Gelincik nedir? Gelincik çiçeğinin faydaları

Doğada bulunan, görüntüsüyle zarifliği çağrıştıran gelincik çiçeği nedir ve bu gelincik çiçeğinin faydaları nelerdir sorularının cevabı ve tüm detaylar Ajanshaber.com'da.

Görüntüsüyle görenleri büyüleyen ince dalı ve narin yapraklarıyla oldukça hoş gözüken Gelincik nedir merak ediliyor. Gelincik çiçeği üretimi yapıldığında tıp alanında ve mutfakta kullanılmaktadır. Peki tohumlandığında kolaylıkla yetişebilen bu Gelincik çiçeğinin faydaları nelerdir? Bu sorunun cevabını ve tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

GELİNCİK NEDİR?

Dünya üzerinde oldukça fazla üretimi olan gelincik çiçeğinin birçok farklı türü bulunmaktadır.Türleri genel olarak renklerine göre ayrılmaktadır. En sık görülen renkleri siyaha yakın, kırmızı koyu renkli olanlarıdır.Bu ikisi dışında sarı ve beyaz olanları da bulunmaktadır. Her çeşidin tohumunu bulmak oldukça kolaydır. Bu çiçek kendiliğinden de yetişebilmektedir. Özellikle Türkiye ve Bulgaristan arasında yaygındır ve merkezi buralar kabul edilir. Gelincik çiçeği Mayıs-Ağustos ayları arasında kırmızı renkli çiçekler açar. Boyları genelde 20-30 cm olur ve gövdeleri dik ve tüylüdür. 

GELİNCİK ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI

Bitkinin üzerindeki çiçeklerin ağrı kesici, yatıştırıcı, kas gevşetici, balgam söktürücüve kadınlarda adet söktürücü özellikleri vardır. Ayrıca uykusuzluk, bronşit, öksürük, sindirim zorluğu gibi rahatsızlıklarda da tedavi amacıyla kullanılabilir. Bunun için çiçeğin çayı demlenerek tüketilmektedir. Zatürre gibi daha ağır hastalıklarda 10 gram kadar çiçek yaprağı, 2,5 su bardağı ile kaynatılıp içilir. Demlenen çay ayrıca gözkapağı iltihaplarında göz banyosu için kullanılabilir.Ancak çiçek üzerine araştırmalar devam ettiğinden bir uzman denetimi olmadan kullanılması önerilmemektedir. Bir miktar riskli olmasına rağmen özellikle ülkemizde hemen her bölgede farklı hastalıklar için çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Araştırmalar hala devam ettiği için özellikle hamilelerde, emziren annelerde, bebeklerde ve küçük çocuklarda çay veya başka bir şekilde tüketimine kesinlikle izin verilmemelidir.

-Sakinleştirici etkisi vardır.
-İnsana huzur verir.
-Astım hastalığına iyi gelmektedir.
-Ferahlatıcı etkiye sahiptir.
-İştahsızlık problemleridne kullanılır iştah açıcı etkiye sahiptir.
-Zeytinyağı ile gelincik karıştırılıp yanıklara sürülürse ağrısını geçirir, kızarmasını engeller.
-Öksürük ve öksürükten doğan gıcıklara karşı etkilidir.
-Nezle, bronşit ve soğuk algınlıklarında göğsü yumuşatıcı etki yapar. Balgam söktürücüdür.
-Çiçeğinin suyu sirkeye katılıp başa sürülürse baş ağrısını keser.
-Kadınlarda suyuna oturmak suretiyle rahim tutukluğunu giderir.
-Lapası yaralara faydalıdır.
-Uykusuzluğa karşı etkilidir.
-Ceviz kabuğu ile kaynatıldığında saçları siyahlatan boya elde edilir.

Yorumlar