Gözler şimdi El-Bab’da: PYD eğer saldırırsa…

Fırat Kalkanı Harekatı’nın ilk aşamasının başarıyla sona ermesinin ardından bölgede Türkiye için tehdit unsuru olan PYD’nin ne yapacağı merak ediliyor.

Fırat Kalkanı Harekatı, ilk gününde IŞİD’in Cerablus’tan temizlenmesi ile sonuçlandı. Operasyonun Türkiye için en önemli amacı PYD varlığının ‘Kürt Koridoru’na evrilmesinin önlenmesi olurken, bu harekatın adına da yansıdı.

Türkiye ve koalisyonun Cerablus zaferi ile Fırat’ta olası bir Kürt Koridoru’na kalkan sağlanmış olurken buna karşın PYD’nin olası tutumu merak ediliyor.

PYD, bölgeye saldırı girişiminde bulunur mu, ABD’nin tavrı ne olur,Türkiye ne yapmalı?

Bölgedeki gelişmeleri yukarıdaki sorular ışığında AjansHaber’e değerlendiren Ortadoğu Analisti  Dr. Yasin Atlıoğlu, IŞİD’in Cerablus’tan çekildiği El-Bab’a dikkat çekti. Bu bölgenin önümüzdeki süreci şekillendirebileceğinin altını çizen Atlıoğlu, Cerablus’un ÖSO’ya bırakılmasının büyük bir risk olacağını söyledi.

Dr. Yasin Atlıoğlu, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“İLK AŞAMADA GEREK ASKERİ GEREK DİPLOMATİK ANLAMDA BİR SORUN GÖZÜKMÜYOR”

Operasyonun ilk aşaması bitirildi. Gerek askeri gerek diplomatik olarak bir sorun gözükmüyor. Cerablus’tan da IŞİD militanları ÖSO girmeden önce çekilmişler. El-Bab bölgesine çekildikleri söyleniyor. Buraya kadar her şey normal ama bundan sonra ne olacağı çok önemli…

“CERABLUS ÖSO’YA BIRAKILIRSA YENİDEN İŞGAL EDİLEBİLİR”

Türkiye çekilecek mi? Tanklar, zırhlı araçlar geri çekilecek mi yoksa Menbiç ile El-Bab üzerine bir ilerleme mi yapılacak? Yoksa tampon bölge kurmak için mi çalışılacak? Bunları henüz bilmiyoruz ancak her türlü durumda çeşitli riskler içermesi mümkün. Tamamen çekilirse Türkiye, bu sınırda bir tampon bölge oluşturulsa bile burayı Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) çatısı altında oluşan gruplar (Türkmenler, Nurettin Zengi) koruması zor gözüküyor. Sanırım 1500 civarında silahlı güç sokuldu, bu kadar kişi Cerablus veya sınır bölgesini koruyabilir mi, bu zor gözüküyor.

“AMERİKA’NIN AÇIKLAMALARINA RAĞMEN PYD’NİN TUTUMUNU SAHADA GÖRMEK GEREKİYOR”

Risk çok yüksek. Menbiç bölgesindeki Kürtlerin Fırat’ın doğusuna çekilip çekilmemesi meselesi Amerika’nın açıklamalarına rağmen sahada görmek lazım. Kısa süre içinde PYD, Menbiç’i boşaltıp Doğu’ya çekilecek mi çekilmeyecek mi görmek lazım. Çekilmeme olasılığı daha yüksek gibi gözüküyor. ABD ile PYD arasında da bir görüşme vardır. Çekilmezlerse bundan sonra ne yapacakları da önemli.

“EL-BAB’IN TÜRKİYE VE  ‘KÜRT KORİDORU’ AÇISINDAN ÖNEMİ”

Burada stratejik bir bölge var; El-Bab. Burası IŞİD’in ciddi anlamda güçlü olduğu, eğitim kamplarının, cephaneliklerin olduğu yer. Muhtemelen El-Bab’a yapılacak bir saldırı çok ciddi çatışmalarla sonuçlanacaktır. Burada eğer Kürtler, Batı’ya doğru giderse Kürt Koridoru’nun yeniden kurulma ihtimali de doğabilir. Türkiye’nin bundan sonra yapacağı hamleler bu anlamdan da önemli.

TÜRKİYE YENİ BİR HAREKAT İÇİN DİPLOMATİK ANLAMDA BAZI TAVİZLER VEREBİLİR”

“Bölgede bırakılan ÖSO ile bölgenin korunması ve El-Bab üzerine gidilmesi mümkün değil. Bunu yapacaksanız, Türkiye’nin yapması gereken askeri kararlılık ve ciddi bir diplomasi ile orada asker bırakmak. El-Bab üzerine de bir askeri harekat yapma imkanı olabilir. Bunu yapmak için de Suriye, İran, ABD, Rusya gibi aktörlerin de yine ikna edilmesi gerekiyor.   Diplomatik alanda elini açık tutabilirse, bu o anlamda pazarlıkların bir sonucu olabilir bunu yaparken de başka bir yerden taviz verilebilir.

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar