Fransa'da sarı yelekliler yeniden sokaklarda

Fransa'da baş gösteren eylemlerin sonucunda sekizinci haftaya girildi. Ülkenin diğer bölgelerinde sarı yelekliler bir kez daha sokaklara akın etti.

Fransa'da baş gösteren eylemlerin sonucunda sekizinci haftaya girildi. Ülkenin diğer bölgelerinde sarı yelekliler bir kez daha sokaklara akın etti.

Fransa'nın başkenti Paris'te sarı yeleklilerin eylemlerinde ve gösterilerinde polisle eylemciler arasında çetin mücadeleler yaşandı.

Yaklaşık olarak bin civarındaki gösterici sabah saatlerinde Paris'in ikon haline dönüşmüş Champs-Elysees Caddesi'nde toplandı. "Macron istifa" nidaları atan göstericiler, Paris'in çeşitli sokaklarında eylemlerine devam etti.

Öğlen saatlerine doğru Paris Belediyesinin önüne gelen göstericiler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin politikalarını ağır eleştirdiler. Belediyenin etrafında eylemciler ve Fransa polisi arasında gergin anlar yaşandı. Polis, kendilerine şişe ve taş fırlatan eylemcileri biber gazı sıkarak uzaklaştırmaya çalıştı.

Hemen ardından göstericiler, belediyedeki rotasını çevirip Ulusal Meclis'e doğru yürümeye başladı. Fakat polis, eylemcilerin Meclis'e yaklaşmasını sert karşıladı. Meclis'e yaklaşamayan göstericilerin gerginliği doruklara ulaştı. Polis, yine biber gazı müdahalesi yaparak göstericileri bertaraf etmeye çalıştı.

EYLEMCİLER KÜÇÜK TEKNEYİ ATEŞE VERDİ

Seine Nehri üzerinde yer alan küçük bir tekneyi yaktıktan sonra durmak bilmediler. Göstericiler eylemlerine, Saint-Germain Bulvarı'nda yer alan birçok aracı yakarak devam etti.

Tahmini olarak 400 eylemci de akşam saatlerine doğru tekrar Champs-Elysees Caddesi'ne akın etti. Polis, yolu kapatmaya çalışan göstericileri tazyikli suyla dağıtmaya çalıştı.

SARI YELEKLİ SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA
Sarı yeleklilere önderlik eden sözcü Priscillia Ludosky, Paris Belediyesinin önünde basın açıklaması yaptı. Macron'un yeni yıl nedeniyle yaptığı konuşmada sarı yelekliler hakkındaki konuşmalarına sert tepki gösterdi.

Ayrıca Macron'un sarı yelek hareketini meşru görmemesini, bu bağlamda eylemcilerin daha da birbirine kenetlenmesine sebep olduğunu belirten Ludosky, Macron'un polisin protestoculara karşı tutumunu ve uyguladıkları şiddeti neden dile getirmediğini sordu.

Ludosky, "Sayın Emmanuel Macron, davranışlarınız ve sözleriniz sizi itibarsızlaştırdı." açıklamalarına yer verdi.

Ülkede var olan adaletsizlikleri eylemleri ile göstermeye çalıştıklarını kaydeden Ludosky, çarşamba akşamı sarı yeleklilerin baş isimlerinden olan Eric Drouet'nin gözaltına alınmasına fazlasıyla tepki gösterdi.

Ludosky bununla yetinmeyip, Macron'un insanların özgürlüklerini kısıtlamasını kınadı.

Yaklaşık olarak 2 bin eylemcinin katıldığı Rouen şehrindeki gösteride polisle eylemciler arasında derin çatışmalar baş gösterdi. Eylemde var olan olaylarda, 4 kişi gözaltına alınmıştı.

 

Yorumlar