'Güneydoğu'daki terörle mücadele bölgedeki dinamikleri etkiliyor'

Türkiye’nin Güneydoğu’da terörle mücadelesi etkin şekilde sürerken sınırın diğer tarafında çok sıcak gelişmeler yaşanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terör örgütü PKK’ya yönelik Güneydoğu’da ve şehir merkezlerindeki operasyonlar tam hız devam ederken sınırın öte tarafında gerek Irak gerekse Suriye’de de çok dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor.

Suriye’de IŞİD’in kalbi olarak gösterilen Rakka’ya ABD destekli, YPG’nin de yer aldığı operasyon sürerken, Irak’ta Felluce başta olmak üzere operasyonlar sürüyor. Bu operasyonlarda Türkiye’nin her seferinde karşı çıktığı YPG’ye ABD tarafından verilen destek de dikkat çeken başka bir nokta.

Türkiye’de terör örgütü PKK’ya yönelik devam eden operasyonlar ve sınırın ötesinde yaşananlara ilişkin AjansHaber’e değerlendirmelerde bulunan Terör Uzmanı Abdullah Ağar, artık tüm gelişmelerin birbiri ile bağlantılı olduğunu belirterek, önemli tespitlerde bulundu.

Türkiye’nin Güneydoğu’daki terör mücadelesinin bölgedeki dinamikleri etkilediğini söyleyen Ağar, şunları söyledi:

“TERÖRLE MÜCADELEDE KONSEPT DEĞİŞİKLİĞİ GERÇEKLEŞMİŞ DURUMDA”

Bizim Güneydoğu’daki terörle mücadelemiz etkin bir şekilde devam ediyor.  Zaten konsept değişikliği gerçekleşmiş durumda. Bir tehdit vardı,  ‘meskun mahaller’ denilen bir tehdit vardı. O tehdit büyük oranda ortadan kaldırıldı. Şu an Türkiye’nin mücadelesi kırsalda ve kırsalın ötesindeki kamp alanlarında etkili olarak devam ediyor. Ama şu gerçeğin altını çizmek gerekiyor Kandil, Zap Hakurk, Haftanin kamp alanları hariç, diğer alanlarda PKK ile temasımız yok. Bizim temel şartımız olan ve Türkiye’yi göğüsleyen alanlardaki hava akımlarımız sürüyor. Etkili bir şekilde imha etmeye çalışıyoruz.

Abdullah Ağar

“TÜRKİYE’NİN GÜNEYDOĞU’DAKİ TERÖRLE MÜCADELESİ BÖLGEDEKİ DİNAMİKLERİ ETKİLİYOR”

Bölgede yaşanan hiçbir şey birbirinden bağımsız değil. Her şey birbirine bağlı ve her birinde birer ayak var, bizim Güneydoğu’daki  yapmış olduğumuz terörle mücadele bölgedeki dinamikleri de fazlasıyla etkileyici. Terör örgütünün kırsalda ve kırsala dayalı meskun mahaldeki terör faaliyetinde çok önemli amaçları vardı ancak bunun Türkiye ayağı tutmadı, tutturamadılar.  Silahlı kuvvetlerimizin ortaya koymuş olduğu kararlı ve özverili tutum o kahramanlık, Türkiye tutumuna engel oldu.

“BÖLGEDE BİR DİZAYN VAR VE İKİ TEMEL PARAMETRE VAR”

Bölgede bir dizayn var ve bu dizaynın iki temek parametresi var. Biri DAEŞ biri PKK. Tabi bununla beraber çemberi genişlettiğimiz zaman, Şii unsurlarını da dahil etmemiz gerekiyor ve diğer yandan Peşmerge var. Burada çok fazla sayıda parametre ve güç var. Bu güçlerin hem kendi aralarında mücadeleleri var hem de dizayn edilmiş oldukları hizmetler var.

“MEZHEPSEL KIRILMALAR ÇOK İYİ ŞEKİLDE KULLANILIYOR”

Bunların hepsi birarada. Buradaki temel parametre, dizayn edici idare bölgelerdeki mezhepsel kırılmaları çok iyi şekilde kullanıyor sadece bu değil buradaki mezhepsel ve etnik  kırılmaların içindeki kırılmaları da  çok iyi kullanıyor. Örneğin Şiiler dediğin zaman içlerinde çok farklı yapılar var. Bunların da kendi içlerinde mücadele var. Diğer tarafta Sünni Araplar içerisinde de çok ciddi farklı yapılar ve güçler var ve bir diğer tarafta da etnik kırılmanın Türk-Kürt, Kürt-Arap gibi cepheleri var. Rakka operasyonunun en önemli temel parametrelerinden bir tanesi etnik kırılmayla ilişkili olması.

“ÇOK BİLEŞENLİ, ÇOK BOYUTLU, ÇOK ZAMANLI”

İçerisinde çok farklı çok bileşenli, çok boyutlu, çok zamanlı ve çok alanlı karmaşık bir denklem var. Bütün mücadeleler bir şekilde devam ediyor ve devam edecek buna karşı bir emare yok. Bu özetle Suriye ve Irak merkezli gidiyor. Türkiye’yi de bir şekilde kendi içine çekmeye çalıştı özellikle PKK üzerinden kendini çekmeye çalışıyor ama Türkiye bir şekilde özellikle  kendi içerisinde üretilmeye çalışılan iktidarsızlığı, büyük bir  başarıyla atlattı. Tabi bu bitti gibi bir yorum yapılamaz.

PKK’NIN HÜSRANI…

Burada söylenecek temel cümle şu; PKK amaçlamış olduğu şeye ulaşamadı ama bir şekilde kırsalda var olduğunu ispatlamak için yaşamış olduğu hüsranı ve hayal kırıklığını bir şekilde kırsalda yapmış olduğu tacizlerle yapmış olduğu bombalı araç saldırılarıyla bir şekilde devam ettirmeye çalışıyor.

FELLUCE, MUSUL, RAKKA CEPHELERİ…

Türkiye’yle ilgili temel amaç bu ama diğer tarafta Felluce de şuan DAEŞ operasyonu var. Musul’un batısında Peşmergelerin  DAEŞ’e yapmış oldukları  büyük bir operasyon var. Onun haricinde Rakka var onun ötesinde de Mare-Menbiç  cebinde gelişen olaylar var. Hepsi aslında bir şekilde birbiriyle ilişkili  ve adı da şu: ‘DAEŞ’le mücadele’. Ama DAEŞ’le mücadelenin sonuçlarında ortaya çıkacak olan DAEŞ’in oluşturduğu o güç alanlarını hangi güçler dolduracak, zaten en önemli mesele de bu.

DAEŞ’İN DARALAN ALANLARI KİMLERİNE ELİNE GEÇECEK?

DAEŞ’in daralan alanları var. Bu daralan alanları kimler kullanacak kimlerin mülkiyetine geçecek. Bu özellikle Irak’taki ve Suriye’deki alanda PKK’ya geçecek gibi gözüküyor. Yani demokratik güçlerin olduğu PKK gibi gözüküyor. Bu arada Özgür Suriye Ordusu’nun ve Suriye Muhalif Güçleri’nin etkinliği fazlasıyla zayıflamış durumda. Bir diğer tarafıyla Musul’da Peşmergelere ait mülkiyet kendisini çok gösteriyor. Diğer yandan Felluce tarafında da Irak Ordusu ve Şii milisler Şiilik üzerinden kendi alanlarını genişletmenin derdindeler. Hem aynı zamanda müzakere masası kurulduğu zaman yapılacak at pazarlıklarını işaret ediyor. Herkes kendi payını artırmaya çalışıyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar