Fransa'da terörde yeni metod: Kamyonlu saldırı

Fransa’da Nice kentinde ulusal gün kutlamaları sırasında kamyonlu terör saldırısı gerçekleştirildi. Olayda 84 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

Fransa’nın Türkiye’deki ulusal gün resepsiyonlarını terör tehdidi nedeniyle iptal etmesinin ardından ülke kendi içinden vuruldu. Nice kentinde bir kamyon Tunus vatandaşı Mohamed Buhlel  tarafından havai fişek gösterisi izleyenlerin üzerine sürüldü ve aynı esnada kalabalığa uzun namlulu silahlarla da ateş açıldı. Olayda şu ana kadar 84 kişinin öldüğü, aralarında ağır yaralıların da bulunduğu onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.

Saldırının ardından çevre ülkeler sınırlarında ek tedbirler alırken Fransa Cumhurbaşkanı Hollande olağanüstü halin 3 ay uzatıldığını açıkladı.

Fransa’daki saldırıda bomba kullanılmadan böylesi bir can kaybı yaşanması da olayın vehametini ortaya koyan detaylardandı.

Fransa’da yaşanan terör saldırısını terör uzmanı Abdullah Ağar, AjansHaber’e değerlendirdi.

"HEDEF NİCE DEĞİL, HEDEF CUMHURİYET VE DEMOKRASİ"

Artık dünya IŞİD'le mücadelenin yanlış yapıldığını görmek zorunda. Kavramsal doğruluk üretmeyen bu mücadele, taktik sahada IŞİD'i küçültür görünürken dünyanın dört bir yanına ve insanlığın geleceğine IŞİD kanserini yayıyor.  Artık sadece Nice değil, insanlığın geleceği, özgürlük, insanlığın üretebildiği en ideal yönetim biçimi Cumhuriyet ve Demokrasi hedef alınıyor. Musul’dan başını gösteren Radikal Terör, süper güçlerin nükleer silahları üzerinden rekabete giriştiği bir soğuk savaşa dönüşüyor.

SALDIRININ ARDINDAN KORKUNÇ GÖRÜNTÜLER - TIKLA İZLE

DEHŞET KAMYONU BÖYLE İLERLEDİ - TIKLA İZLE

SALDIRININ ARDINDAN ÇATIŞMA SESLERİ - TIKLA İZLE

SALDIRI SONRASI İNSANLARIN DEHŞETE DÜŞTÜĞÜ ANLAR - TIKLA İZLE

IŞİD’İN BU SALDIRIDAKİ AMACI…

Dünya’nın IŞİD üzerinden yaşadığı derin karmaşanın yeni bir versiyonu ile karşı karşıyayız. 
Can kaybının temel nedeninin kamyon olması yeni bir metot. Kamyonun hızından, ağırlığından ve kütlesinden yararlanan terör, masum insanları ezerken, başta neler yapabileceğini de ispatlamak istiyor. Bugün kamyon, yarın bir başka eşya, bir başka makine.

“TERÖRÜN İNİSİYATİFLERİNİN BİR İSPATI”

Şu ana kadar Avrupa’da ağırlıklı olarak silah mühimmat ve patlayıcı kullanarak eylem gerçekleştiren Radikal İslamcı Terör Örgütü’nün kullandığı bu metot, terörün inisiyatiflerinin bir ispatı.



“IŞİD NEDEN FRANSA’YI SEÇİYOR”

IŞİD’in Fransa’yı hedef olmasının, önemli nedenleri var.  Fransa, en başından beri koalisyonun etkin bir parçası. Paris saldırısından hemen sonra De Gaulle uçak gemisini Akdeniz’e gönderdi ve IŞİD’e karşı kullanması. Başta Ayn el Arap (Kobani)’de Suriye’de üs açması ve lejyonerlerini YPG safında IŞİD’e karşı kullanması. IŞİD’in canını fazlasıyla yakan ve zırh kabiliyetini azaltan güdümlü tanksavar füzelerin (Milan’ların) iki üreticisinden ve bölgeye gönderenlerden biri.

FRANSA’NIN PEŞMERGELERİ YANINA ALMASI

IŞİD’e karşı kullanılmak üzere, başta Peşmergeler olmak üzere bölgeye diğer silah, mühimmat ve askeri malzemeler transfer etmesi. Bir başta detay ise IŞİD’i maniple eden bir istihbarat servisinin Fransa üzerine olası hesabı. (Ve bu konu üst düzey istihbaratın ve verinin konusu) Neden Avrupa’da ısrarla Fransa? Saldırının, IŞİD ve manyağı üzerinden gerçekleştirilen küresel rekabetin bir türevi olması söz konusu.  IŞİD’in Fransa üzerinde terör eylemi yapma imkan ve kabiliyeti. IŞİD’in Fransa’da beslendiği taban ve bu tabanın IŞİD adına eylem yapma kararlılığı.
Fransa’nın stratejik, ulusal ve küresel yaptıklarıyla-yapmadıklarıdır, temel neden!


FRANSA’NIN CEZAYİR GERÇEĞİ

Özellikle Fransa’ya yoğun göç vermiş ve genel olarak Marok olarak alınan Afrika kökenli ‘IŞİD’in istismar edebildiği’ Müslümanların Fransa’daki travmatik varlığı ve bu kitlenin hafızasında halen yaşayan Cezayir gerçeği. “Ne yazık ki” Batı toplumunun kendisinden olmayanları ötekileştirme-marjinalleştirme-radikalleştirme ve terörize olmasına neden olan refleksi. Sosyolojik olarak; yaşadığı toplumda ötekileşen insanların bir kısmi marjinalleşiyor. Marjinalleşenlerin bir kısmı radikalleşiyor. Radikalleşenlerin bir kısmı da eylem kararlılığı üreten teröriste dönüşüyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

 

Yorumlar