Çeteler sokaklarda cirit atıyor

Haiti'de çeteler arası savaşlar nedeniyle her gün onlarca insan katledilirken ülkede güvenlik sağlanamıyor. 2022'nin başından bu yana 2 bin 769 kişinin hayatını kaybettiği ülkede en son, silahlı bir çetenin yaptığı saldırı sonucunda 12 kişi yakılarak öldürüldü.

Ada ülkesi Haiti'de sular durulmuyor. Ekonomik kriz ve güvenlik sorunlarıyla boğuşan Haiti, çeteler arası savaşlarla dünya gündemine geliyor. Ülkede , 2022'nin başından bu yana 2 bin 769 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Devlet Başkanı Moise'nin öldürülmesinin ardından ülkede giderek artan şiddet olayları Haiti'yi dünyanın en güvensiz ülkesi haline getirdi.  Bölgede devam eden şiddet dalgası, Haiti'nin 53 yaşındaki Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin 7 Temmuz 2021'de silahlı kişilerce öldürülmesinin yıl dönümünden bir gün sonra başladı.

Moise öldürüldüğünden beri çeteler, ülkede alan kontrolü için mücadele ediyor.  Çeteler arası savaş nedeniyle 12 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda ev ateşe verildi. Olayların yaşandığı Source Matelas kenti  Belediye Başkanı Jeanson Guillaume, basına yaptığı açıklamada, halkın büyük korku içinde olduğunu belirterek "Eşkıyalar, birkaç gün önce polis ve çevredekiler tarafından kovalandıktan sonra bölgeye döndü. Bu sabah çok sayıda yanmış ceset bulduk." ifadesini kullandı.

Haiti'deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021'deki Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı, yine aynı yıl ağustosta meydana gelen ve 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına yol açan 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, kolera vakaları, adam kaçırma ve şiddetin artmasıyla son bir yılda önemli ölçüde derinleşti.

Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı ülkede, nüfusun yüzde 40'ı gıda yardımlarına bağımlıyken, kronik hale gelen çete çatışmaları da yüzlerce kişinin ölümüne ve binlercesinin yerinden edilmesine yol açmıştı.

Yorumlar