Fırat Kalkanı harekatına Türkmenler nasıl bakıyor?

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, Cerablus harekatını AjansHaber'e değerlendirdi.

Suriye'de Cerablus'a yönelik harekat başarı ile sonuçlandı. Harekatta kara birliği olan Özgür Suriye Ordusu'nun içinde Türkmenler de yer alıyor.

AjansHaber'e Suriye'deki harekatın son durumunu ve Türkmenlerin duruşunu değerlendiren Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, DAEŞ militanlarının kaçtığı El-Bab'a harekat olabileceğinin altını çizdi.

Bozoğlan, El-Bab'daki DAEŞ varlığının daha güçlü olduğunu ve zor bir konumda olduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

 “TÜRKİYE’NİN CERABLUS’A GİRİŞİ SURİYE’DE BARIŞIN İLK ADIMI”

Biz Suriye Türkmen Meclisi olarak, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket etmekteyiz. Şu anda muhalefetle beraberiz. Türkiye’nin Cerablus’tan girişini biz Suriye’de gerçekleşebilecek bir barışın ilk adımı olarak görüyoruz.

HALEP’İN KUZEYİNDEKİ TÜRKMENLERİN VARLIĞI

Özellikle Halep’in kuzeyinde Türkmenlerin yoğun olduğu, 350-400 bin nüfusunun olduğu bir bölge ve burası, 2014’ten bu yana DAEŞ hakimiyeti altında.  Burada çekilen bütün sıkıntıları, aynı zamanda DAEŞ’in sınırdan Türkiye’ye sızan terör örgütlerinin oluşturduğu bir takım olaylardan mütevellit Türkiye’nin, sınır güvenliğini sağlamak üzere hukuktan kaynaklanan koalisyonla hareket ettiği bir harekat bu.

SIRADA EL-BAB MI VAR?

Harekat şu anda güneye doğru ilerlemekte. DAEŞ, Cerablus’tan çekildi. Şu anda bundan sonraki safha, El-Bab’a gidilmektir. Bab alınır mı o konuda emin değilim ama Bab daha çetin bir hadise. Orası biraz daha zordur, IŞİD orada biraz daha etkilidir.

“BİR BAŞKA PLAN PYD’NİN FIRAT’IN BATISINA ÇEKİLMESİ”

Bir başka plan da Fırat’ın batısına geçen PYD birliklerinin oradan çekilmesini sağlamak. Türkiye bunu bu müdahale ile, önce kendi sınır güvenliğini kontrol altına almak için haklı bir gerekçe ile gerçekleştirdi. Biz Suriye’deki terör örgütlerinin güç kaybetmesinin ve barış masasına oturulmasını bekliyoruz. Bugün başlasa bile uzun yıllar alacaktır bu.

TÜRKMENDAĞI’NDA SON DURUM

Türkmendağı şu anda sakin durumda. Arada Esed rejimi tarafından köylere hava taarruzu yapılıyor. Hakim olduğumuz 3-4 köyümüz var. Şu anda savunma pozisyonundayız, ciddi bir çatışma mevcut değil Türkmen Dağı’nda. Bu harekatın getireceği sonuçları bekliyoruz. Mutlaka bir politika izleyeceğiz. 

 

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar