G-20 Zirvesi'nde ABD-Çin gerilimi

Çin, ABD'nin Güney Kore'de THAAD füzelerinin mevzilendirilmesine karşı olduğunu açıkladı.

Çin'de düzenlenen G-20 Zirvesi'nde ABD ve Çin arasında gergin süreç yaşanıyor. İlk olarak ABD Başkanı Barack Obama'nın karşılanış biçimiyle başlayan gerilim Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in sözleriyle devam etti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hangcou kentinde devam eden G-20 Zirvesi kapsamında Güney Kore devlet başkanı Devlet Başkanı Park Geun-hye ile bir araya geldi. İki liderin konuşmasında Çin Başkanı Cinping, ABD rahatsızlığını dile getirdi.

ABD'nin Kuzey Kore'den gelebilecek tehlikelere karşı Güney Kore'ye yerleştirmeyi planladığı Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması'na (THAAD) karşı olduğunu belirten Cinping, "ABD'nin, Güney Kore'de THAAD konuşlandırmasına karşıyız" ifadesini kullandı.

"BÖLGEDEKİ STRATEJİK İSTİKRARA ZARAR VERİR"

Cinping, bu meselenin "uygun şekilde ele alınmadığı durumda bölgedeki stratejik istikrara zarar vereceği ve taraflar arasındaki çelişkileri artıracağını" söyledi.Güney Kore Devlet Başkanı Park ise bu konuda Pekin yönetimi ile yakın diyaloglarını sürdüreceklerini belirtti.

YIL SONUNA KADAR KONUŞLANDIRILMASI PLANLANIYOR

Seul ve Washington yönetimleri, Kuzey Kore tehdidine karşı THAAD'nin gelecek yıl sonuna kadar Güney Kore'nin Seongju kasabasına konuşlandırılacağını açıklamıştı. Rusya ve Çin, THAAD sisteminin bölgede konuşlandırılmasına Doğu Asya'da askeri gerilimi arttıracağı gerekçesiyle karşı çıkarken, Seul yönetimi, Kuzey Kore'nin askeri tehditlerinin bertaraf edilmesi durumunda THAAD sisteminin konuşlandırılması ihtiyacının "doğal olarak" ortadan kalkacağını savunuyor.

OBAMA'NIN KARŞILANIŞINDAKİ PROTOKOLE TEPKİ

ABD'li yetkililer, Barack Obama'nın uçağının zirvenin yapılacağı bölgeye inmesinin ardından karşılaştıkları protokole karşı çıkmış ve yürüyen merdiven yanaştırılmamıştı. Bu konuyla ilgili Çinli yetkililer ise kendilerine yönelik 'ABD Başkanı geliyor' sözlerine 'Burası bizim ülkemiz' yanıtını vermişti.

ABD BASINI KARŞILAMAYI KONUŞUYOR

Obama'nın bu olay üzerine daha düşük seviyeli ziyaretlerinde güvenlik nedeniyle kullandığı arka kapıdan inmesi de küçük bir kriz olarak nitelendirilmişti. Konu ABD basınında da geniş yankı buldu.

Yorumlar