G-20 Zirvesi'ne saatler kala: Yeni Dengeler

G-20 Zirvesinde yapbozun eksik parçaları yerini bulacak. Küreselleşme süreci ABD’de Clinton’un kaybetmesi, Trump’ın zaferiyle kısa sürede başarısızlığa uğradı.

Batı merkezli küreselciler son yıllarda kan kaybediyor. Küreselcilerin adamı Obama sonrası seçimlerde yine küreselcilerin adayı Clinton’un kaybetmesi ile dünya yeni bir sürece girdi.

Küreselciler ile dünyanın birçok noktasında mücadele eden diğer yapılanma olan ulusalcılar kendi adamları olan Trump’ın zaferi ile gücünü pekiştirdi.

Küreselciler Clinton’un, başarısızlığını gizlemek için ellerindeki güçlü medya ile Rusya’nın Trump lehine seçimlere müdahale ettiği yalanını servis etti. Putin seçimlere müdahale etmese bile Trump’ın zafer kazanmasından duyduğu memnuniyeti gizlemedi.  

Ulusalcılar göçmen karşıtı, aşırı milliyetçi, popülist söylemler ile sadece ABD’de değil birçok ülkede yeni zaferler için çaba harcıyor.

Küreselciler Trump-Putin yakınlaşmasından rahatsız. Trump, Rusya’yı düşman değil rakip olarak niteliyor. Fransa ve Almanya yönetimi küreselci kadroların elinde. İngiltere ise Brexit süreci ile birlikte Fransa ve Almanya gibi küreselci ekiplerle çalışan Batı’dan kopuyor. Eğer İngiltere Başbakanı May başarılı olursa küreselciler İngiltere gibi bir ülkeyi kaybedecek ve Trump-Putin-May ittifakı keskinleşecek.

Rusya/Putin çıkarları gereği ulusalcı ekipten Trump ve May ile Batı’ya karşı ittifaka sıcak bakıyor. Putin ve Trump sabırsızlıkla İngiltere’nin Brexit ile Avrupa Birliği’nden ayrılmasını bekliyor. Trump, Brexit’i istiyor. Yine İtalya yönetiminde artık ulusalcılar etkin. Bu yüzden Fransa ve Almanyalı AB, İtalya’ya bütçe çalışması üzerinden ders vermekte.

İngiltere’nin Trump ve Putin ile hareket etmesi üzerine Avrupa Birliği’nin ağır abileri Fransa ve Almanya yalnızlaştı. Fransa Cumhurbaşkanı küreselci Macron, ‘’Avrupa Ordusu’’ kurarak kan kaybeden Avrupa Birliği’ni güçlendirmek istiyor. Küreselci Almanya Başbakanı Merkel bu fikre katılıyor. Almanya ve Fransa Avrupa ülkelerini ABD-Rusya-Çin-İngiltere gibi tehditlere karşı korumak istiyor. Macron’un bu fikrini medyaya yansıtması sonrası Fransa’da sokak olayları başladı. Sokak olayları tatbikîde ulusalcı ekibin Fransa içindeki kadrolarının kışkırtmasıyla başlatıldı.

Avrupa Ordusu’nun kuruluş gerekçelerinden biride Rusya olmasına karşılık Putin bu fikre karşı olumlu bir açıklama yaptı. Fransa ve Almanya Çin ve Rusya ile ilişkiler kurarak tehdidi azaltmak istiyor.

Trump ve Putin ortak düşmanlarına karşı ittifaka giriştiler. Batı tehdidinde ortak hareket etmeleri her konuda anlaşacakları anlamına gelmiyor.  

Küreselciler, Kanada ve Meksika ile ABD’yi çevreledi. ABD, Meksika’yı ticaret savaşları ile Kanada’yı Suud’ların yaptırımları ile terbiye etmek istediler.

Çin büyük bir güce ulaştı. Bölgesinde güçlü ittifaklar oluşturmakta. Ancak Çin, Rusya ile anlaşamamaları durumunda bu gücü kaybedeceklerini biliyor. Bu yüzden Çin Devlet Başkanı Şi, Rusya-Çin ittifakını sağlamlaştırmaya çalışıyor. Trump, Çin’i kendine karşı tehdit olarak görüyor. İki ülke arasındaki ticaret savaşlarının sebebi budur.

Trump, Çin’i çevrelemek istiyor. Tayvan, Güney Kore, Japonya, Afganistan Trump ile beraber hareket ediyor. Pakistan henüz ulusalcıların safında değil. Pakistan içinde yaşanan son patlamaların sebebi ulusalcıların sözünü dinlememesidir.

ABD, Çin tehdidini bertaraf edebilmek için Rusya’yı ikna etmek durumunda. Batı üzerinde ortak hareket eden ABD ve Rusya’nın Çin üzerinde de ittifak yapabilmesi için Trump’ın elini açması gerekiyor. Çin’in güç kaybetmesi Putin’in işine gelir.

Tüm bu hassas dengeler içinde Türkiye; Rusya ile Akkuyu Nükleer Santrali yapımı, S-400 füze savunma sistemleri alımı ve ekonomi alanda iş birliği yapmakta, Çin ile yeni nükleer santral planı, çeşitli kredi anlaşmaları düşünülmekte, ABD ile F-35 alımı ve Patriot pazarlığı yapılmakta, Fransa ve İtalya ile EUROSAM füze savunma sistemleri alımı üzerinden ilişki kurulmakta. Yani bizim için tehdit oluşturan tüm devletler birbirine girmişken diplomasi oyunlarıyla bu mücadeleden uzak kalmaya çalışacağız. Bu süreçte her alanda güçlenmeye, yükselmeye bakacağız. Herkese göz kırparak bu yangından uzak duracağız. Uzak durup güçlenebildiğimiz kadar güçlenmemiz gerekiyor. Çünkü yeni dönemde tarih ve talih bizden yana.

HAYRULLAH DESTEGÜL

Yorumlar