Football Manager 2019 Trabzonspor İncelemesi

Futbol severlerin en çok tercih ettiği oyunlardan biri olan Football Manager'in haz veren noktalardan biri de şüphesiz tuttuğunuz takımla başarıya ulaşmak için çabalamak. Ben de Trabzonspor'u alıp yeni sezonda bir sene geçirdim.

Bu sezon mali açıdan zor günler geçiren Trabzonspor'un transfer politikasındaki hareketlilik de kısıtlıydı. Alınan futbolcu sayısı olarak pek fark göze çarpmasa da önceki senelere göre borç yükünün aşağı çekilmesi hedeflenmesinden dolayı ucuz maliyetli isimlere gidildi. Bu konuda Football Manager yetkilileri de gerekeni yapmış ve neredeyse parasız olarak sezona başlıyorsunuz.

Medipol Başakşehir'in son senelerdeki çıkışı sebebiyle artık Spor Toto Süper Lig'de Trabzonspor'un medyadaki sıralama hedefi 5.'lik olarak belirleniyor. Yani önünüzde artık 3 değil 4 takım var. Kısıtlı kadro ile neler yapabileceğinizi iyice ölçüp tartmanız gerekiyor.

Ekonomi
Oyunlarda birçok kişi gibi benim de en dikkat ettiğim konuların başında gelir. Yıldız oyuncuları severim ama belli bir seviye takımı değilseniz limit üstü maaşlar canımı sıkar ve hatta arada bir kaşır beni. Satmak için uğraş da veririm futbolcuları. Trabzonspor'da bu yönü ile dört futbolcu öne çıkıyor: Burak Yılmaz, Jose Sosa, Onur Kıvrak ve Juraj Kucka. İlk sene için feda eder miyiz? Ederiz elbette. En azından mevcut sezonu gerçek kadro ile oynamak gerek. Maaş bütçeniz de fazla yok. İlk oyuncuyu aldınız, ikincisi için kılı kırk yarmanız gerekiyor.

Transfer
Football Manager 2019 Trabzonspor kariyeri yapıyorsanız en titiz olmanız noktalardan biridir. Takımda eksik bölgelerden birisi defansif orta saha. Onazi'nin alternatifi Batuhan Artaslan. Juraj Kucka tam o bölgenin oyuncusu değil. İlk takviyeyi buraya yapabilirsiniz. FM 2019 Wonderkid oyuncuları ya da serbest statüden alabileceğiniz ucuz ücretli futbolcular da işinizi görecektir.

Gelelim benim takımıma... Kimleri mi aldım? İki transferim var sadece.



1-) Assane Gnoukouri: Fildişili oyuncu sezonda 200K'ya geldi. Hem Onazi ile ön liberoyu rotasyonladı hem de formayı kaparak kendini gösterdi. Sezon sonunda da 7 milyon euroya Leverkusen'e gitti.

2-) Karim Ansarifard: Caleb Ekuban'ın yerine sistemime daha çok uyuyor diye aldım ama asıl hedef Rodallega'nın yüksek ücretinden kurutlmaktı. Rodallega'yı devre arası ve Ekuban'ı sezon sonu yollayarak Burak&Karim ikilisini hazırladım. Sonrasında oynamak istiyorum diye tutturunca sattım.

3-) Eljero Elia: Kanat rotasyonu sakatlıklardan zor günler geçirince Elia'yı kiraladım. Pek fayda sağlamadı. Çok da oynatmadım zaten. Transferden görmüyorum kendisini.



Taktik
Nerede o eski günler? Oturduk mu Football Manager oynamak için bilgisayar başında saatlerimiz geçerdi. Taktik oluşturmayı bırak futbolcuların gerçek hayattaki davranışlarından bile nasıl oynayacağımız yönünde kararlar verirdik. Şimdi ise ofiste çalışmaktan zaman pek kalmıyor. Eve geldiğimde de yorgun bir hal. Trabzonspor ile oynadığım taktiği FM-BASE'deki bir kullanıcının konusundan indirdim. Rastgele seçmedim elbette bu dizilişi. Takımın işine yarayabilecek ve oyuncuların rollerini en iyi şekilde tamamlayabilecek bir şablondu. PEP-BETA olarak geçiyor adı. Sizler de kullanabilirsiniz.

Maçlar
Zaman sorunu olduğu için çabuk sezon bitiremiyorum. İleri sarma ya da tatile gitme olaylarını da sevmiyorum. Yavaş olsun temiz olsun düşüncesindeyim her zaman. Ligde beklediğimin aksine çok kolay bir sezon geçirdim. Zaten senelerden beri ligin yapay zekası ve bir noktadan sonra tekele dönüşmesi soru işareti yaratıyordu insanlarda. Galatasaray'a yenilip 4 ya da 5 maçta berabere kalarak sezonu şampiyon olarak tamamladım.

Burak Zihni
www.twitter.com/burakzihni61

Yorumlar