Halep için ne planlanıyor?

Halep’te rejim güçlerinin sivillere yönelik hava saldırıları devam ediyor. Bölgede son bir haftada binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Halep’te Rusya destekli Esed rejiminin yoğun bombardımanı sivilleri gözetmeksizin devam ediyor. Dün saldırılarda açık olan iki hastanenin de vurulduğu bilgisi geçildi.

Halep’te Rusya’nın ve ABD’nin amaçlarını ve yaşanan insani durumu AjansHaber’e değerlendiren Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ensar Nişancı, bölgenin Türkiye için de direnme noktası olduğunu belirterek Rusya ve Amerika’nın çıkarlarını masaya yatırdı.

Prof. Dr. Ensar Nişancı, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

‘HALEP’TE RUSYA’NIN ÇOK CİDDİ YIĞINAĞI VAR’

Şu anda Halep Suriye’nin nabzının attığı, en büyük çatışmaların olduğu yer. Halep’te hava bombardımanları çok yoğun durumda. Muhalifler şu anda bölgede aktif direnmek yerine pasif şekilde zararlarını minimize etmeye çalışıyor. Orada rejimin ve Rusya’nın çok ciddi bir yığınağının olduğunu söylemek gerekiyor.

‘HALEP, TÜRKİYE’NİN DİRENME NOKTASIYDI’

İnsani kriz boyutu da ayrı. İnsanlık suçu işleniyor Halep’te. Bu kısmı bir kenara bırakırsak, işin operasyonel boyutuna baktığımız zaman, ki bu utanç verici bir durum, bunu ifade etmek gerekiyor ama stratejik tarafıyla bakmak gerekirse Halep Türkiye’nin direnme noktasıydı.

HALEP’E YAPILAN SALDIRININ NEDENLERİ

Türkiye’nin güneyinde PKK’nın eşmiş olduğu çukurlara karşı bölge, Türkiye’nin savunma kabiliyetini gösteren, gücünü gösteren yerlerdi. Halep’e yapılan saldırının Türkiye’nin Cerablus-Azez arasına girip, ardından da Çobanbey ve El Bab’a kadar uzanan bölgedeki operasyonlarla ilintili bir tarafının olduğunu düşünüyorum.

RUSYA VE AMERİKA’NIN AMAÇLARI NE?

Sadece onunla değil, aynı zamanda Suriye’de Amerika ile rejim ve Rusya arasında da birbirlerinin kararlılıklarını test eden karşıtlaşan konumlanmaların olduğunu söylemek gerekiyor. Bir tarafta Amerika Suriye’de YPG-PYD üzerinden bölünmüş bir Suriye ile yürüyor. Diğer taraftan Rusya hem Suriye’deki kazanımlarını konsolide etmek istiyor, hem de Batı’da Ukrayna ve Kırım’daki kazanımlarını konsolide etmek istiyor.

TÜRKİYE’NİN PROAKTİF STRATEJİSİNE DE BİR HAMLE

Halep’in vurulmasında sadece rejim ve muhalif güçler arasındaki bir güç mücadelesini değil aynı zamanda bölgede Türkiye’nin proaktif yeni stratejisine karşı bir hamle. Aynı zamanda Amerika’ya karşı bir hamle de olduğunu görmek istiyor. Türkiye başından beri El Bab ve Musul’dan bahsediyor. Türkiye sınırlı bir operasyonla varlığını sınırlı tutmayacak. Daha büyük bir hamle yapma peşinde. Stratejik hedefin Halep olduğunu düşünmek gerekiyor.

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar