Güney Kore, Kuzey Kore'nin yeni bir nükleer test yapabileceğini açıkladı

Güney Kore'den Kuzey Kore'nin nükleer denemelerine ilişkin yeni bir açıklama geldi.

Kuzey Kore'nin son nükleer denemesinin ardından büyük tepkiler yükselmişti. Bu konuda bir açıklama da Güney Kore'den geldi.

ALTINCI NÜKLEER DENEME GELEBİLİR

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Moon Sang-gyun yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin Punggyeri test alanında henüz kullanılmayan bir tünelin var olduğunu ve bunun herhangi bir zamanda yeni nükleer deneme için kullanılabileceğini belirtti.

GÜNEY KORE SERT AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Bu arada Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap, Güney Kore'nin, nükleer saldırı belirtileri göstermesi halinde Kuzey Kore'nin başkenti Pyongang'ı yerle bir etme planları yaptığını aktardı.

Yonhap'a konuşan bir Güney Koreli askeri yetkili, Pyonyang'ın her yerinin balistik füze ve yüksek patlayıcılarla yerle bir edileceğini söyledi. Bu açıklama ise Kuzey tarafının Cuma günü beşinci başarılı nükleer denemesini gerçekleştirmesinin ardından geldi.

Bu olayın üzerine başta bölge ülkeleri olmak üzere dünyadan Kuzey Kore Yönetimi'ne tepki yağdı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil kodlu bir toplantı düzenleyerek, Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulama kararı aldı.

SALDIRIDA KUZEY KORE LİDERİNİN GİZLENDİĞİ YERLER HEDEF ALINACAK

Kuzey Kore liderliğinin gizlendiği düşünülen Pyongyang semtlerinin saldırılara hedef olacağını söyleyen askeri yetkili, 'Şehrin yanıp kül olacağını ve haritadan silineceğini' de sözlerine ekledi.

Güney’in Kuzey’in sıklıkla kullandığı aynı kan donduran retoriğe başvurduğunu ifade eden BBC’nin Seul’den bildiren muhabiri Steve Evans, Güney’de hükümetin Kuzey’le ilgili politikalarına yönelik eleştirinin dozunun yükseldiğini, 'Çünkü insanların Seul Yönetimi tarafından izlenen siyasetin, Kim Jong-un’u nükleer heveslerinden vazgeçirmeye yetmediğini düşündüğünü' aktardı.

Güney’in Kuzey’e yönelik saldırı planlarının, Cuma günkü nükleer denemeyi takiben Parlamento’ya bildirildiği öğrenildi.

ANALİSTLERDEN KORKUTAN UYARI!

Analistler, Cuma günkü denemeyle, Kuzey Kore'nin kullanılabilir bir nükleer silah geliştirmeye bir adım daha yaklaştığını düşünüyor.

Yorumlar