Fransa'da Müslüman örgütlerinden Macron'a destek

Fransa'daki önde gelen Müslüman örgütleri, bu pazar yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu oylaması öncesi, aşırı sağcı Marine Le Pen'e karşı cephe oluşturmak için Yürüyüş Hareketinin Lideri Emmanuel Macron'a destek çağrısı yaptı.

Fransa'nın başkenti Paris'in en önemli camilerden biri olan Paris Camisi'nin Yöneticisi Dalil Ebubekir, yaptığı yazılı açıklamada, ülkedeki herkes gibi Müslüman vatandaşların da aşırı sağ, ırkçı ve yabancı karşıtı düşüncelere karşı durması gerektiğini belirterek, bu gerekçelerle Fransa'daki Müslümanları Macron'a oy vermeye çağırdı.

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkanı Anouar Kbibech, Fransa Protestan Toplumu Temsilcisi François Clavairoly ve Fransa Yahudilerinin Hahambaşı Haim Korsia tarafından yayınlanan ortak bildiride, Le Pen'e karşı Macron'a oy verilmesi çağrısı yapıldı.

Cömert, hoşgörülü ve dünyaya açık Fransa'yı temsil eden Macron'un, aşırı sağa karşı zaferi için tüm seçmenlerin sandığa davet edildiği çağrıda, üç farklı inancın temsilcisi, "Görevlerimizin siyasi tarafsızlığı gerektirdiğinin farkındayız fakat her şeyden önce sorumlu birer yurttaş olarak, açık bir şekilde pazar günü Emmanuel Macron'a oy verilmesi çağrısı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

CFCM'nin daha önce cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun değerlendirildiği yazılı açıklamasında, seçimin ikinci turunda ayrımcılığa, kine ve aşırılığa karşı Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiği kaydedilmişti.

Açıklamada, Macron ile Fransa'daki Müslümanları ilgilendiren konuların açık şekilde konuşulduğu belirtilerek, cumhurbaşkanı adayının, konsey yetkililerine "Laikliğin bütün dinlerin mensuplarını koruyabilmesi gerektiği" görüşünü aktardığı vurgulanmıştı.

Fransa'daki Müslümanlar Derneğinin yazılı açıklamasında ise ülkedeki bütün Müslümanlara, siyasi görüşlerini bir kenara bıkarak, "Ulusal Cephe Partisinin yabancı düşmanı, Yahudi karşıtı ve ırkçı düşüncelerine karşı cephe oluşturmak amacıyla yoğun bir şekilde Macron için oy kullanılması" çağrısında bulunuldu.

Paris'te 1930'lu yıllarda açılan Paris Camisi, Fransa'da Müslüman nüfus için sembolik değere sahip.

Fransa İslami Kuruluşlar Birliğinin (UOIF) geçen ay organize ettiği 34. Fransa'daki Müslümanlar Buluşmasında, UOIF Başkanı Amar Lasfar, birliğin yeni isminin "Fransa'daki Müslümanlar" olacağını duyurmuştu.

Fransa'da 23 Nisan'da yapılan, 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda, salt çoğunluk sağlanamamış, oyların yüzde 24,01'ini alan Macron ve yüzde 21,30'unu alan Le Pen, ikinci tura kalmıştı. 
Macron, merkez sağ ve merkez sol partilerden ikinci tur için önemli oranda destek alırken Le Pen'e destek zayıf kalmıştı. Bunun üzerine Le Pen, başbakanlık karşılığında ilk turda yüzde 4,7 oy alan muhafazakar sağcı aday Ayağa Kalk Fransa (DLF) Partisi Başkanı Nicolas Dupont-Aignan ile anlaşmıştı.

Le Pen ve Macron arasında 7 Mayıs'ta yapılacak seçimin ikinci turunda en çok oyu alan aday, Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı olacak.

Yorumlar