Güvenli bölgede partner değişimi! Türkiye’nin Rusya kozu!

15 Temmuz sonrası Batı’ya sırtını dönen Türkiye, yüzünü Rusya ve İran’a çevirdi. Başbakan Yıldırım’ın 6 ayda Suriye’de sürpriz olabilir açıklaması Türkiye’nin istediği güvenli bölgenin Rusya ve İran öncülüğünde mi kurulacak sorusunu akıllara getirdi.

Recep DEMİRCAN/ AjansHaber

15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası Türkiye’nin Batı’yla olan ilişkileri kopma noktasına geldi. Türkiye, Batı’nın tavrına karşı Rusya’ya ilişkileri geliştirme kararı aldı. İki ülke arasında her şeyden önce Suriye konusunda atacakları adımlar merak ediliyor. 2015 Kasım’da Türkiye sınırını ihlal edilen Rus uçağı düşürmüş ve iki ülke arasında ilişkilerin zarar görmüştü.

Batı’yla ilişkilerin kopma noktasına gelmesi ve Rusya’yla uçak krizinden sonra yeni bir sayfanın açılması yeni bir iddiayı da gündeme getirdi.  Türkiye’nin PYD’nin faaliyetlerini engellemek ve sınırında terör örgütüne ait bir devletin kurulmasını engellemek için güvenli Rusya ve İran önderliğinde güvenli bölge kuracağı öne sürüldü. Türkiye, Suriye sınırında güvenli bölge kurulması yönünde Batı’ya çağrıda bulunmuş ama hiçbir şekilde adım atılmamıştı.

Peki, Türkiye Suriye sınırında güvenli bölge kuracak mı? Güvenli Bölge Türkiye için ne anlama geliyor?

Emekli Tümamiral Soner Polat, “Bizim güvenli bölge diye adlandırdığımız; Münbiç’i de için alan Cerablus ve Azez’in arasındaki 98 km uzunluğunda, 50-55 km derinliğinde bir bölgedir. Türkiye, sınırında terör örgütüne ait bir devlet görmek istemiyor. Türkiye sınırında PKK’ya ait bir devletin kurulması, ülke içinde uzun sürece istikrarsızlık unsurlarını faaliyet içinde bulunmasını sağlayacak. Türkiye, güvenli bölge konusunda kararlılıkla adım attığı takdirde bölgedeki savaşan hiçbir gücün şansı yoktur” ifadelerini kullandı.

Emekli Tümamiral Soner Polat

Emekli Tümamiral Soner Polat, Türkiye’nin Rusya ve İran öncülüğünde Suriye’de güvenli bölge kurma gerçekliğini ve atılacağı iddia edilen adımın Türkiye için ne anlama geldiğini AjansHaber’e değerlendirdi.

‘SINIRLARMIZ BOYUNCA PKK DEVLETÇİĞİ KURULACAK’

Bizim güvenli bölge diye adlandırdığımız; Münbiç’i de için alan Cerablus ve Azez’in arasındaki 98 km uzunluğunda, 50-55 km derinliğinde bir bölgedir. Bu bölgede hakimiyeti PYD’ye bıraktığımız takdirde; Kürt kantonları Cezire, Kobani ve Afrin birleşecek. Bizim sınırlarımız boyunca PKK devletçiği kurulacak.

“ÇANAKKALE’DE CONKBAYIRI NEYSE, TÜRKİYE İÇİN GÜVENLİ BÖLGE O DUR”

PKK devletinin  kurulması  Türkiye’deki istikrarsızlık unsurlarını uzun yıllar boyunca harekete geçirecek.  Bundan sonraki aşama Büyük Kürt Devleti’nin denize ulaşması olacak. İki istikamet kalıyor. Birincisi Rusların tuttuğu Lazkiye Bölgesi’dir. İkincisi ise bizim topraklarımızda bulunan Hatay’dır. Bu girişime devlet olarak karşı durmamız gerekiyor. Çanakkale Savaşı’nda Conkbayırı neyse, Türkiye için de güvenli bölge odur. Türkiye, adım adım PKK devletinin kurulmasına seyirci kalmamalıdır. Bu işi zora sokan ise Türkiye’yle müttefik olduklarını ileri süren ABD başta olmak üzere Batı ülkeleridir. Türkiye’nin o bölgeyle ilgili olarak Batı’yla konuşacak hiçbir şeyi kalmamıştır.

‘SURİYE BAŞTA OLMAK ÜZERE BÖLGE ÜLKELERİYLE İŞBİRLİĞİNE GİRİLMELİDİR’

Türkiye kararlılığını veya düşüncesini söylemiş tercih yapın dediğinde ise Batı ülkeleri PYD’yi tercih etmiştir. Türkiye’nin bölünmesine gidecek bir süreci önlemenin en etkili yolu başta Suriye olmak üzere bölge ülkeleriyle işbirliği içerisine girmektir. Türkiye, bölgede tutunursa sonraki süreçlerde kantonların dağılmasına sıra gelir.

‘PYD BİTMEDEN PKK BİTMEZ’

PKK terörü hiçbir şekilde Suriye’deki PYD kurutulmadan bitmez. Kuzey Irak’ta alan kısıtlı ve engebelidir ama Suriye sınırı uzun ve düzdür, önlem alma imkanı yoktur. Şehir savaşlarını uzun sürmesinin nedeni de bundan kaynaklanmaktadır. PYD’nin Batı tarafından meşru bir yapısı haline geldiğini, o bölgeye nakledildiğini göz önüne alırsak. PYD bitirilmeden PKK bitirilemez.

‘RUSYA İÇİN PYD HAYATİ BİR ÇIKAR DEĞİL’

Stratejide doruk nokta düşmanı savaşmadan yenmektir. Türkiye, ABD’nin kara gücüyle tek başına karşı karşıya gelmesi doğru olmaz. Moskova’da Rus yetkililere PYD’ye yapılan yardımları sorduğumda;  PYD, bizim için Ukrayna ve Kırım’da olduğu gibi hayati bir çıkar alanı değildir yanıtını aldım.

‘TÜRKİYE KÜRESEL TEHDİT ALTINDADIR’

Türkiye, küresel bir tehdit altındadır. Bu tehdidi başka bir küresel güce dayanarak bertaraf edebilirsiniz. FETÖ darbe girişiminin arkasındaki güçler hakkında kafanız karışık değilse, başka bir çare yoktur. Türkiye, vatan bütünlüğünü korumak zorundadır. Bunun ilk adımı içeride milli birliği sağlamak, ikinci adımı ise uluslararası denklemi düzenlemektir.

‘ÖNEMLİ OLAN DEVLETİN KARARLILIĞIDIR’

Türkiye, güvenli bölge konusunda kararlılıkla adım attığı takdirde bölgedeki savaşan hiçbir gücün şansı yoktur. Jeopolitikte alan kuvvettir. Bu alanda iki ülke var. Bunlardan biri Türkiye diğeri de Suriye’dir. Önemli olan burada devletin kararlılığıdır. Burada sadece Suriye’deki mücadele değil, diğer tepkilere de Rusya hazırlıklı olmalıdır.

‘TÜRKİYE KİMİN TARAFINA GEÇERSE O TARAF KAZANIR’

Suriye’de İtilaf ve İttifak Devletleri gibi bir bloklaşma söz konusudur. Şuan Türkiye’nin tarafı belli değildir. Türkiye hangi tarafa geçerse o taraf kazanır. Türkiye bu söylemlere rağmen daha kararını vermiş değil.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar