Fındık Fiyatları Serbest Piyasada haftaya düşüşle başladı!

Fındık fiyatlarının haftaya düşüşle başlaması fındık üreticisini üzdü. Ordu’da 50 randımanlı kabuklu fındığın serbest piyasada 12 TL’den işlem görmesi üreticileri şoke etti.

Fındık Fiyatlarının haftaya düşüşle başlaması üreticiyi şoke ederken, fiyatlarda yaşanan düşüş sonrasında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan Anadolu Ajansı muhabirine yapmış olduğu açıklamada üreticilerin fındık fiyatının artmasını beklerken fiyatın sürekli gerilediğini kaydederek, "Ortada satılan fındık yok. Sezon başında açıklanan rekolte de ortada. Fiyat artması gerekirken düşüyor. Bunu kim yapıyor, fiyatları kim belirliyor bilemiyoruz, ancak üreticiyle alay edildiği ortada." değerlendirmesini yaptı. Ordu’da geçen hafta 12,5 liradan işlem gören 50 randımanlı kabuklu fındığın serbest piyasada 12 liradan işlem görmesi üreticileri şaşırttı.

FİYATLAR BU SEZONUDA OLUMSUZ ETKİLİYOR

Fiyatlarda görülen düşüş sebebiyle değerlendirmelerde bulunan Soydan, geçen sezon emanete verilen fındıkların bu sezon piyasayı doğrudan etkilediğini şu sözlerle ifade etti; “Birçok üretici emanete bıraktığı fındığın parasını almadı. Fiyat ne zaman çıkarsa fındığını bozdurmak istiyor ancak emanette çok fazla fındık olduğu için tüccar ve manavlarda fiyatların artmasına yanaşmıyor. Eğer depolardaki fındık üreticilere değil manavlara ait olsaydı işte o zaman fındık fiyatı 20 lirayı bile bulurdu. Maalesef emanet fındık bu sezonu da olumsuz etkilemektedir. Fındıkta oynanan oyunlara artık son verilmesini istiyoruz. Aksi durumda bu fiyatlar karşısında tüm sektör olumsuz etkilenmeye devam edecektir." Dedi.

 

"FINDIK MÜSTEŞARLIĞI KURULMALI"

Fındığın beklenilenin aksine düşük fiyatlarda seyretmesi üreticilerin beklentisini karşılamazken, Samsun Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Tütüncü, fındıkta son dönemlerde meydana gelen düşüşün önüne geçileceğini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın fındık müsteşarlığı kurulması yönünde çalışması olduğunu belirten Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, bu uygulamayla fındıkta meydana gelen ani fiyat düşüş ve çıkışlarının önüne geçileceğini söyledi. Tütüncü; bu yılki fındık rekoltesinin geçen yıla oranla yarı yarıya düştüğünü, buna karşın fındık fiyatlarının geçen yılki fiyatlara göre daha iyi durumda olduğunu söyledi. Bakanlığın fındıkla ilgili bazı çalışmalarının olduğunu dile getiren Hasan Tütüncü, konuyla ilgili en önemli uygulamaların 'Lisanslı Fındık Depoları' ve 'Fındık Müsteşarlığı’nın kurulması olduğunu ifade etti.

“ÜRETİCİ İLE ALAY EDİYORLAR”

Fındık Fiyatlarının artması beklenirken sürekli gerilediğini dile getiren Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, "Ortada satılan fındık yok. Sezon başında açıklanan rekolte de ortada. Fiyat artması gerekirken düşüyor. Bunu kim yapıyor, fiyatları kim belirliyor bilemiyoruz, ancak üreticiyle alay edildiği ortada." Değerlendirmesi yaptı. Fiyatların yeniden toparlanıp 14-15 lira seviyesine çıkmasını beklediklerini söyleyen Soydan, "İnatla fındık satmıyoruz. Üretici artık uyandı. Sabırla ürününü bekletiyor. İnşallah bu direnç karşılık bulacak. Son gülen üretici olacak." diye konuştu.

“15 TL ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

Geçen sene fındık yıllık ürün kapasitesinin 600-650 bin ton civarında olduğunu dile getiren Hasan Tütüncü, "Fındık rekoltemiz fazlaydı ama fiyat üreticiyi memnun etmedi. Tabi bu fiyat düşüklüğünün oluşmasında bazı kuruluşların etkisi oldu. Çiftçimiz bundan olumsuz etkilendi. Geçen yıl fındık fiyatı kısa bir süre 14 TL'ye kadar çıksa da daha sonra 7 TL'ye kadar düştü. Geçen yıl fındığını elinde tutanlar karlı durumda. Bu yıl fındığın çiçek açması döneminde olumsuz hava koşullarından dolayı fındık etkilendi. Bu yıl fındık rekoltemiz 300 bin ton civarında. Rekolte bu yıl yarı yarıya düştü. Ürün az olduğu için fiyatlar iyi durumda. Şu an fındık 12-13 TL civarında. Fiyatların 15 TL'ye kadar çıkmasını bekliyoruz. Fakat 15 TL'yi geçebileceğini öngörmüyoruz" dedi.

 

“LİSANSLI FINDIK DEPOLARI TAHSİS EDİLECEK”

Fındıkla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çalışmaları olduğunu söyleyen Hüseyin Tütüncü, "Bakanlığımız fındıkla ilgili çeşitli çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalardan birincisi bakanlığımız fındık bölgelerine lisanslı fındık depoları tahsis edecek. Bu depolar yapıldıktan sonra çiftçimiz, emanete fındık bırakmayacak. Üreticilerimiz cüzi bir miktar karşılığında fındığını tartıp bu depolara bırakacak. Fındığını almak istediği zaman alıp satabilecek. Bu çalışmadan sonra fındık müsteşarlığı adında bir birim kuracak. Bu birim sadece fındık üzerine çalışacak. Bu birim fındığın aniden düşüp çıkmasına müdahale ederek, fındık fiyatı orta seviyede tutmayı sağlayacak. Bu bizim için sevindirici bir durum. Ondan sonraki aşamada fındık borsasının Türkiye'de kurulması olacak. Fındığın fiyatı Türkiye'de belirlenecek. Bu adımlar atıldığı takdirde fındığımız çok daha iyi duruma gelecek" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yorumlar