Fitre kime verilir?

Rahmet ve bereket ayını en yoğun haliyle yaşadığımız bu günlerde, İslam’ın paylaşmaya ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye verdiği önemini bir kez daha hatırlıyoruz.

Rahmet ve bereket ayını en yoğun haliyle yaşadığımız bu günlerde, İslam’ın paylaşmaya ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye verdiği önemini bir kez daha hatırlıyoruz. Zengin olanın fakir olanın halinden anladığı, toplumun en üst tabakasından olanla en ihtiyaç sahibi olanının aynı sofralarda iftar açtığı bu günlerde fitre konusuyla ilgili merak edilenler, uzmanı tarafından cevaplandı.

Fitre kime verilir, fitreyi kim vermelidir sorularını cevaplayan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli, “Fitredeki asıl amaç sosyal adaletin ve insanlar arasında kaynaşmanın sağlanmasıdır. Siz 20 liralık bir sofra kurarsınız bir başkası 50 liralık bir sofra kurar ama burada temel ölçü, kendinize kurduğunuz sofradan bir de ihtiyaç sahibi bir insana kurmaktır.” dedi.

Prof. Dr. Bilal Kemikli fitre ile ilgili bilinmesi gerekenleri Ajanshaber’e anlattı:

FİTRE KURUMLARA DEĞİL KİŞİLERE ÖDENMELİ

Fitrenin kime ödenip ödenmeyeceği İslam Hukuku’nda açıkça belirtilmiştir. Akılbali olan herkes fitre ödemekle yükümlüdür. Kime ödeneceğine gelecek olursak; öncelikle evvel emirde en yakınımızdaki fukaraya ödenir yani aileden, komşulardan, ihtiyaç sahibi olanlardan fakir olanlara ödenir. Sonra ise uzağa doğru gidilir. Fitre herhangi bir kurumsal kimliğe sahip yere ödenmeden önce doğrudan insana ödenir ve bunun bir fitre olduğu da o şahsa söylenmelidir.

İŞTE FİTREDEKİ ÖLÇÜ

İslam’a göre fitrenin belli bir miktarı vardır. Bu miktar ise bir iftar sofrası ne kadarsa ödenecek fitrede o kadardır. İftar sofrası kıstası ise fıkıhta arpa , buğday cinsinden konuşulur ama onun temel ilkesi şudur; bir iftar sofrasında siz kendinize ne kadar masraf ediyorsanız, sizin nasıl bir sofranız varsa onun aynısından bir de ihtiyaç sahibi olan birine vermeniz gerekmektedir.

“FİTREDEKİ ASIL AMAÇ…”

Fitredeki asıl amaç sosyal adaletin ve insanlar arasında kaynaşmanın sağlanmasıdır. Siz 20 liralık bir sofra kurarsınız bir başkası 50 liralık bir sofra kurar ama burada temel ölçü, kendinize kurduğunuz sofradan bir de ihtiyaç sahibi bir insana kurmaktır.

“EN ASGARİYE KAÇINMAMALIYIZ”

Fitrenin en asgari şeklini Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl belirler. Ama fitre ödemesinde de illa asgari olan ödenecek diye bir şey yok. Fitreyi siz ekonomik ve sosyal durumunuza göre belirleyip verebilirsiniz.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar