda da ABD’yi tam olarak üzerine çekmek istemiyorlar. Çünkü Rusya’nın ekonomik olarak bir takım sıkıntıları da var. Şimdi petrol fiyatlarının yeniden yükselmeye başlaması söz konusu bu durum Rusya’nın etkinliğini değiştirebilir. Rusya’nın üzerinde ABD ve Avrupa Birliği’nden sıkı bir baskı da var. Rusya için Suriye konusunu tüm bu sorunlarla birlikte düşünmek gerekir.

Sahada olacakları Rusya ve ABD arasındaki pazarlıklar belirleyecektir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar